Zingende voetballers (met Gullit, Kraay, Been, Gijp, Babel, Depay, Drenthe, Promes, Cruijff en Van Hanegem)

Het is inmiddels een bekende combinatie: voetballers en muziek. Nu is het vooral de rapscene die overheerst in het voetbalwereldje. Depay en Promes hebben bijvoorbeeld al een nummer uitgebracht, maar heb je Johan Cruijff wel eens horen zingen? Of Willem van Hanegem? Het was misschien niet (even) geweldig, maar ze deden hun best. Voor de gelegenheid hebben we een aantal hits van voetballers op een rijtje gezet.

Johan Cruijff - Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)

Nederlands beste en bekendste voetballer aller tijden werd in 1969 overgehaald om een single op te nemen. We hebben het natuurlijk over Johan Cruijff. Met het nummer Oei Oei Oei (Dit was me weer een loei) bestormde hij de hitlijsten. Cruijff was wel ontzettend zenuwachtig bij de opnamesessie en kon eigenlijk totaal niet zingen. Om Cruijff te kalmeren gaven ze hem een paar cola-tics waarna 'El Salvador' helemaal los kwam.

Barry Hughes - Ik wil op m'n kop een kamerbreed tapijt

Barry Hughes staat bekend om zijn succesvolle trainerscarrière. Hij haalde de 16-jarige Ruud Gullit bijvoorbeeld in 1979 naar Haarlem. Verder was hij nog trainer van Go Ahead Eagles, Sparta, FC Utrecht, MVV en FC Volendam. Maar de Welshman was naast voetbaltrainer ook bekend als zanger. De showbizz was geen vreemd podium voor hem. Hij trouwde in 1965 met presentatrice Elles Berger en kreeg zelfs in 1979 zijn eigen televisiequiz. Met zijn Engelse accent en zijn grijze pet was hij een mooie verschijning op de televisie. Barry Hughes had een aantal hits zoals: ''T is om te brullen' en 'Ik breng geen bloemen voor je mee', maar zijn grootste hit was: 'Ik wil op m'n kop een kamerbreed tapijt'. Juni 2019 overleed Hughes op 81-jarige leeftijd. 

Ruud Gullit - Not the Dancing Kind

Ook Ruud Gullit ging net zoals zijn ontdekker Barry Hughes de muziek in. Hij speelde voor clubs zoals AC Milan, Feyenoord, PSV en Chelsea. In 1984, toen Gullit nog voor Feyenoord speelde, kwam hij plotseling met het relaxte nummer 'Not the Dancing Kind' waarmee hij in 1984 de derde plek van de Top 40 bereikte. 

Hans Kraay Jr. - Er Zal D'r Altijd Eentje Winnen

Niet alleen Barry Hughes is actief geweest als voetballer, trainer, televisiepresentator en zanger. Ook Hans Kraay Jr. heeft een aantal hits uitgebracht. Toen hij bij SBS 6 het programma It's My Life mocht presenteren, kwam hij met zijn eerste hit. Het nummer 'Dr. Alban' gaf hem de inspiratie om 'Hep Ie Luis' op te nemen. Een dag nadat het nummer de Top40 binnenkwam, vond de slag bij Beverwijk plaats tussen Feyenoord-en Ajax hooligans. Er viel hier één dode. Als reactie nam Hans Kraay Jr. gelijk het nummer 'Er Zal D'r Altijd Eentje Winnen' op.

René van der Gijp - Geef me Hoop Jomanda

Na Hans Kraay Jr. is er nog een tafelgast van Veronica Inside (tegenwoordig VI Vandaag) die de Top 40 heeft bestormd met een single. In de aanloop naar carnaval van 1995 scoorde René van der Gijp namelijk een hit met: 'Geef me Hoop Jomanda'.

Mario Been & René van der Gijp - In ons kleine café

Gijp nam ook nog met oud-Feyenoorder, Mario Been, de single op; In ons kleine café.

U-Niq - Tak Taki feat. Royston Drenthe & Ryan Babel

In 2008 doken Royston Drenthe (Feyenoord) en Ryan Babel (Ajax) onverwachts de studio in met de Rotterdamse rapper U-Niq. Met het nummer Tak Taki bewezen Drenthe en Babel een aardig woordje te kunnen rappen.

Memphis Depay & Quincy Promes - LA Vibes Freestyle 1.0

Ook Memphis Depay en Quincy Promes hebben samen een track gemaakt. Het nummer LA Vibes Freestyle 1.0 heeft al meer dan miljoenen miljoen views op YouTube.

André Hazes en Willem van Hanegem - Wij zijn vrienden

De favoriete voetballer van André Hazes was Willem van Hanegem. De Kromme zong daarom samen met de Amsterdamse volkszanger het nummer 'Wij zijn vrienden'. Prachtig!

Johan Derksen & Wilfred Genee - Nederland is helemaal Oranje

Johan Derksen kan natuurlijk niet uitblijven in dit lijstje. Samen met Wilfred Genee maakte De Snor het nummer, Nederland is helemaal Oranje voor het EK in 2012. Hans Kraay Jr. en René van der Gijp kwamen wel de top 40 binnen, maar Derksen en Genee konden dat wel vergeten.