Alles over Wim Jansen: Feyenoord-icoon en Nederlandse voetbalheld

Wim Jansen speelde bijna zijn gehele carrière bij Feyenoord en sloot zijn loopbaan uiteindelijk af bij Ajax. Ondanks de gevoelige transfer, is Wim Jansen een icoon bij de Rotterdammers. Dit is alles wat je moet weten over Wim Jansen.

Het privéleven van Wim Jansen

'Stille Willem' werd geboren in Rotterdam en schopte het tot 65 interlands voor Oranje. Dit moet je weten over zijn privéleven.

Waar en wanneer is Wim Jansen geboren?

Wim Jansen werd op 28 oktober 1946 geboren in Rotterdam. Op 25 januari 2022 overleed hij in Hendrik-Ido-Ambacht.

Wie is de vrouw van Wim Jansen?

Wim Jansen trouwde met Coby.

Wie zijn de kinderen van Wim Jansen?

Wim Jansen kreeg met zijn vrouw Coby twee kinderen: zoon Wim en dochter Petra.

Hoe was Wim Jansen als voetballer?

Hij speelde bijna zijn gehele carrière bij Feyenoord, maar kwam ook even voor Ajax uit. Dit moet je weten over de voetballoopbaan van Wim Jansen.

Hoe zag de clubloopbaan van Wim Jansen eruit?

Wim Jansen werd door Feyenoord opgepikt voor de jeugdopleiding en stroomde al snel door naar het eerste elftal. Tussen 1965 en 1980 speelde Jansen 15 seizoenen voor Feyenoord, waarin hij 422 wedstrijden speelde en 34 keer scoorde. Hij was een veelzijdige middenvelder en een belangrijk onderdeel van het team dat in 1970 de Europacup I en de Wereldbeker won, als eerste Nederlandse club ooit. Daarnaast won hij met Feyenoord vier landstitels en twee KNVB-bekers.

(Tekst gaat verder onder de video)

Na zijn tijd bij Feyenoord vertrok Jansen naar de Verenigde Staten, waar hij een seizoen speelde voor Washington Diplomats. Vervolgens maakte Jansen een gevoelige terugkeer naar Nederland bij Ajax. Wim Jansen’s overstap van Feyenoord naar Ajax werd door veel Feyenoord-supporters niet goed ontvangen. Dit bleek tijdens zijn debuut voor Ajax in de wedstrijd tegen Feyenoord op 7 december 1980. Tijdens de warming-up werd Jansen geraakt door een ijsbal op zijn oog, waardoor hij de wedstrijd niet kon uitspelen. Ondanks de tumultueuze ontvangst groeide Jansen uit tot een belangrijke speler bij Ajax. In het daaropvolgende seizoen (1981/82) werd hij landskampioen met Ajax, dat maar liefst 117 doelpunten maakte en slechts 42 tegen kreeg.

(Tekst gaat verder onder de video)

De clubloopbaan van Wim Jansen

  • Feyenoord 1965-1980
  • Washington Diplomats 1980
  • Ajax 1980-1982  

Welke prijzen won Wim Jansen? 

Wim Jansen behaalde tijdens zijn carrière zowel met Feyenoord als met Ajax een aantal belangrijke prijzen.

Feyenoord:

  • Eredivisie (2x): 1964/65, 1968/69
  • KNVB Beker: 1968/69
  • Europa Cup I: 1969/70
  • Wereldbeker voor clubteams: 1970
  • UEFA Cup: 1973/74

Ajax:

  • Eredivisie: 1981/82

Welke rol had Wim Jansen in het Nederlands elftal? 

Wim Jansen was een belangrijke speler voor het Nederlands elftal en speelde een grote rol in de succesvolle periode van het Nederlandse voetbal in de jaren 70. Hij kwam in totaal 65 keer uit voor Oranje tussen 1967 en 1980. Jansen speelde een belangrijke rol in het team van bondscoach Rinus Michels, dat bekend stond om het "totaalvoetbal." Hij vormde samen met Johan Cruijff, Johan Neeskens en andere sterren een sterk middenveld. Jansen werd geprezen om zijn rust aan de bal en zijn vermogen om het spel te lezen.

Hoe was Wim Jansen als trainer?

Na zijn actieve loopbaan bij Feyenoord ging Wim Jansen aan de slag als jeugdtrainer bij de club, waar hij vier jaar bleef. Daarna werkte hij een jaar als assistent-trainer en vertrok in 1987 naar SC Lokeren, gevolgd door een baan als technisch directeur bij SVV. In 1990 werd Jansen hoofdtrainer van Feyenoord, waarmee hij twee KNVB-bekers won en in 1993 het landskampioenschap behaalde. Na zijn Feyenoord-periode werkte hij bij Saoedi-Arabië (assistent-trainer), Sanfrecce Hiroshima en Urawa Red Diamonds (Japan) en bij Celtic, waar hij met de Schotse club zowel de beker als het landskampioenschap veroverde. In 2005/06 keerde hij terug naar Feyenoord als technisch adviseur. In 2008 werd hij assistent van trainer Gertjan Verbeek, maar nam ontslag na zeven maanden uit solidariteit met Verbeek. In 2011 keerde hij terug om de jeugdopleiding van Feyenoord te begeleiden. Dit deed hij tot en met 2021.

Welke prijzen won Wim Jansen als trainer?

Wim Jansen heeft verschillende prijzen gewonnen als trainer.

Feyenoord:

  • KNVB Beker (2x): 1991, 1992

Celtic:

  • Scottish Premiership: 1998

Wim Jansen is terug te vinden in de meest iconische Feyenoorders aller tijden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers