Een rellenoverzicht bij Vandaag Inside

Het is weer raak bij Vandaag Inside: een relletje tussen Wilfred Genee en Johan Derksen laait hoog op. Dit keer draait het om Genee’s zelfpromotie van zijn nieuwe liedje Zomaar Een Avond In De Kroeg, iets wat bij Derksen verkeerd viel. Derksen vond de promotie “stuitend,” en dat mondde uit in een directe confrontatie. Maandagavond gooide Genee olie op het vuur door het onderwerp opnieuw aan te halen, waarna Derksen opstond en het programma verliet. Hier een overzicht van de meest besproken relletjes uit de geschiedenis van Vandaag Inside.

1. Kaarsgate (2022)

Een van de grootste ophef-momenten in de geschiedenis van het programma kwam in 2022, met wat later de “kaarsgate” werd genoemd. Johan Derksen vertelde in de uitzending dat hij, decennia geleden, een beschonken en bewusteloze vrouw had betast met een kaars. Hij noemde het een “jeugdzonde,” maar deze bekentenis werd breed veroordeeld door zowel kijkers als media. De kritiek was fel, en hoewel Derksen later zijn verhaal afzwakte door te zeggen dat er geen penetratie plaatsvond, ontstond er een grote publieke verontwaardiging.

Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in vanwege de ernst van de beschuldiging, maar de zaak werd uiteindelijk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Ondanks een tijdelijke stop van het programma keerden de mannen uiteindelijk terug op de buis, met wederom hoge kijkcijfers.

2. De Uitspraken over Akwasi (2020)

In 2020, toen het programma nog Veronica Inside heette, veroorzaakte Derksen opnieuw ophef door controversiële uitspraken over rapper Akwasi. Dit gebeurde naar aanleiding van diens toespraak tijdens een Black Lives Matter-demonstratie, waarin hij zich fel uitsprak tegen racisme en Zwarte Piet. Derksen betitelde de demonstranten als “schreeuwende gekkies” en stelde dat racisme in Nederland volgens hem wel meeviel. Vervolgens grapte hij over een man die als Zwarte Piet verkleed op een BLM-protest in Leeuwarden verscheen: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi was?”

Deze opmerkingen werden breed veroordeeld. Nederlandse topvoetballers, waaronder Virgil van Dijk, boycotten het programma, en merken zoals Gillette en Zespri trokken hun advertenties rondom Veronica Inside terug. 

3. Homograppen en LHBTI-ophef (2013 & 2018)

Vandaag Inside staat al jaren bekend om zijn gebrek aan nuance als het gaat om LHBTI-representatie. In 2013 beweerde René van der Gijp dat er amper homoseksuele voetballers zouden zijn, omdat “die jongens veertien worden, stoppen met voetbal en in een kapperszaak gaan werken.” Deze opmerking leidde destijds tot kritiek, maar in 2018 barstte de bom opnieuw toen Van der Gijp met een roze pruik op verscheen in de uitzending. Hij deed dit naar aanleiding van een brandbrief waarin twee voetbalsupporters vroegen om een veiliger klimaat voor homoseksuelen in voetbalstadions.

Met zijn pruik en theatrale imitatie van een homoseksuele man probeerde Van der Gijp volgens eigen zeggen de stereotype beelden van homoseksualiteit op de hak te nemen. Veel kijkers vonden het echter beledigend en stereotypebevestigend, en de LHBTI-gemeenschap sprak zich massaal uit tegen de actie. Van der Gijp zelf gaf aan dat het geen kwade intentie was en dat humor en satire ruimte moeten krijgen. Deze rel riep vragen op over de balans tussen satire en respect in de media en leidde zelfs tot een tijdelijke schorsing van het programma.

4. Habtamu de Hoop (2024)

In 2024 maakte Johan Derksen een opmerking over Kamerlid Habtamu de Hoop, die van Ethiopische afkomst is en werd geadopteerd door Friese ouders. Tijdens een discussie over de Friese taal verklaarde Derksen dat De Hoop “geen recht van spreken” had over het onderwerp, met de woorden: “Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De opmerkingen werden breed veroordeeld, onder andere door premier Mark Rutte en de Nationaal Coördinator Racismebestrijding. Het Openbaar Ministerie concludeerde later dat hoewel de uitspraken beledigend waren, er geen strafbaar feit was omdat De Hoop zelf geen aangifte deed. Het incident benadrukte opnieuw de kloof tussen de directe humor van Derksen en de publieke verwachtingen van respectvolle uitspraken.

5. Renate van der Gijp en Transgender-grappen (2018)

In 2018 zorgde René van der Gijp opnieuw voor ophef door met een pruik op in de uitzending te verschijnen en aan te kondigen dat hij vanaf dat moment “Renate” genoemd wilde worden. De actie was een reactie op de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck, die publiekelijk bekendmaakte als vrouw verder te willen leven. Van der Gijp’s imitatie werd door een deel van het publiek gezien als respectloos en ongepast. Veel kijkers, vooral binnen de LHBTI-gemeenschap, spraken zich uit tegen deze actie en veroordeelden het gebrek aan empathie en begrip voor transgenderkwesties.

Van der Gijp verklaarde later dat het slechts satire was en dat het programma geen rekening houdt met politiek correct gedrag. 

6. Nieuwe Rel tussen Derksen en Genee (2024)

De meest recente rel speelde zich deze week af tussen Genee en Derksen zelf. Genee had tijdens de uitzending promotie gemaakt voor zijn eigen liedje, Zomaar Een Avond In De Kroeg, iets wat Derksen “stuitend” vond. De zelfpromotie leidde tot een woordenwisseling die de gemoederen hoog deed oplaaien. Genee haalde het onderwerp maandagavond nog eens kort aan, waarop Derksen hem vroeg of hij “de hele avond leuk zou doen.” Genee bevestigde dit, en de situatie escaleerde toen beiden elkaar een “flapdrol” noemden.

Op een gegeven moment besloot Derksen op te staan, met de woorden: “Weet je wat, ik ben er wel klaar mee. Laat hem de tering krijgen, ik ga naar huis,” en verliet hij de studio. Derksen keerde niet meer terug aan tafel en ging richting huis, richting Isabelle Pikaar, de vrouw van Johan Derksen.

Johan Derksen liep eerder ook al eens weg tijdens een live-uitzending met Wilfred Genee

In 2012 liep Derksen tijdens een nabeschouwing van een Europa League-wedstrijd ook al eens boos weg, na een ruzie met presentator Wilfred Genee. De aanleiding was toen een rechtszaak die SC Heerenveen had aangespannen tegen Voetbal International. Genee kondigde aan dat de club en het tijdschrift zouden praten, iets wat Derksen afdeed als “een interview waar Robert Veenstra alles kan uitleggen.” Derksen noemde Genee “de pratende papegaai” van Veenstra en verweet hem dat hij “goedkoop wilde scoren.” De redacteuren van VI wilden vervolgens niets meer met Genee te maken hebben. Hoewel de spanningen hoog opliepen, schoof Derksen later toch weer aan bij de reguliere uitzending van wat toen nog Voetbal International heette, mede omdat hij net een nieuw contract had getekend.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers