Alles over Coen Moulijn: 'Mister Feyenoord' en Rotterdams icoon
Inhoudsopgave
Coen Moulijn staat bekend als 'Mister Feyenoord'. In 487 officiële duels voor de club ui Rotterdam-Zuid scoorde hij in totaal 84 doelpunten. De geboren en getogen Rotterdammer kon naar het buitenland, waar clubs als FC Barcelona hem wilde hebben, maar hij bleef liever in zijn eigen Kuip. Zijn staat van dienst is bekroond met een standbeeld voor het stadion. Dit moet je weten over de legendarische voetballer.
Het privéleven van Coen Moulijn
Hij groeide op in Rotterdam en ging er nooit meer weg. Dit moet je weten over het privéleven van Coen Moulijn.
Waar en wanneer is Coen Moulijn geboren?
Coenraadt (Coen) Moulijn werd op 15 februari 1937 geboren in Rotterdam. Hij groeide op in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Moulijn overleed op 4 januari 2011 nadat hij op nieuwjaarsdag een herseninfarct kreeg.
Wie is de vrouw van Coen Moulijn?
De iconische voetballer trouwde in 1961 met Lenie Waterreus. Een aantal jaren later trouwde Moulijn opnieuw. Ditmaal met Adrie. Adrie wordt tot de dag van vandaag door jonge kinderen nog gevraagd naar Coen, zo liet ze weten in gesprek met ELF Voetbal in 2022.
Wie zijn de kinderen van Coen Moulijn?
De overleden oud-voetballer had één zoon die hij vernoemde naar de Franse voetballer Raymond Kopa. Zijn zoon overleed enkele maanden voor zijn eigen dood.
Hoe was Coen Moulijn als voetballer?
Hij kwam tot liefst 487 duels voor Feyenoord en speelde ook voor Oranje. Dit moet je weten over zijn voetbalcarrière.
Hoe zag de clubloopbaan van Coen Moulijn eruit?
Moulijn maakte zijn debuut op zeventienjarige leeftijd bij Xerxes, waar hij al snel opviel door zijn talent. In 1955 maakte de linksbenige aanvaller de overstap naar Feyenoord, dat hem voor 25.000 gulden overnam van Xerxes. Moulijn groeide bij Feyenoord uit tot een iconische linksbuiten, bekend om zijn spectaculaire dribbels. Toen Barcelona interesse toonde, koos Moulijn ervoor om in Rotterdam te blijven. Iets waar hij later spijt van had.
Moulijn bleef bij Feyenoord en beleefde grote successen met de club. Samen met Ove Kindvall was hij een publiekslieveling en speelde een sleutelrol in de winst van de Europacup I in 1970, gevolgd door het veroveren van de wereldbeker. Gedurende zijn 17 seizoenen bij Feyenoord speelde hij 487 competitiewedstrijden, een clubrecord. Moulijn won in totaal vijf keer het Nederlandse landskampioenschap en zag Feyenoord uitgroeien tot een Europese topclub.
(Tekst gaat verder onder de video)
Naast zijn voetbalcarrière runde hij vanaf 1961 een dames- en herenmodezaak in Rotterdam. In 1979 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de Sportclub Feyenoord, als eerbetoon aan zijn bijdrage aan de club. In 2009 kreeg Moulijn een standbeeld bij Feyenoord. De mascotte van Feyenoord is vernoemd naar Coen Moulijn: Coentje.
(Tekst gaat verder onder de video)
Muurschildering Coen Moulijn
De beroemde muurschildering van Coen Moulijn in Rotterdam werd in november 2024 in ere hersteld. De schildering werd oorspronkelijk in 2011 aangebracht en is 12 meter hoog. Het is te zien op een van de muren vlak bij de Bloklandstraat in het Oude Noorden te Rotterdam.
(Tekst gaat verder onder de video)
De clubloopbaan van Coen Moulijn
- Xerxes: 1954-1955
- Feyenoord: 1955-1972
Welke prijzen won Coen Moulijn?
Coen Moulijn won tijdens zijn indrukwekkende carrière bij Feyenoord verschillende belangrijke prijzen.
Feyenoord:
- Europacup I: 1969–1970
- Wereldbeker voor clubteams: 1970
- Kampioenschap Eredivisie: 1960–1961, 1961–1962, 1964–1965, 1968–1969, 1970–1971
- KNVB Beker: 1964–1965, 1968–1969
Met Feyenoord won Moulijn vele prijzen, zowel nationaal als internationaal.
Welke rol had Coen Moulijn in het Nederlands elftal?
Coen Moulijn speelde tussen 1956 en 1969 in veertien jaar tijd 38 interlands voor het Nederlands elftal, waarin hij vier keer scoorde. Ondanks zijn grote talent en status bij Feyenoord, werden zijn kwaliteiten bij Oranje soms betwijfeld. Dit kwam doordat hij zijn energie vaak spaarde, wat zijn spel soms wisselvallig deed lijken. Coen Moulijn behoort tot de 10 meest legendarische Feyenoorders aller tijden.