Alles over Robin van Persie; van flying dutchman tot succescoach?

Zijn loopbaan sloot hij in de Eredivisie af bij Feyenoord en de meeste wedstrijden speelde hij in het shirt van topclub Arsenal. Het gaat natuurlijk over Robin van Persie. Van cruciaal belang voor clubs uit binnen- en buitenland en het Nederlands elftal, maar hoe groeide hij uit tot een voetbalicoon?

Het privéleven van Robin van Persie

Het leven van een voetballer staat vrijwel 24 uur per dag en zeven dagen per week in het teken van presteren op het veld, desondanks is een stabiele en gelukkige thuissituatie buiten de talloze uren op het veld ook van belang. Hoe ziet het privéleven van Van Persie er precies uit?

Waar en wanneer is Robin van Persie geboren?

Op 6 augustus in 1983 werd Robin van Persie geboren in Rotterdam. 

Wie is de vrouw van Robin van Persie?

Waar het leven van een profvoetballer vaak wordt ingebeeld als een leven met veel geld, luxe en vrouwen is dat niet van toepassing op het liefdesleven van The Flying Dutchman. Hij is namelijk nog altijd samen met zijn jeugdliefde Bouchra van Persie. Toen zij twintig jaar oud was, werd zij al ten huwelijk gevraagd door de voormalig topvoetballer en zij vormen tot op de dag van vandaag een mooi koppel.

Wie zijn de kinderen van Robin van Persie?

Robin en Bouchra kregen samen twee kinderen, een jongen en een meisje. Waar Dina Layla helemaal verkocht is aan het paardrijden, gaat zoon Shaqueel zijn vader achterna. Hij tekende in mei van 2022 namelijk een profcontract bij Feyenoord.

Wat is het record van Robin van Persie?

In het Nederlands elftal steeg de linksbenige superster ook tot grote hoogte. Gedurende de periode van 2005 tot en met 2017 maakte hij furore in Oranje en scoorde hij bovendien aan de lopende band, waardoor hij nog altijd de topscorer aller tijden is namens Nederland. In totaal vond Van Persie 50 keer het net in 102 interlands, terwijl Memphis Depay hem in de nek hijgt. De aanvaller is nog altijd actief en zijn teller staat op 46 doelpunten in 97 interlands. 

Hoe was Robin van Persie als voetballer?

Met zijn linkerbeen maakte hij furore in Nederland, Engeland, Turkije en op allerlei andere continenten tijdens oefeninterlands, kwalificatieduels en eindtoernooien met het Nederlands elftal. Hoe verliep zijn loopbaan?

Hoe zag de clubloopbaan van Robin van Persie eruit?

Waar zijn wieg stond, in de havenstad, kwam hij ook voor het eerst in aanraking met het betaald voetbal. Via de jeugd van Excelsior verhuisde hij na acht jaar naar de talentenpoule van Feyenoord, waar hij uiteindelijk definitief doorbrak. Bijzonder is dat het talent van Van Persie al snel op was gevallen in zijn geboortestad, omdat hij als vijfjarige jongen al mocht instromen bij de Kralingers. Officieel gezien mag dit pas één jaar later, maar toenmalig trainer Aad Putters zag dat hij over veel talent beschikte. 

Via De Kuip verkaste hij naar de Premier League en via Turkije sloot hij een uiteindelijk imposante loopbaan af in Rotterdam-Zuid.

De clubloopbaan in Nederland van Robin van Persie:

  • Feyenoord 2001-2004

  • Feyenoord 2017-2019

Voor welke clubs speelde Robin van Persie in het buitenland?

Het was géén fijne breuk, want Van Persie forceerde een transfer en verliet Feyenoord zodoende via de achterdeur voor een avontuur bij Arsenal. Trainer Arsène Wenger zag het ook in de Nederlander zitten en gooide hem tegen alle verwachtingen in al snel voor de leeuwen. Zijn tijd in de Premier League bezorgde hem niet alleen een indrukwekkende status in Engeland, maar bracht hem ook zijn debuut voor Oranje in 2005.

Na het winnen van de Engelse Supercup, FA Cup, grijpen van de topscorerstitel én benoeming tot speler van het jaar in dienst van The Gunners maakt hij een uitermate gevoelige overstap naar Manchester United. Samen met Wayne Rooney vormde hij een dodelijk duo onder leiding van trainer Sir Alex Ferguson. Van Persie werd opnieuw topscorer van de competitie, speler van het seizoen, winnaar van de Supercup (inmiddels bekend als Community Shield) én de Premier League met Manchester United. In 2015 transfereerde hij naar Fenerbahçe en via Turkije sloot hij zijn loopbaan in 2019 definitief af bij de club waar het ooit begon: Feyenoord.

Onder welke trainer maakte Robin van Persie zijn debuut voor Feyenoord?

