Spelers die uitkwamen voor Ajax en Feyenoord: is dit het beste elftal?
Inhoudsopgave
Feyenoord-Ajax en omgekeerd zijn altijd beladen duels. Wedstrijden om naar uit te kijken. Om alvast in de stemming te komen heeft Voetbalflitsen een elftal van spelers met een verleden bij beide clubs samengesteld.
Zet €10+ in en ontvang €50 aan Free Bets!
Doelman
In 2014 shockeerde Kenneth Vermeer het land met zijn overstap van Ajax naar Feyenoord, dat de doelman voor een bedrag van één miljoen overnam. Na 138 wedstrijden onder de Amsterdamse lat te hebben gestaan, ging Vermeer het avontuur in Rotterdam-Zuid aan. Tijdens De Klassieker van 2016 in de Johan Cruijff Arena kreeg Vermeer het zwaar te verduren, omdat een 'Ajax-supporter' een pop van Vermeer met daarop de tekst 'NSB' had opgehangen. Vermeer keepte als speler van Feyenoord in totaal 133 duels. Zowel in de Arena als in De Kuip was de sluitpost erg succesvol: Met Ajax won hij vier landstitels, een keer de KNVB beker en ook eenmaal de Johan Cruijf Schaal. In zijn tijd bij Feyenoord won Vermeer twee keer de KNVB Beker, eenmaal de Johan Cruijf Schaal en sleepte een landstitel in de wacht.
Verdediging
Negentig wedstrijden speelde Tim de Cler in het eerste van Ajax, voordat AZ de linksachter in 2002 transfervrij overnam. Vijf jaar later trok Feyenoord de verdediger voor 2,8 miljoen euro aan. De Cler kwam in totaal 109 keer in actie voor de Stadionclub, waarin hij goed was voor dertien assists. Als speler van Ajax won De Cler twee landstitels en drie bekers. In 2008 veroverde hij ook met Feyenoord de beker.
In 1997 sloot Ronald Koemanzijn spelerscarrière af bij Feyenoord. In totaal kwam de verdediger 74 keer in actie voor de Rotterdammers. Het was een verrassende keuze van Koeman, die tussen 1983 en 1986 onder contract stond bij Ajax. Met de club uit Amsterdam, waarvoor hij 114 wedstrijden speelde, won de centrumverdediger in 1985 de landstitel en een jaar later de beker. Als trainer stond Koeman ook nog eens aan het roer van beide ploegen.
In 1986 verwelkomde Ajax een nieuwe verdediger: Arnold Scholten. Hij kwam destijds over van Den Bosch. Na een dienstverband van vier jaar vertrok Scholten naar Feyenoord, om vijf jaar later weer terug te keren naar Ajax. Momenteel is Scholten werkzaam als jeugdtrainer bij Feyenoord, waar hij 198 wedstrijden voor speelde. Scholten droeg 152 keer het shirt van aartsrivaal Ajax, waarmee hij twee landstitels, de KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal, de UEFA Supercup en de de Wereldbeker voor clubs won. In dienst van Feyenoord veroverde Scholten één landstitel, vier bekers en de Johan Cruijff Schaal.
De Volendamse verdediger Kees 'Keje' Molenaar maakte in 1980 de overstap naar Ajax. Twee jaar later volgde de landstitel, waarna Ajax met Molenaar in 1983 de dubbel wist te winnen. Na 99 wedstrijden in het shirt van Ajax te hebben gespeeld, keerde Molenaar in 1984 voor een jaar terug bij FC Volendam, waar Feyenoord de verdediger in 1985 verwelkomde. Molenaar schitterde 112 wedstrijden in het shirt van Feyenoord, maar wist geen prijs te veroverde in Rotterdam-Zuid.
Middenveld
Een Feyenoord-icoon met een verleden in Amsterdam. 476 wedsrijden speelde Wim Jansen in het shirt van Feyenoord. De middenvelder was hierin goed voor 39 doelpuntenm vier landstitels, twee bekers, de Europa Cup 1, de Wereldbeker voor clubs en de UEFA Cup. Na vijftien jaar liet Jansen Rotterdam-Zuid achter zich voor een avontuur in America. Na twee seizoenen te hebben gespeeld voor Washington Diplomats keerde Jansen weer terug naar Nederland. Jansen ging spelen voor Ajax en dat werd hem door een deel van de supporters niet in dank afgenomen. Zo kreeg de middenvelder tijdens de warming-up in De Klassieker van 1980 een ijsbal op zijn oog. Jansen raakte geblesseerd en kon de wedstrijd niet uit spelen. Jansen droeg 59 keer het shirt van Ajax, waarin hij in 1982 de landstitel veroverde.
