Artsen zetten vraagtekens bij reanimatie van Appie Nouri: "In feite is er acht minuten niks gedaan"

Sinds bekend is geworden dat Ajax en de KNVB wisten dat Abdelhak Nouri een hartafwijking had, is het dossier Nouri weer opnieuw geopend. Ook wordt de reanimatie zelf, op die treurige 8 juli in 2017, onder de loep genomen door professionals, om na te gaan of de clubartsen van Ajax wel alles hebben gedaan wat ze konden doen. En wat blijkt, er zijn destijds wat steken laten vallen, aldus twee anononieme artsen tegenover het Algemeen Dagblad

"Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Tenzij iemand dronken is en gaat braken", aldus een arts die werkt op de Spoedeisende Hulp. Volgens hem of haar moet eerst worden gecontroleerd of er een hartslag is: "Is die er niet of er is twijfel, dan ga je reanimeren. Aan de tong trekken en in een stabiele zijligging leggen, is in feite hetzelfde als 'niks doen'" 

"Die kans heeft hij nu niet gehad"

"Hij had de kans om er goed uit te komen", vervolgt hij zijn verhaal. "Die kans heeft hij nu niet gehad. Ajax zegt elke keer dat er goed is gereanimeerd, maar ook op basis van tv-beelden durf ik te zeggen dat dat niet zo is. Ik heb nog geen collega gesproken die het niet met me eens is. In feite is er acht minuten niks gedaan."

"Geen bewegingen die passen bij een reanimatie"

Een vooraanstaande Anesthesioloog is het met zijn collega eens: "Ik zag op de beelden geen bewegingen die passen bij een reanimatie. Dat was over een vrij lange periode. Als er vijf minuten niet gereanimeerd is, treedt beschadiging van de hersenen op. Hoe langer het duurt, des te ernstiger de beschadiging. Ik kan me niet voorstellen dat een sportarts die cursus reanimeren niet heeft gehad."