12 bijzondere records van het Nederlands elftal (Oranje)

Het Nederlands elftal heeft door de jaren heen een rijke geschiedenis opgebouwd, met tal van memorabele momenten en indrukwekkende records. Voetbalflitsen neemt twaalf bijzondere record van Oranje door!

Wat is de grootste overwinning van Oranje?

Het Nederlands elftal boekte op 2 september 2011 zijn grootste overwinning ooit tijdens de EK-kwalificatie van 2012. In Eindhoven werd San Marino met maar liefst 11-0 verslagen. Robin van Persie was goed voor vier doelpunten en Nederland zette daarmee een monsterscore neer.

Wat is de grootste nederlaag van Oranje?

De grootste nederlaag in de geschiedenis van Oranje dateert van 21 december 1907. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen de amateurs van Engeland verloor Nederland met 12-2. Deze uitslag blijft tot op de dag van vandaag een pijnlijke herinnering uit de begindagen van het voetbal.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wie maakte het snelste doelpunt ooit voor Oranje?

Phillip Cocu heeft het record voor het snelste doelpunt in de geschiedenis van Oranje. Op 26 maart 2005 scoorde hij al na 39 seconden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. Deze bliksemstart hielp Nederland aan een belangrijke overwinning op weg naar het WK 2006.

Wie maakte het snelste doelpunt ooit voor Oranje op een WK?

De op 73-jarige leeftijd overleden Johan Neeskens scoorde het snelste doelpunt ooit voor Nederland op een WK, namelijk in de tweede minuut van de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland. Zijn vroege doelpunt uit een strafschop zette Nederland op voorsprong, maar uiteindelijk verloor Oranje de finale met 2-1.

Wat is de grootste zege van Oranje op een WK?

Nederland boekte zijn grootste WK-overwinning op 21 juni 1998, toen Zuid-Korea met 5-0 werd verslagen tijdens het WK in Frankrijk. Met onder meer doelpunten van Marc Overmars en Dennis Bergkamp zette Nederland een dominante prestatie neer.

Wie is jongste doelpuntenmaker in de knock-outfase van een eindtoernooi voor Oranje?

Tijdens de halve finale van het EK 2024, op 10 juli, scoorde Xavi Simons als jongste speler ooit voor Nederland in de knock-outfase van een groot toernooi. Nederland speelde die wedstrijd tegen Engeland, en Simons bewees daarmee zijn waarde op het hoogste niveau.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wat is de grootste nederlaag van Oranje op een WK?

De zwaarste nederlaag op een WK vond plaats tijdens het toernooi van 1938 in Frankrijk. Nederland verloor in de achtste finale met 0-3 van Tsjecho-Slowakije, na verlenging.

Wat is het WK met de minste doelpunten voor Oranje?

 Tijdens het WK van 1938 wist Nederland geen enkele keer het net te vinden. Dit blijft het enige WK waarin Oranje zonder doelpunten bleef.

Wat is het WK met de minste tegendoelpunten voor Oranje?

Op het WK van 2006 kreeg Nederland slechts twee tegendoelpunten te verwerken. Ondanks deze solide defensieve prestatie kwam Oranje niet verder dan de achtste finales, waarin het werd uitgeschakeld door Portugal.

Wat is het WK met de meeste tegendoelpunten voor Oranje?

Het WK van 1978, dat in Argentinië werd gehouden, eindigde in een dramatisch verlies in de finale tegen het gastland. Nederland incasseerde in totaal tien tegendoelpunten gedurende het toernooi, maar reikte toch tot de finale.

Wie is WK-topscorer aller tijden van Oranje?

Johnny Rep is de WK-topscorer aller tijden voor Nederland met zeven doelpunten. Hij was een belangrijke speler in de succesvolle WK-campagnes van 1974 en 1978, waarin Nederland beide keren de finale bereikte.

Wie is topscorer van Oranje op één WK?

Drie spelers delen het record voor de meeste doelpunten op één WK voor Nederland. Wesley Sneijder (2010), Rob Rensenbrink (1978) en Johan Neeskens (1974) scoorden elk vijf doelpunten in één toernooi.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers