Dit is hoe de twaalf aankopen van Mislintat nu presteren: Overzicht

Voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat haalde in de zomer van 2023 maar liefst twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam. Maar wie waren dat allemaal en hoe presteren zij nu? We zetten de twaalf voor je op een rijtje.  

Josip Sutalo  

De 24-jarige centrale verdediger kwam over van Dinamo Zagreb voor 20,5 miljoen euro. Sutalo speelde bij zijn vorige werkgever regelmatig en is ook bij Ajax vaak goed voor 90 minuten. Hij speelde dit seizoen twintig keer voor de Amsterdamse club in de competitie. Van de in totaal 31 wedstrijden die Ajax tot dusver speelde, werden er negen duels gemist door Sutalo vanwege blessuregevallen. Hij staat nog onder contract bij Ajax tot en met 30 juni 2028.    

Georges Mikautadze  

Georges Mikautadze  werd gehaald van Franse club FC Metz voor 16 miljoen euro. De 23-jarige centrumspits speelde slechts zes keer voor Ajax voor hij in de wintertransferperiode op huurbasis terugging naar zijn voormalige club in de Ligue 1. Voor Ajax was de spits in zes duels niet trefzeker. Ondanks dat Mikautadze pas afgelopen januari aansloot bij FC Metz, staat hij momenteel zevende in de topscorerslijst met elf doelpunten in zeventien gespeelde wedstrijden. Na het seizoen van 2023/2024 keert Mikautadze terug naar Ajax, waar hij nog onder contract staat tot en met 30 juni 2028.  

Carlos Forbs   

Carlos Forbs werd voor 14 miljoen euro gekocht, de 20-jarige Portugees kwam over van Manchester City onder 21. De linksbuiten had een indrukwekkend seizoen achter de rug, Forbs scoorde 22 keer in 24 wedstrijden en maakte daarnaast ook nog eens elf assists. Ondanks zijn goede vorm daar, weet de jonge aanvaller niet te overtuigen bij de Amsterdamse club. Forbs speelde dit seizoen 21 keer, al was dat meestal op invalbasis. Hij was slechts twee keer trefzeker in de competitie. Bij Jong Ajax deed hij tot dusver ook twee wedstrijden mee en scoorde hierin één keer. Forbs ligt nog onder contract tot en met 30 juni 2028.  

Gastón Ávila 

Gaston Ávila kwam voor 12,5 miljoen euro over van Antwerp FC. De Argentijn maakte weinig indruk in vijf duels bij Ajax en kreeg vervolgens een knieblessure. Inmiddels is de verdediger al meer dan 100 dagen uit de roulatie en liep hij hierdoor al achttien wedstrijden mis. De club heeft bevestigd dat de speler niet meer in actie gaat komen dit seizoen. Net als de andere spelers staat Ávila onder contract bij Ajax tot en met 30 juni 2028.  

Chuba Akpom 

Chuba Akpom kwam over van Middlesbrough, een club uit de Championship, het op één na hoogste niveau van Engeland. Ajax legde 12,30 miljoen euro neer voor de 28-jarige aanvaller. Net als Forbs speelde Akpom zich na een goed seizoen, hij was in 40 duels 28 keer trefzeker, in de kijker bij Ajax. Bij de Amsterdammers speelde Akpom tot dusver 22 keer in de competitie en wist hij hierin tien keer te scoren. Akpom staat onder contract bij de club tot en met 30 juni 2028. 

Borna Sosa 

Borna Sosa werd voor 8 miljoen euro gekocht van VfB Stuttgart. Bij de Duitse club was de Kroaat vaak zeker van een basisplek, bij ajax is dit toch wisselend. Van de 31 mogelijke wedstrijden in de competitie tot dusver speelde Sosa er slechts zestien. De laatste van de twaalf aankopen afgelopen zomer is ondanks het tegenvallende seizoen niet van plan weg te gaan. In de media gaf hij eerder al aan geen spijt te hebben van zijn transfer. Sosa ligt vast tot en met 30 juni 2028.  

