Spelers die de overstap maakten van AZ naar Ajax

Ajax heeft een abonnement op spelers van AZ. De afgelopen jaren zijn er veel spelers vanuit Alkmaar naar Amsterdam vertrokken.  Hieronder zie je de spelers die AZ al eerder verruilden voor Ajax.

Transfer van AZ naar Ajax

Meerdere spelers stapten de voorbije jaren over vanuit Alkmaar naar Amsterdam, van AZ naar Ajax. Ondanks de rivaliteit tussen de beide clubs.

10. Owen Wijndal

Op 12 juli 2022 presenteerde Ajax Wijndal, waarvoor de Amsterdammers ongeveer tien miljoen euro betaalden aan AZ. Hij tekende een vijfjarig contract. Bij Ajax moest hij om de linksbackpositie concurreren met Daley Blind en Calvin Bassey. Wijndal is de duurste speler die van AZ overstapte naar Ajax

9. Henk Timmer

Één van de eerste spelers die, in 2002, de overstap maakten van AZ naar Ajax, was Henk Timmer. Alleen de broers Henk Tijm en Siem Tijm gingen hem in 1961 en 1962 voor toen ze naar Ajax vertrokken. De Amsterdammers waren na de blessures van Joey Didulica en Bogdan Lobont op zoek naar een nieuwe keeper; Timmer was bij AZ reserve achter Oscar Moens en hoopte in Amsterdam op meer speelminuten. Een succes werd het niet: Timmer kwam in slechts twee duels in actie en keerde aan het eind van het seizoen terug naar AZ. Timmer speelde later ook nog voor Feyenoord, waar hij daarvoor ook al had gespeeld. 

8. Olaf Lindenbergh

Aanvankelijk was Olaf Lindenbergh geen vaste kracht bij de Alkmaarders, maar dit veranderde in 2001. In de vier daaropvolgende seizoenen groeide de middenvelde uit tot een onbetwiste basisspeler. In het seizoen 2004/2005 speelde hij met AZ in de UEFA Cup, waarin de halve finale werd bereikt.

Bijna haalde AZ ook nog de finale; een doelpunt in de laatste minuut van Sporting Lissabon verhinderde dat echter. Toch had Lindenbergh genoeg indruk gemaakt, want na het seizoen kreeg hij zijn transfer naar Ajax. Een gelukkig huwelijk werd het niet, want na twee matige seizoenen - in totaal slechts 25 duels - vertrok hij naar Sparta Rotterdam.

7. Kenneth Pérez

Kenneth Pérez speelde zes seizoenen lang voor AZ. Hij was net als Lindenbergh actief in het seizoen dat AZ hoge ogen gooide in de UEFA Cup. In de tweede halve finale tegen Sporting Lissabon was het Pérez die al na zes minuten de score opende voor de Alkmaarders (video). 

In 2006 vertrok Pérez naar Ajax. In zijn eerste seizoen scoorde hij twaalf keer in 27 competitiewedstrijden, maar tevreden was de Deense middenvelder allerminst in Amsterdam. Vaak moest hij zijn plek afstaan aan Wesley Sneijder en na een conflict met trainer Henk ten Cate vertrok hij al na een seizoen bij de Amsterdammers. PSV werd zijn volgende bestemming. 

6. Demy de Zeeuw

Demy de Zeeuw was tussen 2005 en 2009 vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats bij AZ, alleen in zijn derde seizoen in Alkmaar speelde De Zeeuw aanvankelijk niet veel. Louis van Gaal gaf toentertijd de voorkeur aan Ruud Vormer. De Zeeuw gaf niet op en vocht zich terug in de basis. In het seizoen 2008/2009 werd De Zeeuw met AZ voor het eerst in 28 jaar kampioen van Nederland.

Het seizoen daarop betaalde Ajax 6.5 miljoen euro voor de diensten van de middenvelder. Aanvankelijk een uitstekende investering, want met zijn vele assists en zeven doelpunten had De Zeeuw een groot aandeel in het behalen van de 30e titel. Het jaar daarop ging het met Ajax en De Zeeuw minder. De titel werd op één punt misgelopen en de middenvelder vertrok in juli 2011 naar het Russische Spartak Moskou.

