Sparta - Ajax: Veel goals, Van Basten ontslagen, bizarre samenvattingen en spreekkoren!

Ajax wacht dit weekend de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Een duel dat ooit met 4-0 verloren ging voor de recordkampioen, waarna Marco van Basten op straat werd gezet. Maar dat is niet de enige memorabele herinnering aan wedstrijden tussen de Amsterdammers en de Kasteelheren. Wij zetten er nog een aantal op een rijtje.

Om te beginnen met de laatste wedstrijd van Marco van Basten als hoofdtrainer van Ajax, seizoen 2008-2009. De Amsterdammers moeten winnen op het Kasteel om uitzicht te houden op de tweede plek in de competitie. Maar de ene na de andere goal vliegt de bezoekers om de oren en het uitvak ziet hoe Ajax met 4-0 verliest. De samenvatting. 

Bij aankomst in Amsterdam wordt de spelersbus van Ajax opgewacht door een groep boze supporters, die met spreekkoren duidelijk maken niet blij te zijn. “En wij staan weer voor lul, en wij staan weer voor lul…” Wat een beelden!

Een ander bijzonder duel is dat in het seizoen 1995-1996. Een sterrenformatie van Ajax, met spelers als Edwin van de Sar, Danny Blind, Frank de Boer, Jari Litmanen, Ronald de Boer en Patrick Kluivert, speelt met 3-3 gelijk tegen de Spartanen. En kijk hoe mooi: supporters in de bomen om de wedstrijd te kunnen zien. 

Wat te denken van dit duel uit het seizoen 1980-1981. Sparta, met Dick Advocaat in de basisopstelling, wint in een heerlijke wedstrijd met 4-3. 

Het heden 

Terug naar het heden. Ajax gaat zondag als de nummer twee van de Eredivisie op bezoek bij Sparta, waar de ploeg van Erik ten Hag te maken krijgt met kunstgras. Ook bij de club uit Spangen is niet iedereen liefhebber van het 'neppe' veld. 

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Hij ligt onder een vergrootglas na zijn blunder in de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ, waar hij een overduidelijke penalty niet toekende aan de ploeg uit Alkmaar. Volgens John van de Brom niet de enige blooper in de loopbaan van de scheidsrechter..

Gelukkig zijn er ook lovende teksten over Higler te vinden op het internet. Luister maar naar Johan Derksen.

Overigens: Sparta houdt de laatste jaren een fijn gevoel over aan wedstrijden tegen Ajax..of, beter gezegd: Jong Ajax. In het seizoen 2015/16 promoveren de Rotterdammers naar de Eredivisie en spelen ze de kampioenswedstrijd tegen het tweede elftal van hoofdstedelingen. De fans van Sparta creëren een geweldige sfeer en elke tribune op het Kasteel is in extase. Bekijk deze video maar!

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Sparta - Ajax 2017/2018: Doelpunten, video beelden en samenvatting #spaaja’

Ronald de Boer prijst Donny van de Beek na #spaaja: "Hij speelt de laatste weken heel goed"

Justin Kluivert treedt in de voetsporen van zijn vader: "Ik ben er, omdat hij in mij gelooft"

Ajacieden bedanken meegereisde fans na 2-5 overwinning tegen Sparta: "We love you Ajax, we do"

FANFOOTAGE VIDEO GOAL: Hakim Ziyech schiet raak uit vrije trap tegen Sparta, 1-5 #spaaja

Dansen met Donny: Prachtige actie van Donny van de Beek voorafgaand aan 1-3 van Ajax #SPAAJA

FANFOOTAGE VIDEO GOAL: Lasse Schöne schiet met een vrije trap de 1-2 binnen tegen Sparta

VIDEO GOAL: Michiel Kramer zet Sparta op voorsprong tegen Ajax #SPAAJA