Voetbal vandaag: Boze voetbalfan rijdt scheids aan met scootmobiel

Als je denkt aan de supporters van FC Oss, is de kans groot dat één naam of, beter gezegd, één gebeurtenis je te binnen schiet: de opmerkelijke actie van de zogenoemde "scootmobiel-terrorist". Het incident vond plaats op 19 augustus 2011, toen een wedstrijd tegen Almere City uitmondde in een bizarre confrontatie tussen een bejaarde supporter en scheidsrechter Edwin van de Graaf. Deze gebeurtenis blijft tot op de dag van vandaag in het collectieve geheugen van het Nederlandse voetbal gegrift.

De Wedstrijd: FC Oss vs. Almere City

De wedstrijd zelf, die eindigde in een teleurstellende nederlaag voor FC Oss, verliep aanvankelijk zoals elke andere. De spanning op de tribunes nam echter toe naarmate de minuten verstreken en het besef inzonk dat Almere City met de overwinning naar huis zou gaan. De frustratie onder de fans was voelbaar, maar niemand had kunnen voorspellen hoe deze onvrede zich zou manifesteren.

De scootmobiel-terrorist: Een onverwachte aanval

Na het laatste fluitsignaal, in de nasleep van de teleurstelling, besloot een oudere supporter zijn onvrede op een wel heel opvallende manier te uiten. De man, die al jaren bekend stond als een trouwe supporter van FC Oss, reed met zijn scootmobiel het veld op. Terwijl scheidsrechter Edwin van de Graaf richting de kleedkamers liep, gebeurde het ondenkbare: de bejaarde man reed doelbewust met zijn scootmobiel op de arbiter af en botste tot twee keer toe tegen hem aan.

De aanrijding was weliswaar niet ernstig, maar het was genoeg om een schokgolf door het stadion te sturen. Supporters, spelers, en staf stonden met open mond toe te kijken, terwijl de man in zijn scootmobiel boos schreeuwend naar Van de Graaf zijn punt probeerde te maken. Voor de scheidsrechter, die al talloze wedstrijden had geleid, was dit een compleet nieuwe ervaring. Veiligheidspersoneel greep snel in en de man werd van het veld geëscorteerd.

De consequenties: Een stadionverbod

De KNVB was snel en resoluut in haar oordeel. De actie van de bejaarde supporter werd als zeer ongepast en bedreigend gezien, wat leidde tot een stadionverbod voor de man. De beslissing werd breed gesteund in de voetbalwereld, hoewel sommige fans het incident als een ironische uiting van ongenoegen beschouwden. 

Een bizar moment in de geschiedenis

Nu, jaren later, blijft het verhaal van de scootmobiel-terrorist een van de meest bizarre en onvergetelijke momenten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. In de rubriek Voetbal Vandaag gaan we terug naar 19 augustus 2011.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers