Alles over Johnny Rep: 'Goudhaantje' en WK-topscorer Oranje

Hij werd geboren in Zaandam, kwam voor zowel Ajax als Feyenoord uit en kwam tot 42 inerlands voor Oranje. Johnny Rep kende een bijzondere voetballoopbaan en was een belangrijke spil in het totaalvoetbal van Rinus Michels. Dit is alles wat je moet weten over Johnny Rep.

Het privéleven van Johnny Rep

Via ZFC Zaandam naar Ajax en later Oranje in. Dit moet je weten over het privéleven van Johnny Rep.

Waar en wanneer is Johnny Rep geboren?

Nicolaas 'Johnny' Rep werd op 25 november 1951 geboren in Zaandam.

Wie is de vrouw van Johnny Rep?

Johnny Rep versleet twee huwelijken. Hij trouwde allereerst met zijn jeugdliefde Trudy en trouwde vervolgens met Paula Sylvester. Ook dat huwelijk eindigde in een scheiding.

Wie zijn de kinderen van Johnny Rep?

Johnny Rep heeft met zijn ex-vrouw Paula Sylvester een zoon: Johnny Sylvester. In gesprek met Story in 2021 liet Rep weten geen contact te kunnen krijgen met zijn zoon. Dit heeft er mee te maken dat kort na de geboorte van zijn zoon Johnny, de oud-voetballer en Paula, de moeder van Sylvester, uit elkaar gingen. Johnny kampte destijds met een drankprobleem.

Hoe gaat het met Johnny Rep?

Voormalig Oranje-aanvaller Johnny Rep verkeerde begin oktober 2024 in kritieke toestand na een zware hartaanval. Hij lag op de intensive care in een ziekenhuis in Málaga, waar hij dringend een pacemaker nodig had. Hij werd geopereerd en is sindsdien aan het revalideren.

Hoe was Johnny Rep als voetballer?

Als voetballer kwam Rep voor onder andere Ajax, Valencia, Feyenoord en Saint-Étienne uit. Dit is wat je moet weten over zijn voetbalcarrière.

Hoe zag de clubloopbaan van Johnny Rep eruit?

Johnny Rep begon zijn voetbalcarrière bij de Zaanse club ZFC op achtjarige leeftijd en maakte op zijn zestiende zijn debuut in het eerste elftal in de Tweede Divisie. In 1968 tekende hij bij de jeugd van Ajax. Daar doorliep hij de jeugdopleiding en speelde hij in het B-team voordat hij in de zomer van 1971 zijn debuut maakte in het eerste elftal. Op 29 augustus 1971 viel hij in tijdens een Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta.

(Tekst gaat verder onder de video)

Rep verdiende de bijnaam "het goudhaantje" door zijn vermogen om te scoren in cruciale wedstrijden. Hij liet dit zien tijdens de wereldbekerwedstrijd tegen Independiente in 1972, waarin hij tweemaal scoorde voor Ajax (3-0). Een jaar later besliste hij de Europacup I-finale tegen Juventus met de enige goal van de wedstrijd. In 1975 vertrok hij naar Valencia, waarmee hij een nieuwe fase van zijn loopbaan begon. In Spanje was Rep goed voor 22 doelpunten in 55 wedstrijden.

Na zijn tijd bij Valencia speelde Rep bij SC Bastia, waar hij in 1978 de UEFA Cup-finale haalde, maar verloor van PSV. Later stapte hij over naar AS Saint-Étienne, waar hij samen met Michel Platini in 1981 kampioen van Frankrijk werd. Hij was er zo populair dat er zelfs een nummer over hem geschreven werd. Rep staat te boek als een held in de geschiedenis van de Franse club. Zo schopte hij het tot 131 wedstrijden en 44 doelpunten bij Saint-Étienne.

(Tekst gaat verder onder de video)

Frans nummer over Johnny Rep

In 1983/84 herenigde Rep zich met Piet Schrijvers bij PEC Zwolle. Na één seizoen maakte Rep de gevoelige overstap naar Feyenoord. Met de Rotterdammers eindigde Rep twee seizoenen op de derde plaats in de Eredivisie. Na een korte periode bij FC Haarlem in 1986, speelde Rep zijn laatste wedstrijden bij ZFC, dat in 1990 fuseerde tot Hellas Sport Combinatie.

De clubloopbaan van Johnny Rep

  • Ajax 1971-1975
  • Valencia 1975-1977
  • Bastia 1977-1979
  • Saint-Étienne 1979-1983
  • PEC Zwolle 1983-1984
  • Feyenoord 1984-1986
  • HFC Haarlem 1986-1987

Welke prijzen won Johnny Rep?

Ajax:

  • Wereldbeker voor clubteams: 1972
  • Europacup I (2x): 1972, 1973 
  • UEFA Supercup (2x) 1973, 1974 
  • KNVB Beker (3x): 1971, 1972, 1973
  • Landskampioen Eredivisie (2x): 1972, 1973 

Saint-Étienne:

  • Division 1 (Kampioen van Frankrijk): 1981

Welke rol had Johnny Rep in het Nederlands elftal?

Op het WK van 1974 vormde Johnny Rep samen met Johan Cruijff en Rob Rensenbrink de voorhoede van het Nederlands elftal. Onder leiding van Cruijff en coach Rinus Michels maakte Oranje naam met totaalvoetbal en eindigde als tweede. Rep scoorde vier doelpunten in dat toernooi. Vier jaar later, tijdens het WK van 1978 in Argentinië, voorkwam hij een voortijdige uitschakeling door in de laatste poulewedstrijd tegen Schotland te scoren. Ondanks een 3-2 verlies ging Nederland op doelsaldo door. Rep voegde nog twee goals toe tegen Oostenrijk, waarmee hij met zeven doelpunten over twee WK's de topscorer van Oranje op WK-eindronden werd.

Hoe was Johnny Rep als trainer?

Na zijn actieve spelerscarrière ging Johnny Rep in 1987 aan de slag als trainer en scout bij diverse amateurclubs. Hij maakte onder andere de overgang van VV Zwarte Schapen (DZS) in Amsterdam naar Almere mee, waar de club een jaar als Sporting Flevoland speelde, voordat het FC Omniworld werd. Met DZS degradeerde Rep uit de hoofdklasse, maar wist hij het jaar daarop weer te promoveren. Tussen 2003 en 2006 trainde hij de vierdeklasser VV Texel '94. In het seizoen 2007/08 begon hij aan zijn laatste klus als hoofdtrainer bij RKSV Pancratius. Rep was goed bevriend met Johan Neeskens.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers