Van ’t Schip stopt als trainer bij Ajax; lijst met opvolgers

John van ’t Schip heeft aangekondigd dat hij volgend jaar geen hoofdtrainer van Ajax zal zijn. Dit nieuws bracht de huidige trainer van de Amsterdamse club naar buiten op donderdag.  "Ik ben momenteel in gesprek met de clubleiding over een andere functie binnen Ajax."

Van 't Schip krijgt andere functie binnen Ajax

Tijdens de recente interlandperiode heeft de 60-jarige Van ’t Schip gesproken met de clubleiding over zijn toekomst bij Ajax, met name over zijn rol voor het komende seizoen. "Het is de bedoeling dat ik een rol krijg voor meerdere jaren, maar de specifieke rol is nog niet vastgesteld. Ik zal echter niet meer als hoofdtrainer fungeren. Op dit moment ligt mijn focus op de resterende acht wedstrijden van dit seizoen. Daarna is er voldoende tijd om verder te praten."

Gesprek met Alex Kroes

Van ’t Schip heeft geen uitspraak gedaan over zijn voorkeur om hoofdtrainer van Ajax te blijven. "Het heeft geen zin om te speculeren over 'als dit' en 'als dat'," verklaarde hij. "Ik maak mijn standpunt nu bekend, maar voor mij was dit al duidelijk. Bij mijn aanstelling bij Ajax was het oorspronkelijk de bedoeling dat ik Klaas-Jan Huntelaar en Kelvin de Lang zou ondersteunen en als brug zou dienen naar de jeugdopleiding op De Toekomst. Maar in het voetbal kunnen zaken snel veranderen. Na dit seizoen zal ik uitgebreider met Alex Kroes praten. Het lijkt erop dat mijn nieuwe contract tegelijkertijd met het zijne zal aflopen."

Nieuw contract Van 't Schip bij Ajax

Van ’t Schip is sinds eind oktober hoofdtrainer van Ajax, nadat Maurice Steijn vertrok. Aanvankelijk zou hij een rol in het technisch management krijgen en zijn contract loopt nog tot de zomer van 2025. Alex Kroes, die onlangs een driejarig contract bij Ajax tekende, staat voor een grote uitdaging volgens Van ’t Schip. "Hij maakt een gedreven en energieke indruk op me," zei hij. "Maar hij staat voor een enorme klus. Het zal even duren voordat we de resultaten van zijn werk zien."

Positie Ajax op ranglijst

Sinds de komst van Van ’t Schip heeft Ajax een verbetering laten zien op de ranglijst, maar ze hebben vooralsnog de vijfde plaats niet weten te ontstijgen. Het gat met de derde plaats, die recht geeft op een plek in de voorronde van de Champions League, bedraagt 12 punten ten opzichte van FC Twente. Ajax staat 33 punten achter op koploper PSV.

Opvolger Van 't Schip bij Ajax

Wie komend seizoen dan wel voor de groep staat bij Ajax, dat is de vraag. Lees: Wordt dit de nieuwe trainer van Ajax?