DIT KAN RONALD KOEMAN MEENEMEN UIT HET DUEL MET CANADA

Nederland heeft in het eerste oefenduel voor het EK de vloer aangeveegd met Canada: 4-0. Met het oog op het aanstaande toernooi kan Ronald Koeman een hoop conclusies trekken voor zijn elftal. Analyse van de dingen die de bondscoach mee kan nemen richting het EK.

Weinig mensen hadden vooraf de opstelling van Oranje goed gegokt. Ronald Koeman besloot met een verrassend elftal te starten. Zo speelde Micky van de Ven linksback, nam Jeremie Frimpong positie in als rechtsbuiten, speelde Ryan Gravenberch op de plek van Frenkie de Jong en startte Virgil van Dijk op de bank.

Die keuzes lijken in eerste instantie ingegeven door de fitheid van verschillende spelers. Zo moest Memphis Depay wedstrijdritme opdoen en wilde Koeman niet met spelers aantreden die langer dan twee weken niet op het veld gestaan hadden.

Wanneer de namen bekend werden, bleef het nog even gissen hoe de veldbezetting er daadwerkelijk uit kwam te zien. Met deze spelers kon zowel een systeem met drie als met vier verdedigers gespeeld worden. Voor de wedstrijd legt Koeman uit dat het doel is om in ‘1-4-2-3-1’ te spelen.

Toch valt al snel te zien wat de bondscoach keer op keer benadrukt in de media: formaties zijn slechts een reeks met cijfers.

FORMATIEDISCUSSIE? NIET BOEIEND

Waar Koeman aangeeft dat zijn elftal wil spelen volgens de traditionele ‘Hollandse School-manier’, ziet de werkelijkheid er zoals gewoonlijk compleet anders uit. In de opbouw lijkt de opstelling van Nederland namelijk meer op een 3-2-4-1, dan op de klassieke 4-3-3.

Van de Ven schuift in balbezit namelijk ver op naar voren, zodat Memphis juist meer aan de binnenkant kan opereren.

Door dit tactische geschuif staat Oranje met in werkelijkheid met Lutsharel Geertruida, Matthijs de Ligt en Daley Blind in de laatste lijn en vormt de formatie zich tot een systeem met drie verdedigers.

Ook Memphis komt in deze rol goed tot zijn recht. De aanvaller heeft door de positionering van Van de Ven veel ruimte om te zwerven en zich te bemoeien in het middenveld. Dat is aanvankelijk ook het plan van Koeman.

VRIJE MAN OP HET MIDDENVELD VINDEN

Doordat Memphis zich als vierde middenvelder laat gelden, komt Canada op veel momenten een speler te kort om de as van Oranje van volledige dekking te voorzien. In die situaties wordt Georginio Wijnaldum de vrije man.

Volgens de bondscoach kon Wijnaldum alleen wel nog vaker gevonden worden. ‘Ik vond ook soms dat we eigenlijk een man meer op het middenveld hadden in de vorm van Wijnaldum. Die konden we niet altijd vinden. Dat lag ook aan Ryan (Gravenberch) en Jerdy (Schouten), die te veel op één hoogte speelden’, zegt Koeman over de uitvoering.

Aan bovenstaand beeld te zien is dat niet de schuld van Wijnaldum. De middenvelder loopt vrij en kan bereikt worden, alleen moet Oranje nog een manier zien te vinden om hem te vinden. Met dat onderdeel zal Koeman de komende week aan de slag gaan.

DRUK ZETTEN MET ‘9-10’ OF DE VLEUGELS?

Defensief is de formatie (zoals hij op papier staat) wel terug te zien. Vanuit dat systeem zijn twee bekende vormen van druk zetten, die ploegen vaak hanteren. Koeman legt vooraf uit dat hij op beide manieren getraind heeft. ‘Als zij met drie centrale verdedigers spelen, willen wij met drie man druk zetten. Als ze met vier verdedigers spelen, willen we met ‘9 en 10’ druk zetten en dat kan verschillen’, legt Koeman uit.

Canada start aan het duel met vier verdedigers, waardoor de ‘9-10-druk’ vaker is terug te zien bij het Nederlands elftal. Op die momenten stapt Wijnaldum uit om samen met Brian Brobbey de centrale verdedigers onder druk te krijgen. Memphis en Frimpong staan op de flank om de backs vast te zetten.

Het lukt Nederland vanuit dit systeem goed om de Canadezen weinig opbouwmomenten te geven. De ploeg van Koeman eindigt het duel met liefst 61% balbezit.

CONCLUSIE

De overwinning op Canada zegt veel over de plannen die Koeman met zijn Oranje heeft op het aankomende kampioenschap. Waar vrijwel iedereen druk is met formaties, fitte spelers en zorgen uiten is Koeman vooral druk geweest met het elftal. Oranje heeft met deze variant weer een nieuw plan toegevoegd aan haar arsenaal en kan zich weer een tikje onvoorspelbaarder noemen. Daarnaast heeft de bondscoach een manier gevonden om zijn spelers in de beste rollen te krijgen. Memphis als zwervende buitenspeler, Frimpong als diepgaande rechtsbuiten en Geertruida als derde centrale verdediger zijn succesvolle experimenten geweest.

Daarnaast zijn veel basisspelers nog achterwegen gebleven. Met Van Dijk, Frenkie de Jong en Nathan Aké erbij, zal Oranje normaal gesproken alleen maar sterker worden.

Feyenoord-doelman vertrekt