Ajax 2-3 Feyenoord: Vandaag exact één jaar geleden

Op 19 maart 2023 stonden Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in een cruciale wedstrijd voor de titelstrijd. Bij een overwinning namen de Amsterdammers de koppositie van de Rotterdammers over (beter doelsaldo), bij een verliespartij liep koploper Feyenoord uit tot een gat van zes punten. Dit tweede gebeurde. Voetbalflitsen blikt terug op De Klassieker van 19 maart 2023, en hoe deze cruciaal was in de uiteindelijke landstitel voor Feyenoord.

Eredivisie stand na 25 speelrondes

Na 25 speelronden stond Feyenoord met 58 punten en een doelsaldo van 56:23 aan de leiding van de Eredivisie. Ajax stond met een doelsaldo van 70:25 en 55 punten op de tweede plek, nauw gevolgd door AZ (53 punten) en PSV (52 punten).

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Eredivisie stand 25 speelrondes 2022/2023

Ajax 2-3 Feyenoord 19 maart 2023

Feyenoord wist op 28 augustus 2005 voor het laatst te winnen van Ajax in Amsterdam. Afgaand op de historie, beloofde het een moeilijk duel te gaan worden voor de Rotterdammers. Toen Santiago Gimenez in de vijfde minuut al raakschoot, had Feyenoord de smaak te pakken. Toch kwam Ajax in de 17e minuut op gelijke hoogte dankzij een rake kopbal van Edson Alvarez. Dusan Tadic liet de ArenA ontploffen toen hij in de 37e minuut de 2-1 binnenschoot. In de tweede helft kwam Feyenoord op gelijke hoogte dankzij Sebastian Szymanski. In het slot van de wedstrijd kregen de Rotterdammers een hoekshop, waaruit Lutsharel Geertruida raak kopte. Zijn kopbal bezorgde Feyenoord de drie punten en werd een cruciaal moment in de titelstrijd.

(Tekst gaat verder onder de video)

Seizoensverloop na speelronde 26

Met een voorsprong van zes punten en nog acht wedstrijden te gaan, stond Feyenoord er goed voor. De Rotterdammers wonnen ook in speelronde 27 (1-3 tegen Sparta Rotterdam) en zagen Ajax punten verspelen (0-0 tegen Go Ahead Eagles), waardoor het gat werd vergroot tot acht punten. In speelronde 30 kroop PSV over Ajax heen na een 3-0 overwinning op de Amsterdammers, de Eindhovenaren stonden nu acht punten van Feyenoord af en voor Ajax waren het er nu elf. Met in speelronde 31 een 0-0 gelijkspel tegen AZ, waren de titelkansen voor de Amsterdammers voorbij. Alleen PSV maakte nog kans dankzij het gat van acht punten. Feyenoord werd in speelronde 32 uiteindelijk kampioen na een 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles.

Eindstand Eredivisie seizoen 2022/2023

Einstand Eredivisie 2022/2023

Ajax - Feyenoord 2023/2024

Tijdens De Klassieker van dit seizoen in Amsterdam, liep het flink uit de hand. De wedstrijd werd bij een 0-3 stand gestaakt