5. Mounir El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui was in het kampioensjaar van AZ (2008/2009) één van de smaakmakers bij de Alkmaarders. Voor de winterstop had de Marokkaanse spits al zestien keer gescoord in zeventien wedstrijden en hij eindigde dat jaar als topscorer met 23 doelpunten. Na het faillissement van de DSB Bank in 2010 moest AZ een aantal spelers verkopen om geld binnen te halen. El Hamdaoui vertrok naar Ajax, maar de aanvaller maakte zich al snel onmogelijk bij trainer Frank de Boer. Als gevolg werd El Hamdaoui niet meer opgenomen in de selectie en moest hij zijn wedstrijden spelen bij Jong Ajax. Dat zag de spits niet zitten en dus vertrok hij naar Malaga.

4. Kolbeinn Sigthórsson

De IJslandse spits had slechts één jaar nodig om Ajax te overtuigen van zijn kwaliteiten. Op 20-jarige leeftijd scoorde hij vijftien keer in 32 wedstrijden voor AZ 1, waaronder een vijfklapper tegen VVV Venlo, en verdiende met zijn goede prestaties direct een transfer naar Ajax. Het leverde AZ zo'n 4.5 miljoen euro op.

Hoewel de critici nooit helemaal overtuigd raakten van Sigthórsson bij Ajax, was zijn moyenne bepaald niet dramatisch: 31 doelpunten in 80 officiële wedstrijden. Na vier seizoenen Ajax vertrok de spits in 2015 naar het France FC Nantes.

3. Niklas Moisander

Niklas Moisander speelde vier seizoenen voor AZ Alkmaar en groeide daarin uit tot een onmisbare schakel bij de Alkmaarders. In het kampioensjaar van AZ in 2008/2009 was hij samen met Héctor Moreno het vaste centrale duo achterin bij de Alkmaarders. Hij speelde in totaal 111 wedstrijden voor AZ, totdat Ajax in 2012 aanklopte met ruim drie miljoen euro. Het was de zoveelste speler in korte tijd die AZ verruilde voor Ajax.

Bij de Amsterdammers speelde de Finse stopper in totaal drie seizoenen, werd in elk jaar kampioen en groeide uit tot aanvoerder. 105 duels verder vertrok Moisander in 2015 naar Sampdoria.

2. Nick Viergever

Nick Viergever was in zijn periode bij AZ een belangrijke verdediger en een vaste basisspeler. In het seizoen 2012/2013 was hij door een blessure van Maarten Martens het hele seizoen aanvoerder van AZ en won de KNVB Beker na een 2-1 zege op PSV in de finale.

De goede prestaties van Viergever bleven niet onopgemerkt en dus klopte Ajax voor de zoveelste keer in korte tijd aan bij de Alkmaarders. Op 24 mei 2014 was de transfer een feit. Aan het begin was de verdediger nog niet zeker van een basisplaats en moest hij vaak genoegen nemen met een plek op de bank, maar afgelopen seizoen beleefde hij onder Peter Bosz zijn grote doorbraak. Het hoogtepunt volgde in de kwartfinale van de Europa League, toen Viergever Ajax behoedde van uitschakeling tegen Schalke 04. Met een man minder stonden de Amsterdammers op de rand van uitschakeling; het doelpunt van Viergever zorgde ervoor dat Ajax toch verder bekerde.

Viergever voelde zich snel thuis in Amsterdam. Na een zege op Feyenoord liet hij zich gaan in een café en zong hij: "het zijn maar kut-kakkerlakken." Oud-Ajacied Jan Vertonghen zong na de bekerwinst van Ajax op Feyenoord ook al eens: 'het zijn maar kut-kakkerlakken'. 

1. Nemanja Gudelj

Nemanja Gudelj maakte in de zomer van 2013 de overstap van NAC Breda naar AZ. Gudelj werd al gauw een belangrijke speler voor de Alkmaarders, want in zijn eerste seizoen speelde hij 48 wedstrijden voor AZ. De Serviër kende een nog sterker tweede seizoen: hij werd derde met AZ en verdiende met zijn goede spel dat seizoen de zilveren schoen. Dat resulteerde op 6 mei 2015 in een contract bij Ajax.

In zijn eerste seizoen was hij vaste basisspeler en vormde hij het middenveld met Riechedly Bazoer en Davy Klaassen. Ajax eindigde als tweede in de competitie, waarna Frank de Boer besloot op te stappen. Het seizoen daarna was Gudelj, onder leiding van Peter Bosz, aan het begin nog steeds basisspeler, maar na de komst van Ziyech en een blessure belandde de middenvelder op de bank. Daarna kwam het niet meer goed. Vlak voor de winterstop werd Gudelj uit de A-selectie gezet, omdat hij liet weten niet meer op de bank te willen zitten. Nog diezelfde winter vertrok de middenvelder naar het Chinese Tianjin Teda.