Wat nu voor Vitesse? Overname mislukt na conflict over schuldsanering

Guus Franke heeft de overname van Vitesse afgebroken. De ondernemer stopt het proces nadat de Amerikaanse schuldeiser Coley Parry een cruciale deal over de sanering van de schulden heeft afgeblazen. Dit betekent dat Vitesse opnieuw moet beginnen om de redding van de club veilig te stellen.

Overeenkomst met Parry nu het struikelblok

Franke, met zijn investeringsmaatschappij Axiom Partners, had in de zomer een akkoord bereikt met Parry over de schuld van 17 miljoen euro, die de club sinds 2022 bij Parry had opgebouwd. Parry had deze som aan Vitesse geleend, hoewel hij zelf nooit officieel eigenaar is geworden. De deal tussen Franke en Parry was een essentiële voorwaarde voor de overname. Door het opzeggen van de overeenkomst door Parry ziet Franke geen mogelijkheden meer om door te gaan.

Moeizame onderhandelingen en onvolledige gegevens

Het overnameproces verliep al moeizaam. Franke slaagde er niet in alle benodigde informatie aan te leveren bij onderzoeksbureau Grant Thornton, een vereiste stap in het proces. Het opzeggen van de schuldsaneringsdeal door Parry maakt de situatie echter onhoudbaar voor Franke, die opmerkt dat de volledige overname voor het redden van Vitesse nu opnieuw moet worden vormgegeven.

Franke: "We hebben alles geprobeerd om Vitesse te redden"

Franke toont zich teleurgesteld in het verloop van de overname. “We hebben kosten noch moeite gespaard om Vitesse te redden, aan alle voorwaarden van de KNVB voldaan, en het geld voor de overname stond al klaar," verklaart de in Zwitserland gevestigde ondernemer. "Maar zonder de deal om de miljoenenschuld van de Amerikaanse schuldeisers over te nemen, die ook door de KNVB vereist was, is het voor mij onmogelijk om door te gaan.”

Parry: Achterdocht richting bestuur en investeerders

Coley Parry investeerde eerder miljoenen in Vitesse, maar wist vanwege de strikte screeningsprocedure van de KNVB nooit de club definitief over te nemen. Deze situatie leidde tot spanningen, en Parry uitte openlijk zijn onvrede richting de KNVB, evenals zijn wantrouwen naar Vitesse-bestuurders Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes. Hij beschouwt hen als onbetrouwbaar en heeft ook harde woorden voor Franke. Parry zou Franke zelfs een “fraudeur” hebben genoemd en beweerde dat hij de zomerovereenkomst onder dwang sloot, met het dreigende faillissement van Vitesse op de achtergrond.

Het vergrootglas van de KNVB-licentiecommissie

Franke heeft kritiek op de aanpak van de KNVB en het overnameproces in zijn geheel. “Ik begrijp dat de KNVB ons onder een vergrootglas legt, gezien het verleden. Maar als iedereen er half zo hard aan had getrokken als wij, was de overname rond geweest en was Vitesse nu gered,” aldus Franke.

Wat betekent het stopzetten van de overname voor de toekomst van Vitesse?

Met Franke uit de race en Parry’s terugtrekking uit de schuldsanering, rijst de vraag hoe Vitesse nu nog een toekomst kan veiligstellen. Wie zal nu de rol van investeerder op zich nemen en het reddingsplan opnieuw opzetten?

Wat zijn de alternatieven voor Vitesse om een faillissement te vermijden?

De nood is hoog voor Vitesse, dat nu snel andere investeringsopties zal moeten onderzoeken. Zijn er andere geïnteresseerde partijen die de redding van de club kunnen overnemen?

  • Guus Franke stopt met overnameproces, deal met Parry struikelblok.
  • Parry trekt overeenkomst voor schuldsanering in, overname is niet meer mogelijk.
  • KNVB en wantrouwen binnen het bestuur spelen grote rol in de mislukking.
  • Vitesse moet reddingsplan opnieuw vormgeven om toekomst te garanderen.
Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers