Kroaten in de Eredivisie: van Sutalo tot en met Pranjic

Ivan Perišić is de nieuwe aanvaller van PSV. Hij is zeker niet de eerste Kroaat in de Eredivisie. Voetbalfitsen zet een paar voorgangers op een rijtje voor je. Van Sutalo tot en met Pranjic. 

Top 5 Kroaten in de Eredivisie

In de historie springen er vijf Kroaten in de Eredivisie er boven uit. 

1. Danijel Pranjic

Deze linkervleugelverdediger speelde maar liefst 129 wedstrijden voor sc Heerenveen. Hij maakte daarin 32 goals en gaf 37 assists. Ook won hij met de Friezen de KNVB-beker in het seizoen 2008/09. Daarna vertrok de speler naar FC Bayern München.

2. Stefan Kurinac

Deze rechtsbuiten speelde voor VVV Venlo. In 90 wedstrijden scoorde de aanvaller achttien keer en gaf hij negentien keer de eindpass. Het is al wel weer een tijdje geleden. Kurinac was namelijk in de jaren 80 actief voor de Limburgers. 

3. Josip Mohorovic

We blijven in het zuiden van Nederland. Deze spits was in dienst van NAC Breda. Hij speelde daar 78 wedstrijden. Vijftien keer wist de Kroaat het net te vinden en dertien keer gaf hij een assist. Hij was actief in de eindjaren 70. 

4. Dominik Oroz

Oroz is een centrale verdediger en half-Kroatisch. Zijn andere roots liggen in Oostenrijk. Hij speelde 71 wedstrijden voor Vitesse en scoorde daarin vijf doelpunten. Afgelopen zomer maakte hij, na de degradatie, transfervrij de overstap van Vitesse naar KS Samara. 

5. Dario Vujicevic 

De verdedigende middenvelder speelde bij drie Eredivisieclubs. Dat zijn VVV Venlo, Heracles Almelo en FC Twente. Met die laatste won hij de Eredivisie, KNVB-Beker en de Johan Cruijff Schaal. In totaal speelde de speler 69 wedstrijden waarin hij twee keer scoorde en acht keer de assist gaf. Momenteel is de voetballer gestopt. 

Huidige Kroaten in de Eredivisie 

Momenteel spelen er zes Kroaten in de Eredivisie. Fortuna Sittard is hofleverancier: 

  • Alen Halilovic - Fortuna Sittard
  • Luka Ivanusec - Feyenoord
  • Josip Šutalo - Ajax
  • Ante Erceg - Fortuna Sittard
  • Josip Mitrovic - Fortuna Sittard
  • Luka Kulenovic - Heracles Almelo
  • Ivan Perišić  - PSV

Welke Kroaten hebben bij PSV gespeeld?

Er had nog nooit eerder een Kroaat bij PSV gevoetbald. Ivan Perišić is dus de eerste in dienst van de club uit Eindhoven.

Welke Kroaten hebben bij Feyenoord gespeeld?

In totaal hebben er twee Kroaten bij Feyenoord gevoetbald. 

Mladen Ramljak

Deze verdediger speelde 68 wedstrijden in het shirt van Feyenoord. Hij scoorde daarin één keer en gaf drie assists. Met de Rotterdammers won de Kroaat de Eredivisie en de Europacup 2 in het seizoen 73/74. Hij speelde verder in zijn carrière voor Dinamo Zagreb. 

Luka Ivanusec

Deze Kroaat is nog steeds actief voor Feyenoord. Luka Ivanusec won al de beker en de Johan Cruijff Schaal met de Rotterdammers. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij Feyenoord. Echt een basisspeler is de vleugelaanvaller nog niet. 

Welke Kroaten hebben bij Ajax gespeeld?

In totaal hebben vier Kroaten het Ajax-shirt gedragen.

Josip Šutalo

Deze verdediger heeft de meeste wedstrijden voor Ajax gespeeld. Al meer dan 25. Josip Sutalo werd gekocht door Sven Mislintat. Hij had in het begin veel moeite, maar lijkt zich steeds verder te ontplooien. De international is inmiddels zo goed als basisklant.

Borna Sosa

Deze linksback is een van de anderen die is aangesteld door Mislintat. De Kroaat heeft zich nooit echt in de basis gespeeld bij Ajax. Borna Sosa speelde hiervoor bij Stuttgart en momenteel bij Torino.

Jakov Medic

Deze 1,93 meter lange centrale verdediger is de laatste Kroaat die door Mislintat is aangesteld. Hij speelde slechts negen wedstrijden voor de Amsterdammers. Wel maakte Medic een werelddoelpunt bij zijn Eredivisiedebuut tegen Heracles Almelo. Afgelopen transferwindow maakte hij de overstap naar het Duitse Vfl Bochum. 

Robert Muric

Hij speelde als talent bij Ajax. Met Jong Ajax werd de spits zelfs kampioen in de Jupiler League. Hij speelde 48 wedstrijden voor het tweede Amsterdamse elftal. Daarin scoorde hij vijftien keer en gaf hij zestien assists. Voor het eerste elftal speelde hij slechts twee wedstrijden, waarin hij één assist gaf. Momenteel speelt Muric veel bij HNK Rijeka. 

In Kroatië zijn ze niet zo fan van de Eredivisie

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers