Ajax komt in actie tegen sociale haat en speelt eenmalig met aangepaste shirts

Ajax heeft de actie #SilenceSocialHate in het leven geroepen om haatberichten op sociale media het zwijgen op te leggen. Zowel de mannen (tegen Sparta Rotterdam) als de vrouwen (tegen PSV) spelen dit weekend niet met de spelersnamen achterop het shirt, maar met drie witte stippen.

"Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media. Maar helaas zijn zij niet de enige. Dit soort berichten maken deel uit van een groeiende trend die online miljoenen mensen raakt", schrijft Ajax op de clubsite. "Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen speelt Ajax dit weekend met drie witte stippen op het shirt, in plaats van namen. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren".

"Onderzoek toont aan dat 82% van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten of -comments op social media. Echter onderneemt slechts 25% actie om het te stoppen. Zo dragen we onbewust bij aan een omgeving waarin social hate steeds normaler gevonden wordt. Met de actie #SilenceSocialHate start Ajax een gesprek over de impact van social hate en hoe we het samen kunnen bestrijden", aldus de club uit de hoofdstad.