PSV blundert bij aankondiging Doan: 'zeer omstreden' Japanse vlag gebruikt

De aankondiging van Ritsu Doan is voor PSV hoogst waarschijnlijk niet zo verlopen als dat de club had gewild. Op de afbeelding die de Eindhovenaren deelden op sociale media, was namelijk een zeer omstreden Japanse vlag te zien. En dat leidde tot veel woede bij een aantal PSV-fans, vooral in Azië.

De afbeelding werd na veel kritiek van Twitter verwijderd. Dat zegt woordvoerder Thijs Slegers tegen het Eindhovens Dagblad. Hij spreekt van een foutje: "Niets meer en niets minder, want natuurlijk hebben wij er geen enkel belang bij om mensen te provoceren."

'Ontzettend lelijk'

De aankondiging van Doan had ludiek moeten zijn. De in Japanse mangastijl gemaakte tekening kwam van de hand van een ingehuurde anime-tekenaar. In Eindhoven beviel alleen de achtergrond niet, die door het media-team van PSV als 'ontzettend lelijk' werd gezien. "En daarom hebben we besloten die achtergrond zelf aan te passen."

Tweede Wereldoorlog

Zonder dat ze het wisten werd daarna de alternatieve Japanse vlag gebruikt: een zon met zestien rode stralen. Deze vlag werd tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Japanse marine, die de vlag in 1954 opnieuw in gebruik nam. Vooral in Zuid-Korea wordt de vlag ook geassocieerd met de Japanse bezetting in de oorlog en de gruweldaden die daarbij hoorden.

Hakenkruis

Volgens Jan van Wagtendonk, voorzitter van de stichting Ereschulden, is het gebruik van de vlag 'onjuist en zeer beledigend': "Zoiets doet gewoon echt pijn. In Eindhoven en omgeving wonen veel Ambonezen, die in het verleden op verschrikkelijke wijze zijn geteisterd door de Japanse marine." Een aantal twitteraars maakten de vergelijking met een hakenkruis, maar prof. dr. Janny de Jong (hoogleraar Europees-Oost-Aziatische betrekkingen aan de Rijks Universiteit Groningen) vindt dit iets te ver gaan: "Een hakenkruis verwijst naar het Nazi-regime, deze vlag naar de Japanse krijgsmacht. Maar ik snap de gevoeligheid zeker wel, Korea was natuurlijk eens een Japanse kolonie."

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers