KNVB komt met uitleg na VAR-moment Ajax

Ajax ging in Friesland op bezoek bij SC Heerenveen met 3-2 ten onder, maar het had weinig gescheeld of de Amsterdammers hadden een punt gepakt. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd werd er namelijk een bal van de doellijn van de Friezen gehaald. 

Er was geen doellijntechnologie aanwezig in het Abe Lenstra stadion, waardoor er lang gekeken moest worden naar het moment. Uiteindelijk werd besloten dat de bal niet volledig over de lijn was geweest. In de Eredivisie wordt er gebruik gemaakt van Goal Line Replay, terwijl in andere competities ook wel het Hawk-Eye-systeem gebruikt wordt. Daarbij krijgt de scheidsrechter een melding als de bal de doellijn volledig gepasseerd is. 

De keuze van de KNVB om af te zien van dit Hawk-Eye-systeem zit hem in het kostenplaatje. Zo kost de Goal Line Rplay ‘slechts’ 150.000 euro en bedraagt het andere systeem zo’n 5 miljoen euro. Navraag van het AD bij de voetbalbond zorgde voor de volgende reactie: “We hebben die afweging gemaakt omdat zo'n situatie als bij Heerenveen - Ajax maar een paar keer per jaar voorkomt."