Na jarenlang manifesteren in de jeugdopleiding van Feyenoord was de thuiswedstrijd tegen Roda JC hét moment waarop Het Legioen en de Nederlandse voetballiefhebber kennis mocht maken met RvP. Op 3 februari van 2002 verving hij Jon Dahl Tomasson en betrad hij met rugnummer 32 het speelveld van De Kuip. Bert van Marwijk was de coach destijds en had een groot aandeel in zijn ontwikkeling. 

Welke prijzen won Robin van Persie met Feyenoord?

Het klinkt volledig onwerkelijk, maar enkele maanden na zijn officiële debuut maakte Van Persie onderdeel uit van een historische gebeurtenis uit de clubgeschiedenis van Feyenoord. Hij mocht namelijk, in zijn debuutseizoen in het betaald voetbal, 63 minuten spelen in de UEFA Cup-finale tegen Borussia Dortmund. Deze werd met 3-2 gewonnen en zodoende zijn de Rotterdammers de laatste Nederlandse winnaars van een Europese beker.

Daarnaast won hij ook nog een bijzondere TOTO KNVB Beker tijdens zijn tweede periode in de havenstad met Feyenoord. In een finale tegen AZ werd het 3-0 voor de Rotterdammers en zodoende werd de 100e bekerfinale winnend afgesloten. De beloning? Een gouden beker! Van Persie scoorde een schitterende stift, waardoor hij zijn ploeg op 2-0 bracht en tien minuten later werd hij gewisseld. De club wilde hem eren met een afscheidswedstrijd, maar daar bedankte hij vriendelijk voor.

Welke rol had Robin van Persie in het Nederlands elftal?

Van Persie zal altijd één van de grootste voetballers zijn, die het Nederlands voetbal én het nationale elftal ooit gekend heeft. Tegen Roemenië betrad hij in 2005 voor het eerst het veld als international van Oranje. Het WK 2006 was zijn eerste eindtoernooi, waarbij de achtste finale tegen Portugal het eindstation bleek. De Zilveren Vos scoorde twee goals in vier wedstrijden.

Tijdens het EK in 2008 scoorde hij datzelfde aantal doelpunten in eenzelfde aantal wedstrijden, maar schopte het Oranje van Guus Hiddink het tot de kwartfinale. Daarin was Rusland te sterk. Een pijnlijk onderwerp, maar onvermijdelijk: het WK in 2010. Van Persie was één van 'de grote vier', die werden bestempeld als kopstukken van die lichting. In de finale eindigde een schitterend toernooi met een nederlaag in blessuretijd.

Nederland werd, voor het eerst in de historie, mét Van Persie als international de nummer één van de wereldranglijst in augustus van 2011. Dat betekende dat Oranje op papier het beste land ter wereld was, maar heel lang hield Oranje niet stand als koploper van deze ranglijst. In de kwalificatiewedstrijden werd Van Persie één van de eerste internationals met vier doelpunten in één wedstrijd, maar het uiteindelijke Europees kampioenschap in 2012 verliep dramatisch en kwam voor het Nederlands elftal al ten einde na de groepsfase.

Het WK in 2014 was goed voor een rechtstreekse confrontatie met titelverdediger Spanje. Dit duel is ook voor altijd opgenomen in de geschiedenis van het mondiale voetbal, maar niet alleen door de 5-1 zege van het Oranje van Louis van Gaal. Robin van Persie deed daar namelijk de bijnaam Flying Dutchman op, door doelman Iker Casillas op héérlijke wijze te verschalken met een rake kopbal. Op dit toernooi werd hij één van de spelers, die op drie eindtoernooien namens Nederland op het scorebord kwam. Een 4-0 nederlaag in een kwalificatieduel voor het WK van 2018 tegen Frankrijk betekende zijn laatste interland.

Welke prijzen won Robin van Persie in zijn carrière?

De prijzenkast van Robin van Persie als speler:

  • Met Feyenoord:

  • UEFA Cup 2002

  • TOTO KNVB Beker 2017/2018

  • Johan Cruijff Schaal, 2019

  • Met Arsenal:

  • Supercup, 2004/2005

  • FA Cup, 2005

  • Met Manchester United:

  • Premier League, 2012/2013

  • Supercup, 2013/2014

  • Individueel:

  • Voetballer van het Jaar, Premier League 2012

  • Topscorer Premier League, 2011/2012 en 2012/2013

  • Speler van het seizoen: Arsenal (2011/2012) en Manchester United (2012/2013)

  • Rotterdams Sportman van het jaar, 2006

  • Topscorer kwalificatie WK, 2012/2013

Na een succesvolle loopbaan als profvoetballer besloot het voetbalhart Van Persie te blijven kloppen en ging hij aan de slag als trainer. 

Hoe verliep de trainerscarrière van Robin van Persie?

