Hoe Ajax 50 miljoen euro misliep
Inhoudsopgave
Ajax heeft naar schatting zo’n 50 miljoen euro misgelopen door zich niet te kwalificeren voor de vernieuwde opzet van het WK voor clubteams. Dit stelt sportmarketeer Chris Woerts in de rubriek In de Wandelgangen van Vandaag Inside. Het toernooi, dat komende zomer van start gaat, biedt een lucratieve kans voor de deelnemende clubs, maar Ajax moet vanaf de zijlijn toekijken. Wat betekent dit financiële gemis voor de club, en hoe kan Ajax zich herstellen?
Wat ging er mis?
Het nieuwe WK voor clubs, waaraan 32 teams deelnemen, selecteert twaalf Europese deelnemers op basis van prestaties in Europese competities. Ajax eindigde echter net buiten de boot. Red Bull Salzburg pakte de twaalfde plaats, terwijl Ajax als dertiende eindigde. “Als Ajax vorig jaar Europees één of twee wedstrijden meer had gewonnen, waren ze erbij geweest,” aldus Woerts.
De financiële impact is aanzienlijk. Met een startpremie van 50 miljoen euro voor deelname en aanzienlijke extra inkomsten via uitzendrechten en prijzengeld, had Ajax een grote financiële klapper kunnen maken. Voor een club die in het seizoen 2023-2024 een verlies van 9,8 miljoen euro boekte, is dit extra pijnlijk.
De financiële uitdaging van Ajax
Het mislopen van deze inkomsten komt op een moment dat Ajax al in zwaar financieel weer verkeert. Technisch directeur Alex Kroes staat voor de uitdaging om in de komende transferperiodes spelers te verkopen om een nieuw tekort te voorkomen. Ajax heeft al een verlieslatend boekjaar achter de rug, en de druk om financieel te herstellen wordt met deze misser alleen maar groter.
Volgens Woerts had de FIFA aanvankelijk gehoopt tot wel 2,5 miljard euro aan uitzendrechten te genereren, maar moest genoegen nemen met de helft. “Dat is heel weinig. Ze hadden bij de FIFA verwacht tussen de twee en de twee en een half miljard op te halen. De FIFA is aan prijzengeld al bijna twee miljard euro kwijt. Je krijgt als deelnemende club vijftig miljoen euro, voor de privilege om mee te doen. Dat is serieus geld. “
Kritiek op het nieuwe toernooi
Het WK voor clubs is niet zonder controverse. Critici wijzen op de toch al overvolle speelkalender en de beperkte commerciële aantrekkingskracht van het toernooi. Zelfs de verkoop van de uitzendrechten bleek moeizaam. Uiteindelijk ging streamingplatform DAZN met de rechten aan de haal. Hoewel de FIFA verwacht dat de kijkcijfers en interesse groeien naarmate het toernooi bekender wordt, blijft de financiële kloof tussen deelnemende en niet-deelnemende clubs groot.