Feyenoord is kampioen – dit waren de pijlers van het succes
Inhoudsopgave
De laatste keer dat Feyenoord Rotterdam zes jaar geleden de titel won, stond de Eredivisie op zijn kop. Nu, in het seizoen 2022/23, is het weer zo ver en hebben de eeuwige outsiders in de strijd om de titel de concurrentie weer weten te overmeesteren.
De titel voor de ploeg uit Rotterdam was aan het begin van het seizoen allerminst te voorzien. Uit de odds van de bookmakers op het gebied van voetbalweddenschappen bleek ook dat vooral Ajax Amsterdam en PSV Eindhoven als kampioenskandidaten werden behandeld. Maar wat hielp Feyenoord uiteindelijk om de titel weer veilig te stellen?
Succes was niet voorgeprogrammeerd
Aan het begin van het seizoen werd Feyenoord geconfronteerd met onrust. Tijdens de zomertransferperiode verliet een aantal belangrijke spelers de club. De recordtransfer van Luis Sinisterra bracht weliswaar voldoende geld in kas, maar consistentie kun je meestal niet kopen. Tyrell Malacia en Marco Senesi verhuisden ook naar Engeland, terwijl Fredrik Aursnes de club verliet voor Portugal.
Aan het begin van het nieuwe seizoen hadden in totaal 26 spelers de club verlaten. Een superieure ploegwisseling is meestal nooit een goed voorteken voor het komende seizoen. Maar ondanks de vele veranderingen slaagde het team erin om snel zijn draai te vinden. Dat is grotendeels te danken aan coach Anre Slot. De Nederlander staat al sinds 2021 onder contract bij Feyenoord.
De andere topclubs in de Eredivisie daarentegen hebben allemaal hun coach gewisseld. Met Erik ten Hag verliet een van de beste coaches de competitie voor Manchester United. Bij PSV werd de Duitser Roger Schmidt vervangen door de legendarische Ruud van Nistelrooy.
Tegelijkertijd verlieten ook in de directe competitie belangrijke spelers de club. Door de bijkomende trainerswisselingen slaagden zowel PSV als Ajax er niet in om op stoom te komen.
In de voetsporen van Ajax
Ajax Amsterdam is de record- en voormalige seriekampioen van de Eredivisie. Na vier kampioenstitels op rij heeft ook de hoofdstedelijke club echter niet alle vertrekkende toppers kunnen vervangen. De reden voor het succes van Ajax is echter lange tijd intensieve scouting in combinatie met topjeugdwerk geweest. De club heeft wereldwijd de reputatie een van de beste talentenhaarden te zijn.
Maar Feyenoord laat steeds vaker zien dat andere clubs dat ook kunnen. De topvertrekken in de zomer werden niet direct vervangen. Veeleer werd het extra kapitaal besteed om de financiële verliezen tijdens de Covidepandemie te dekken. Veelbelovende spelers van een miljoen werden als aanvulling binnengehaald. De rest werd onaangekondigd gedekt met veelbelovende spelers uit de eigen jeugd van de club. Dat de spelers van eigen bodem een groot potentieel hebben, blijkt al uit belangrijke steunpilaren van de club. Orkun Kökcü, Quilindschy Hartman en Lutsharel Geertruida kwamen allen uit het jeugdsysteem van Feyenoord en speelden een sleutelrol in de kampioenswinst van de club dit jaar. Ook Justin Bijlow was altijd een veilige achtervanger in het doel.
Een blik op de statistieken leert echter dat het recente verleden bepaald niet gemakkelijk was voor Feyenoord. Voor de kampioenstitel in het seizoen 2016/17 moesten de fans 18 lange jaren wachten op een succes. Hoewel de Nederlandse beker in het seizoen voorafgaand aan de kampioenstitel en ook in 2008 werd gewonnen, lukte het de Rotterdamse ploeg lange tijd niet om de competitie te winnen. Ook de prestaties na de kampioenstitel in 2016/17 waren wisselend. Meer dan de 3e plaats was niet mogelijk, twee jaar geleden moest men zelfs een nederlaag toegeven aan Vitesse op de ranglijst. Dat roept natuurlijk al snel de vraag op hoe het volgende seizoen eruit zou kunnen zien.
Vloek van de trainingscompetitie
Ondanks goede clubs en nipte titelgevechten behoort de Eredivisie niet tot de topcompetities van Europa. Ook al mengen Ajax, PSV en Feyenoord zich regelmatig in de Champions League, Europa League en Conference League, veel spelers laten zich verleiden tot een overstap naar het buitenland. Als topploegen uit Engeland, Spanje, Duitsland of Frankrijk aankloppen, wacht voor veel spelers de volgende carrièrestap. Daardoor blijven veelbelovende talenten en belangrijke steunpilaren in het elftal vaak niet langer dan twee tot drie jaar bij de club. De vloek van de opleidingscompetitie achtervolgt Ajax Amsterdam al bijna twee decennia en is nu ook in Rotterdam en Eindhoven aangekomen.
Dat bemoeilijkt natuurlijk ook de selectieplanning. Want om in de toekomst nog meer veelbelovende talenten aan de club te kunnen binden, mag er tegenwoordig geen steen meer aan transfers van spelers ontbreken. Door de toenemende commercialisering van het voetbal gaan profspelers ondanks hun lopende contract herhaaldelijk in staking om een transfer af te dwingen.
Als spelers echter bij het eerste geschikte aanbod worden losgelaten, is het nooit mogelijk om voor meer dan één jaar te plannen. Dit maakt het natuurlijk moeilijk om constante prestaties te leveren. Feyenoord heeft dit jaar echter al laten zien dat een wisseling in de selectie geen probleem hoeft te zijn.
Wie komt, wie gaat?
Na de kampioenstitel staan sommige spelers natuurlijk in de belangstelling van grote teams. Eerst en vooral zijn er al tal van geruchten rond Orkun Kökcü. De jeugdspeler heeft nog een contract tot 2025, maar volgens diverse berichten wordt hij het hof gemaakt door Liverpool en Manchester United. Vooral die laatste kan punten scoren met voormalige competitiegenoten en een Nederlandse coach.
Ook Lutsharel Geertruida zou de club in de zomer kunnen verlaten. Terwijl BVB vorig jaar nog geïnteresseerd was in de full-back, is een overstap naar absolute topclubs al mogelijk in de volgende transferwindow. Maar niet alleen de spelers kunnen een sportieve en financieel aantrekkelijke toekomst tegemoet zien. Ook trainer Arne Slot maakt grote kans op een overstap naar de Premier League.
Tegelijkertijd zou de transfercarrousel een coach van het eiland naar Rotterdam kunnen halen. Volgens geruchten wordt Arne Slot al voorbereid op een verhuizing en zou hij een oogje hebben op de huidige Blackburn-trainer Jon Dahl Tomasson. Tomasson heeft Blackburn Rovers dit seizoen naar de top drie geleid.
Of de geruchten daadwerkelijk van betekenis zijn, is op dit moment natuurlijk nog maar de vraag. Duidelijk is wel dat succesvolle Nederlandse spelers en coaches in de hele voetbalwereld gewild zijn en dat Feyenoord er hoogstwaarschijnlijk niet in zal slagen om alle spelers en de coach bij elkaar te houden.