Tien afgeketste transfers van de top-5 clubs in de Eredivisie
Inhoudsopgave
Elk jaar worden er weer opvallende namen gelinkt aan de grote Eredivisie-clubs en dat was deze zomer niet anders. Sommige geruchten bleken te mooi om waar te zijn, want die transfers gingen uiteindelijk niet door, maar wij zetten de tien mooiste afgeketste transfers voor je op een rij!
1) Arda Güler
Het Turkse supertalent werd benaderd door onder anderen FC Barcelona en Real Madrid, maar ook Ajax probeerde er met Güler vandoor te gaan. Een lange tijd leek Ajax aan kop te gaan om de handtekening van de spelmaker, maar toch trok de Nederlandse topclub zelf de stekker uit de onderhandeling. De achttienjarige zou onbetaalbaar zijn voor Ajax: “Het is een jonge speler en hij moet zeventien miljoen euro kosten en daarnaast wil zijn familie ook heel veel geld. Deze jongen is echt heel erg goed, maar helaas ook erg duur”, vertelde Mike Verweij in De Telegraaf.
2) Facundo Pellistri
De naam van Pellistri viel al aan het begin van de transferperiode bij FC Twente. Volgens technisch directeur Arnold Bruggink was dat een nadeel: "Het punt is dat die naam redelijk snel naar buiten is gekomen, op welke manier dan ook. De naam Pellistri legt de lat heel hoog”, vertelde Bruggink bij De Oosttribune. Uiteindelijk, na lang hopen dat het 21-jarige talent van Manchester United naar Enschede op huurbasis zou komen, biedt het United van Erik ten Hag toch weer perspectief voor de Uruguayaan, waardoor hij besloot te blijven in Engeland. FC Twente was erg dichtbij, maar het mocht niet baten.
3) Luis Sinisterra
Het was lang zoeken voor Feyenoord naar aanvallende versterkingen. Zo moest er vooral op de buitenste posities een kwaliteitsimpuls komen. Eén van de namen die in het geruchtencircuit rondging, was die van de Colombiaan Sinisterra. Nadat hij in de zomer van 2022 voor 25 miljoen aan Leeds United werd verkocht, degradeerde hij met Leeds uit de Premier League. Even was het hopen voor de Feyenoord-fans, maar Sinisterra is dit seizoen wederom te vinden in de Premier League. Zo verhuurt Leeds United Sinisterra voor één seizoen aan Bournemouth.
4) Charles de Ketelaere
Na het vertrek van Xavi Simons bij PSV waren de Eindhovenaren op zoek naar een waardige vervanger, iemand die het rendement van het Nederlandse toptalent kan opvangen. In België bij Club Brugge was De Ketelaere betrokken bij 45 goals in 120 wedstrijden. De aanvallende middenvelder wees PSV uiteindelijk af: “Het is niet zo dat ik niet naar PSV wilde of naar andere clubs, maar ik wilde heel graag naar Atalanta. De hele zomer lang werd er onderhandeld. Ik vroeg mezelf af of ik voor mijn kans moest gaan, of dat ik mezelf moest bewijzen bij een ander team. Die tweede optie gaf me een beter gevoel, al helemaal toen Atalanta zich meldde”, vertelt hij aan La Gazzetta dello Sport over zijn keuze voor Atalanta.
5) Davinson Sánchez
Even leek Davinson Sánchez weer terug te keren in de Eredivisie. Na een periode van een jaar onder Peter Bosz bij Ajax vertrok hij in 2017 voor 42 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. Na zes jaar in London gespeeld te hebben, mocht de 27-jarige verdediger vertrekken. Maar een hereniging met Bosz kwam er niet, en Sánchez vertrok op vier september voor 9,5 miljoen naar Galatasaray.
6) Eduard Spertsyan
In het plan van Sven mislintat moest de Armeen Eduard Spertsyan de beoogde nieuwe opvolger van Mohammed Kudus worden, die voor 43 miljoen naar West ham United vertrok. Ajax was lang bezig met de 23-jarige middenvelder van het Russische FK Krasnodar, maar door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne trok Ajax uiteindelijk de stekker uit de onderhandeling. Sven Mislintat benadrukt in Het Algemeen Dagblad het talent van Spertsyan: "Hij is een fantastische speler. Hij was voor ons een speler geweest zoals Kevin De Bruyne dat voor Manchester City is. Maar het is niet doorgegaan".
7) Arnaut Danjuma
De Nederlander belandde afgelopen seizoen op dood spoor bij Tottenham Hotspur. In De Telegraaf werd hij aan het begin van de transferperiode in verband gebracht met de Rotterdammers: “Dit zijn namen waarvan je hoopt dat ze voorbij komen bij Feyenoord als je de Champions League ingaat en de landstitel wil verdedigen”, liet Feyenoord- clubwatcher Marcel van der Kraan weten. Uiteindelijk werd de concurrentie te groot, waardoor Danjuma op huurbasis naar Everton vertrok.
8) Million Manhoef
De enige niet plaatsgevonden binnenlandse transfer van de lijst. Manhoef werd al aan het begin van de transferperiode nadrukkelijk gelinkt aan FC Twente, maar door de hoge vraagprijs van nabij de zes miljoen haakten de Tukkers snel af. Ook AZ, die na het vertrek van Jesper Karlsson naar Bologna nog een buitenspeler zocht, wilde niet toehappen door de vraagprijs van Vitesse, waardoor Manhoef nog een (half)jaar het geelzwart van Vitesse zal dragen.
9) Thiago Almada
Veel Ajacieden reageerden enthousiast toen ze de naam van Almada hoorden. De 22-jarige Argentijn die speelt bij Atlanta United in de MLS zou dichtbij een transfer naar Ajax geweest zijn, maar Almada bleek uiteindelijk toch te duur te zijn voor Ajax: “Het lijkt erop dat Mislintat daar van zijn collega Susan Lenderink (financieel directeur) en de raad van commissarissen geen toestemming voor krijgt”, schreef De Telegraaf en de transfer viel in het water.
10) Myron Boadu
Volgens Het Algemeen Dagblad was Feyenoord serieus geïnteresseerd in voormalig AZ-speler Boadu. De speler van AS Monaco moest het vertrek van de tweede spits Danilo naar Rangers opvangen. Feyenoord-trainer Arne Slot werkte samen met Boadu bij AZ als hoofdtrainer in het seizoen 2019-2020. Toch kende de transfer geen doorgang omdat de 22-jarige niet als tweede spits wil fungeren in Rotterdam.
Hier de volledige lijst plus de huidige marktwaarde van de desbetreffende spelers: