Reconstructie: Zo verliep de vergadering van aandeelhouders bij Ajax

De belangrijke Algemene Vergadering van Aandeelhouders was dinsdag 21 mei bij Ajax. Het was een bewogen vergadering, waarin zowel Michael van Praag als Leo van Wijk zich flink lieten gaan. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kreeg flinke kritiek. 

Van Praag vindt de VEB sneu, omdat zij kritiek hadden op zijn aanstelling. Leo Van Wijk ging echter een stapje verder en liet zich hard uit over Gerben Everts, de voorzitter van de VEB. "Oprotten met die man", zo klonk het. Lees hieronder een beknopte samenvatting van de belangrijkste uitkomsten.

Michael Van Praag begrijpt kritiek op eigen handelen niet

In een recent interview met Trouw gaf Everts aan dat hij het 'not done' vond dat Van Praag benoemd werd tot commissaris. De commissaris van Ajax, die tijdens een eerdere Algemene Vergadering van Aandeelhouders met 99,98 procent van de stemmen was aangesteld, begrijpt niet waarom hij nu niet meer bij Ajax betrokken mag zijn van de VEB. Van Praag vindt dit 'sneu' Tijdens de vergadering werd de voorzitter van de RvC hier nog wel op aangesproken. De woordvoerder van de VEB, Joost Schmets, wil hier namelijk later nog met hem over in gesprek.

Susanne Lenderink krijgt steun van Van Wijk

De financieel directeur van Ajax, Susan Lenderink, is sinds de vorige vergadering in zwaar weer terechtgekomen. Zij zou volgens de VEB gelogen hebben. Van Wijk denkt hier anders over; want volgens hem heeft de financieel directeur niet gelogen en hij vindt het een overschrijding van de gedragscode. "Oprotten met die man," zegt Van Wijk, omdat hij het onjuist en respectloos vindt richting Lenderink. De Achterhoekse directrice heeft bij de vergadering in november tekst en uitleg gegeven over het beleid van Sven Mislintat. De technisch directeur zou te veel alleen gewerkt hebben en dit beviel de VEB niet.

Susanne Lenderink geeft tekst en uitleg over beslissingen

De uitspraken die Lenderink in november heeft gedaan, waren op het moment dat er nog geen resultaten beschikbaar waren over de presentatie en de aannames van de cijfers van 2022/2023. De directrice geeft aan toen ook uitleg te hebben gegeven. Lenderink zegt: "Niet voor niets sprak ik met de woorden ‘op dit moment.’" Zij wordt door veel supporters ook gezien als zondebok.

VEB spreekt Ajax aan op het gedrag

De Vereniging van Effectenbezitters vindt dat er erg risicovol met het huishoudboekje wordt omgegaan. Ze vinden dat Lenderink 'Russisch roulette speelt met de financiën van Ajax'. In 2022 zou zaakwaarnemer Malenovic Ajax gratis helpen, maar achteraf bleek er toch geld overgeschreven te zijn. De spreker van de VEB vindt het een doodzonde dat de aandeelhouders verkeerd ingelicht worden. De VEB had één verzoek en dat was om mevrouw Lenderink uit haar functie te halen. Vanaf volgend seizoen komt Van 't Schip waarschijnlijk bij het bestuur.

Feyenoord-doelman vertrekt