Benjamin Tahirovic  

Benjamin Tahirovic kwam over van AS Roma voor 7,5 miljoen euro. Voor de Italiaanse club speelde de verdedigende middenvelder elf keer. Bij Ajax blijkt de 21-jarige middenvelder een vaste waarde. Hij kwam dit seizoen tot nu toe 24 keer in actie voor de Amsterdammers en heeft twee goals en vier assists op zijn naam staan. Tahirovic tekende bij Ajax tot en met 30 juni 2028.  

Sivert Mannsverk  

Sivert Mannsverk, kwam over uit Noorwegen van Molde, voor een bedrag van 6 miljoen euro. Door een voetblessure kende de 21-jarige Noorse middenvelder een ongelukkige start in Amsterdam. Hij speelde tot februari niet en kwam eerst drie keer in actie voor Jong Ajax dit seizoen. Dit voordat hij minuten ging maken in het eerste elftal van Ajax. Mannsverk kwam dit seizoen tien keer uit voor Ajax, de laatste zes duels speelde de middenvelder vier keer de volle 90 minuten. Het lijkt erop dat zijn rol steeds belangrijker wordt binnen het elftal. De Noor heeft een contract lopen tot en met 30 juni 2028.  

Diant Ramaj 

Diant Ramaj keepte voor zijn debuut bij Ajax slechts twee wedstrijden in de Bundesliga, voor Eintracht Frankfurt. Bij Ajax is dit echter een heel ander verhaal, de 22-jarige Duitser stond dit seizoen al 22 keer onder de lat voor de Amsterdamse club. Hij wist hiermee concurrent en collega Geronimo Rulli op de bank te houden. Door een elleboogblessure staat Ramaj voorlopig aan de kant, maar speelde hij zich al wel in de kijker van een aantal buitenlandse clubs. Ramaj werd gehaald voor 5 miljoen euro en tekende tot en met 30 juni 2028.  

Anton Gaaei  

Anton Gaaei kwam voor 4,5 miljoen euro over van het Deense Viborg FF. De 21-jarige Gaaei kwam dit seizoen al 23 keer in actie voor Ajax maar is geen basisspeler voor de club. Vaak moet de rechtervleugelverdediger het doen met invalbeurten. Daarnaast speelde hij ook al acht keer mee met Jong Ajax. Gaaei heeft en contract bij Ajax tot en met 30 juni 2028.  

Jakov Medic 

Medic kwam afgelopen zomer over van FC St. Pauli, dat uiktomt in de tweede Bundesliga van Duitsland. Ajax legde 3 miljoen euro neer voor de boomlange verdediger van 1,93m. Bij zijn vorige werkgever was Medic vaste waarde en speelde in voorgaande twee seizoenen aan Ajax 59 keer. Bij Ajax moet de Kroaat genoegen nemen met een plaats op de bank, hij speelde slechts zes keer dit seizoen. Medic ligt nog tot en met 30 juni 2028 vast bij Ajax.  

Branco van den Boomen 

Branco van den Boomen kwam transfervrij over van de Franse club Toulouse. Bij zijn vorige werkgever in Frankrijk speelde de 28-jarige middenvelder nagenoeg alles. Bij Ajax ging het in November 2023 mis voor de Nederlander, hij liep een knieblessure op en miste hierdoor 15 wedstrijden. Sinds zijn rentree speelt Van den Boomen wel weer regelmatig. Dit seizoen kwam hij tot dusver negentien keer uit voor Ajax in de competitie. Van den Boomen ligt nog vast tot en met 30 juni 2027.

Transfers Ajax zomer 2024

Ajax gaat net als in 2023, opnieuw een drukke transferzomer tegemoet. Lees in dit artikel alles over de huidige stand van zaken rond de transfers van de club.

Feyenoord-doelman vertrekt