Voetbal fantasy leagues vs. sportweddenschappen: Wat kies jij?

De bekangrijkste bijzaak van de wereld: voetbal. Dat zijn teksten die iedere voetbalsupporters ongewtijfeld kan beamen. Met vrienden voor- en nabeschouwen op de eerstvolgende wedstrijd van Oranje of je lievelingsclub.

In de alsmaar veranderende wereld van sportentertainment lijkt het plaatsen van traditionele sportweddenschappen een bezigheid te zijn die ons al sinds jaar en dag bezighoudt. Wekelijks kijken we massaal naar sportwedstrijden zoals voetbal. Hierbij kiezen velen ervoor om een weddenschap te plaatsen om zo de spanning naar een hoger niveau te tillen.

Maar de afgelopen jaren lijkt er zich een opmerkelijke trend voor te doen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om weddenschappen te plaatsen op voetbal fantasy leagues. Naarmate de interesse in deze opkomende vorm van sportweddenschappen groeit, is het van belang dat we de voornaamste verschillen tussen beide weten te onderscheiden. In dit artikel vergelijken we daarom de populariteit en kenmerken van voetbal fantasy leagues met traditionele sportweddenschappen. Laat me je meenemen op deze fascinerende ontdekkingsreis.

Wat zijn voetbal fantasy leagues?

Verdiepen we ons in voetbal fantasy leagues, dan gaat het om fictieve voetbalteams bestaande uit echte voetballers. Deze teams worden opgesteld door de managers die het spel spelen. Ze zijn hierbij volledig verantwoordelijk voor het succes van de teams. Denk bijvoorbeeld aan Ronald Koeman tijdens het afgelopen Europees kampioenschap. Tijdens de wedstrijd tegen Turkije maakte hij namelijk een belangrijke wijziging in de opstelling.

Voetbal fantasy leagues verschillen dus maar weinig van de echte wereld doordat de keuzes die er gemaakt worden cruciale gevolgen kunnen hebben. Hierbij is het voor managers mogelijk om punten te verdienen aan de hand van vooraf opgestelde statistieken. Denk bijvoorbeeld aan doelpunten, assists en verdedigende acties. We spreken hier over een concept dat niet alleen diepgaande kennis van het spel vereist, maar ook strategisch denken.

Belangrijkste kenmerken van voetbal fantasy leagues

  1. Strategie en kennis van zaken

Managers dienen over een diepgaande kennis te beschikken van zowel het spel zelf, als de spelers die ze inzetten. De voortgang van spelers dient nauwkeurig te worden bijgehouden.  Aan de hand van prestaties zullen er strategische beslissingen worden genomen.

  1. Betrokkenheid

Doordat een voetbal fantasy league parallel loopt aan een echt voetbalseizoen, is het belangrijk dat de managers bereid zijn zich gedurende langere tijd te verbinden aan het spel. Dit heeft als positief gevolg dat er betrokkenheid is bij het spel en creëert daarnaast een diepgaande band.

  1. Sociale factor

Het overgrote deel van de voetbal fantasy leagues beschikt over een sociale factor. Het is namelijk mogelijk voor deelnemers om de strijd aan te gaan tegen bijvoorbeeld vrienden en andere voetbalfans.

Wat zijn traditionele sportweddenschappen?

Kijken we naar traditionele sportweddenschappen, dan zetten deelnemers hierbij geld in op de uitkomsten van echte sportwedstrijden, bijvoorbeeld bij een casino online ideal. Hierbij is het mogelijk om te voorspellen wie de winnaar van de wedstrijd is of wie er als eerste scoort. De ruime keuze aan verschillende weddenschap opties draagt eraan bij dat traditionele sportweddenschappen ongekend populair zijn.

Belangrijkste kenmerken van traditionele sportweddenschappen

  1. Directe winsten

De aantrekkingskracht tot traditionele sportweddenschappen is groot wegens het feit dat het mogelijk is om van directe winsten te genieten. Resultaten van sportwedstrijden zijn namelijk gelijk bekend na afloop, wat als gevolg heeft dat eventuele winsten onmiddellijk beschikbaar zijn.

  1. Meerdere mogelijkheden

De mogelijkheden bij traditionele weddenschappen zijn oneindig. Zo is het bijvoorbeeld niet alleen mogelijk om een eenvoudige weddenschap te plaatsen waarbij je de eindscore bepaalt. Je kunt er ook voor kiezen om een meer ingewikkelde combinatie te plaatsen die betrekking heeft op meerdere wedstrijden.

  1. Spanning

Sportwedstrijden hebben allemaal een kenmerk gemeen: onvoorspelbaarheid. Voor spelers betekent dit dat er altijd een element van risico is. En laat dit nu juist iets zijn waar veel mensen naar op zoek zijn. Waar is de populariteit aan te danken?

Voetbal Fantasy Leagues

Voetbal fantasy leagues zijn al decennia lang populair. Zo is het sinds 2002 bijvoorbeeld mogelijk om Fantasy Premier League te spelen. Dit is een van de grootste fantasy spellen ter wereld met miljoenen actieve gebruikers. 

Maar misschien wel de grootste factor die bijdraagt aan de populariteit van dit fenomeen, is de komst van de vele online platforms. Deze platforms hebben het voor fans eenvoudiger gemaakt om deel te nemen aan fantasy leagues, hun teams bij te houden en tegen andere spelers van over de hele wereld te spelen.

Traditionele sportweddenschappen

Reguliere sportweddenschappen weten onze aandacht al jarenlang te trekken. Maar de opkomst van online wedplatforms en de wereldwijde acceptatie hiervan, heeft ervoor gezorgd dat deze populariteit alleen nog maar groter is geworden. Daarbij blijft de mogelijkheid om direct geld te winnen een belangrijke drijfveer voor spelers.

Conclusie

We kunnen concluderen dat zowel voetbal fantasy leagues als traditionele sportweddenschappen over unieke kenmerken beschikken. Enerzijds vereisen fantasy leagues een langdurige betrokkenheid van spelers waarbij strategisch denken vereist is.

Daarentegen stellen sportweddenschappen spelers in staat om direct geld te winnen in combinatie met een nodig portie spanning. We kunnen in ieder geval wel stellen dat elke optie zo zijn eigen aantrekkingskracht kent, maar het blijft altijd afhankelijk van de speler welke vorm hen nu het meeste aanspreekt.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers