Opta-statistieken: 'Feyenoord had boven PSV moeten eindigen'

PSV deed tot de voorlaatste speelronde mee om het kampioenschap in de Eredivisie. Op zichzelf klinkt dat niet zo bijzonder, maar als je de statistieken van Opta Sports erbij pakt, is dat het wel. Het is eigenlijk een klein wonder dat de Eindhovenaren nog zolang meededen om de titel.

Opta houdt namelijk heel gedetailleerd het aantal Expected Goals bij. Dat gaat op basis van de kansen die een ploeg krijgt tijdens een wedstrijd. Het statistiekenbedrijf kan daardoor iets zeggen over de verwachte uitkomsten van elk Eredivisieduel. Met Expected Points berekent Opta het puntentotaal dat zou zijn behaald, als elke ploeg precies gemiddeld naar historische verwachting zou omspringen met hun kansentotaal.

PSV overpresteerde met 13 punten

Uit de cijfers van Opta blijkt dat PSV afgelopen seizoen ver boven hun stand leefde. Want niet alleen Ajax werkte op basis van het aantal kansen voor en tegen een beter seizoen af. Ook Feyenoord deed dat. Ajax behaalde nagenoeg het aantal punten dat op basis van hun kansentotaal verwacht mocht worden. Feyenoord deed dit ook. PSV overpresteerde echter met 13 punten. 

Vooral in de laatste fase van het seizoen waren de resultaat beter dan het spelbeeld zou doen vermoeden. PSV pakte 17 punten in de laatste 7 duels, maar toch had het in die periode een negatief saldo Expected Goals (13,49 voor en 13,54 tegen).

De top drie op basis van Expected Points:
1. Ajax 82,1 (83 punten in werkelijkheid)
2. Feyenoord 69.9 (71 punten in werkelijkheid)
3. PSV 68 (81 punten in werkelijkheid)

Net binnen