Een Ajax-icoon met een verleden in Rotterdam. Elf jaar lang speelde Johan Cruijfin dienst van Ajax. De legendarische nummer 14 won zes landskampioenschappen, vier bekers, drie keer de Europa Cup 1, één keer de UEFA Super Cup en één keer de Wereldbeker voor clubs. In 1973 vertrok Cruijff naar Barcelona, waarna er avonturen in Amerika volgde. In 1981 keerde Cruijff terug bij Ajax en won hij nog eens twee landskampioenschappen en een beker. Twee jaar later deed Cruijff het onmogelijke, hij vertrok naar aartsrivaal Feyenoord. De middenvelder was boos op Ajax, omdat hij geen nieuw contract gaf. Als wraakactie vertrok Cruijff naar Rotterdam-Zuid en werd hij datzelfde jaar ook nog eens landskampioen.
Aanval
Rob Witschge kende zowel bij Ajax als bij Feyenoord successen. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij vier jaar in het eerste speelde. In dienst van Ajax veroverde Witschge in 1987 zowel de Europa Cup II als de KNVB Beker. Na een avontuur van één jaar bij Saint-Étienne vertrok Witschge naar Feyenoord. In vijf seizoenen won Witschge als speler van Feyenoord vier KNVB Bekers, één landstitel en de Johan Cruijff Schaal.
Nog een speler die via een tussenweg voor zowel Ajax en Feyenoord speelde. Na avonturen in Nederland en België, trok Ajax in 1993 aanvaller PetervanVossen aan. In het shirt van Ajax veroverde Van Vossen in 1995 de Champions League en de landstitel, dat een seizoen eerder ook al werd gewonnen. Daarnaast werd ook twee keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Na korte avonturen in Turkije en Schotland, maakte Van Vossen in 1998 de overstap naar Feyenoord. In zijn eerste seizoen werd gelijk de landstitel gewonnen.
In 1991 haalde Ajax op voorspraak van Leo Beenhakker spits John van Loen naar Amsterdam. In september vertrok Beenhakker naar Real Madrid en nam Louis van Gaal het stokje over. Van Gaal zag het niet zitten in Van Loen. Toch kwam Van Loen dat seizoen nog dertig keer in actie voor Ajax. Blessures en een slechte relatie met Ajax-fans, Van Loen kreeg zelfs een kogelbrief, zorgde ervoor dat de spits in de winter van 1993 de overstap maakte naar Feyenoord, waar hij in datzelfde seizoen nog landskampioen werd. Met de Rotterdammers won Van Loen nog twee KNVB Bekers, maar maakte zich na een schorsing van zeven wedstrijden minder populair bij de Feyenoord-aanhang. In 1995 vertrok Van Loen op huurbasis naar Japan, waarna een transfer naar FC Utrecht volgde.
De meest recente speler die de rechtstreekse overstap van Feyenoord naar Ajax maakte is StevenBerghuis. De aanvaller kende een succesvolle tijd in De Kuip en droeg zelfs de aanvoerdersband. Steven Berghuis won met Feyenoord in 2017 de landstitel, waarna nog een KNVB Beker en twee Johan Cruijff Schalen volgde. In 2021 ging het huwelijk tussen Berghuis en Feyenoord als een nachtkaars uit. Ajax klopte aan in Rotterdam-Zuid aan en trok de aanvaller voor 5,5 miljoen aan. Het leverde veel (doods)bedreigingen aan het adres van Berghuis op.
Alles spelers die voor Feyenoord én Ajax speelden
Naast het bovenstaande elftal, zijn er nog een aantal spelers die het aandurfden om voor zowel Ajax als Feyenoord te spelen:
- Johan Cruijff
- Tim de Cler
- Theo van Duivenbode
- Jan Everse
- Martin van Geel
- Ruud Geels
- Henk Groot
- Dean Gorré
- Ronald Koeman
- Denny Landzaat
- Tscheu La Ling
- Kostas Lamprou
- Keje Molenaar
- René Notten
- Eddy Pieters Graafland
- Johnny Rep
- Arnold Scholten
- Jan Sorensen
- Simon Tahamata
- Henk Timmer
- Peter van Vossen
- Kenneth Vermeer
- John van Loen
- Rob Witschge
- Wim Jansen
- Angelos Charisteas
- Leonardo
Deze spelers ruilden Ajax voor Feyenoord in en vice versa.