Toen Van Persie had besloten om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, ging hij in 2021 weer aan de slag in Rotterdam als jeugdtrainer binnen de Feyenoord Academy. Daarvoor was hij ook techniektrainer van de Rotterdamse hoofdmacht, waardoor hij ook onderdeel was van de behaalde landstitel in seizoen 2022/2023.
Na twee seizoenen de leiding gehad te hebben over de O16, kreeg hij de O19 toegewezen. Na successen met dit elftal in de UEFA Youth League stapte hij in bij sc Heerenveen, waar zijn eerste klus als hoofdtrainer op het hoogste niveau op hem wacht.

De coachingloopbaan van Robin van Persie:

  • Feyenoord Academy 2021-2024

  • sc Heerenveen 2024-heden

De prijzenkast van Robin van Persie als coach:

  • Eredivisie, 2022/2023

Hoge bomen vangen veel wind, dat is een bekende uitspraak in Nederland. Datzelfde gold voor Robin van Persie, die in opspraak raakte door een mogelijke verkrachting en niet met iedereen door één deur kon.

Bij welke schandalen was Robin van Persie betrokken?

Van Persie had het als speler regelmatig aan de stok met tegenstanders, maar ook conflicten met trainers of clubleidingen ging hij niet uit de weg. Waardoor raakte de sterspeler in opspraak?

Waarom werd Robin van Persie beschuldigd van verkrachting?

In juni van 2005 heeft Van Persie enkele weken vastgezeten in een cel, omdat de profvoetballer beschuldigd werd van verkrachting. Na een proces in de rechtbank besloot het Openbaar Ministerie de zaak te seponeren, wegens een gebrek aan bewijs. De toenmalig 21-jarige voetballer heeft het verhaal altijd ontkend.

Waarom had Robin van Persie ruzie met Pierre van Hooijdonk?

De jarenlange vete tussen RvP en Pierre van Hooijdonk is begonnen in het debuutjaar van Van Persie bij Feyenoord. Het had alles te maken met het feit dat de jongeling heel brutaal een vrije trap, die normaliter altijd genomen werd door specialist Van Hooijdonk, te 'stelen' en voor eigen rekening te nemen. Sindsdien is het nooit meer bijgelegd tussen de twee heren en komt het met enige regelmaat tot een woordenwisseling in de media.

Waarom werd Robin van Persie belaagd door tientallen Ajax-hooligans?

Op 15 april 2004 speelde Van Persie, samen met de beloften van Feyenoord, een wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax op De Toekomst. Het sportcomplex in Amsterdam werd het decor van een wedstrijd die volledig ontspoorde, nadat Van Persie het publiek op een handkus trakteerde na een gelijkmaker in de slotfase van de wedstrijd. Tientallen hooligans gingen daardoor volledig door het lint en besloten de achtervolging in te zetten.

“Ik dacht dat ik dood ging. Als je bewusteloos op de grond ligt en ze steken met een mes, dan is het gewoon over. Een aantal weken na het incident kon ik niet slapen of werd ik badend in het zweet wakker na opnieuw een nachtmerrie. Ik moest er iets tegen doen en ben toen naar een psychiater gegaan, hij hielp mij er mee", zei hij later in de Engelse media.

Échter ook héél ander nieuws;

Waarom is Robin van Persie gelinkt een school in Sierra Leone?

Journalist Sander de Kramer besloot in november van 2018 met een aantal kopstukken een liefdadigheidsproject te realiseren met zijn stichting Sunday Foundation. Van Persie is één van de geldschieters voor de bouw van een school in Sierra Leonie, die gebouwd kon worden door een schenking van 10.000 euro. 

Is Robin van Persie actief op social media?

De voormalig profvoetballer en huidige trainer is zeker actief op social media, voornamelijk op Instagram. Daar beschikt hij over een totaal van zes miljoen volgers. Hij deelt via dit platform foto's uit zijn privéleven, maar ook op het veld. 

Wat is het vermogen van Robin van Persie?

In Nederland drukte Van Persie zijn waarde voornamelijk uit als sterspeler van Feyenoord, maar dat ging na zijn transfers in Engeland gepaard met serieuze geldsommen. Na zijn vertrek uit de Premier League wist Quote te melden dat hij een vermogen van 31 miljoen euro bezat en dat is na zijn terugkeer vanuit Turkije naar Nederland gestegen naar een bedrag van 48 miljoen euro. Dat nieuws dateert uit 2019, maar de familie Van Persie zit er ongetwijfeld nog warmpjes bij.

Legendarische coaches die met Robin van Persie gewerkt hebben

Hij speelde binnen de lijnen met de grootste supersterren van zijn generatie, maar is nu gestart aan een nieuw avontuur in een minstens zo belangrijke rol. Gezien de winnaarsmentaliteit van Van Persie wil hij ongetwijfeld één van de meest legendarische trainers van Feyenoord worden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers