
Alles over Robin van Persie; van flying dutchman tot succescoach?
Inhoudsopgave
Van het pleintje in Kralingen tot het hoofdtrainerschap in De Kuip — Robin van Persie heeft een van de meest indrukwekkende voetbalcarrières uit de Nederlandse geschiedenis. Met 50 goals in het Nederlands elftal en successen bij clubs als Arsenal, Manchester United en Feyenoord is hij uitgegroeid tot een icoon. In dit profiel lees je alles over zijn loopbaan, zijn privéleven én zijn toekomst als coach. (Tekst gaat verder na de afbeelding)
Van Rotterdam-Zuid tot Londen: de vroege jaren
Robin groeide op in Rotterdam en begon te voetballen bij Excelsior, maar brak écht door bij Feyenoord. Op 28 april 2002 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij viel in de 74e minuut in voor Feyenoord in thuiswedstrijd tegen FC Heerenveen. Van Persie scoorde niet, maar Feyenoord won die wedstrijd met 3-2. Ook was hij direct belangrijk in het UEFA Cup-avontuur. Daar gaf hij namelijk een assist in de returnwedstrijd van de halve finale tegen Inter Milan. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 2-2 en dat was na een 1-0 thuiswedstijd genoeg om Feyenoord een finaleplaats te bezorgen. Dit werd een legendarische wedstrijd in De Kuip tegen Borussia Dortmund. Zijn techniek, trap en bravoure vielen op: een linksbuiten met lef.
De professor van Highbury
In 2004 haalde Arsène Wenger hem naar Arsenal, waar hij uitgroeide tot één van de beste aanvallers van de Premier League. Na enkele blessuregevoelige seizoenen ontplofte hij in 2011/2012: Van Persie werd topscorer in de Premier League met 30 doelpunten. Zijn sierlijke stijl leverde hem de bijnaam 'The Flying Dutchman' op.
Kampioen met de rivaal
Zijn overstap naar Manchester United in 2012 leverde gemengde reacties op, maar sportief was het een schot in de roos. In zijn eerste seizoen werd hij opnieuw topscorer van de Premier League en pakte hij onder Sir Alex Ferguson de titel. Hij scoorde 26 keer in de competitie en werd daarmee direct clubheld. (Tekst gaat verder na de Insta post)
Fenerbahçe en terug naar de Kuip
In 2015 verkaste Van Persie naar Fenerbahçe, waar hij in 2,5 seizoen tot 25 doelpunten kwam in de Süper Lig. Zijn verblijf werd getekend door fysieke klachten, maar zijn klasse bleef zichtbaar. In de winter van 2018 keerde hij terug naar Feyenoord, waar hij zijn carrière op waardige wijze afsloot met enkele wonderschone goals, een KNVB-beker (seizoen 2017/2018) en de Nederlandse Supercup (2019).
Oranje-records en toernooivoetbal
Met 50 goals in 102 interlands is Robin van Persie topscorer aller tijden van Oranje. Hij speelde op drie WK’s en twee EK’s. Zijn duikende kopgoal tegen Spanje op het WK 2014 staat in het collectieve geheugen gegrift. Toch bleef de echte hoofdprijs met Oranje uit.
Nieuwe hoofdstuk: coach bij Feyenoord, Heerenveen en Feyenoord
Na zijn loopbaan ging hij als spitsentrainer, techniektrainer en jeugdtrainer verder bij Feyenoord. Ook behaalde hij in die tijd zijn UEFA-diploma’s. Hierdoor kon hij volmondig “ja” zeggen toen SC Heerenveen hem in de zomer van 2024 vroeg om hoofdtrainer te worden. Hij kon toen niet weten dat hij ruim een half jaar later na het ontslag van Brian Priske gevraagd zou worden om hoofdtrainer van Feyenoord te worden. Uiteraard liet hij de overstap naar zijn jeugdliefde niet aan zich voorbij gaan en inmiddels is de topspits van weleer hoofdtrainer van Feyenoord.
Zijn visie: technisch, aanvallend voetbal met oog voor jeugd. De verwachtingen zijn hoog, maar Van Persie lijkt kalm. ‘Ik wil spelers beter maken, dat is mijn drijfveer’, zei hij eerder.
Bouchra, Shaqueel en ByVP
Robin is getrouwd met Bouchra van Persie-Elbali, met wie hij twee kinderen heeft. Zoon Shaqueel speelt inmiddels in de jeugd van Feyenoord (onder 2021) en geldt als een groot talent. Dat blijkt wel uit het feit dat Feyenoord zijn contract in de winter van 2025 open brak en verlengde tot de zomer van 2028. Samen met zijn vrouw runt Robin van Persie kledinglijn ByVP. In zijn vrije tijd houdt Robin zich bezig met tekenen, muziek en fotografie. Hij staat bekend als een rustige familieman, wars van de spotlights. (Tekst gaat verder na de afbeelding)
Wat verdient Robin van Persie?
Als speler verdiende Van Persie tientallen miljoenen. Zijn jaarsalaris bij Manchester United lag naar verluidt rond de 12 miljoen euro. Bij Feyenoord verdient hij als coach nu naar schatting zo’n 1 miljoen per jaar, inclusief bonussen. Exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt.
Veelgestelde vragen over Van Persie
- Waar woont Robin van Persie?
Hij woont met zijn gezin in Rotterdam, dicht bij De Kuip. - Wat is zijn grootste prestatie?
Sportief gezien: topscorer aller tijden van Oranje (50 goals) en landskampioen met Manchester United. - Is Van Persie actief op social media?
Ja, vooral op Instagram waar hij regelmatig updates deelt over zijn familie en werk als coach. - Wat doet zijn zoon Shaqueel?
Hij speelt als spits in de jeugd van Feyenoord en geldt als veelbelovend talent.
Zoals Van Persie in een interview met Feyenoord TV zei: “Ik wil spelers beter maken. Daar ligt mijn passie.” (Bron: Feyenoord TV, juni 2025) (Tekst gaat verder na de Insta-post)
Bronnen:
- Feyenoord TV (juni 2025), interview met Robin van Persie
- Transfermarkt.nl – spelersprofiel Robin van Persie
- KNVB.nl – statistieken Oranje
- NOS.nl – carrièreoverzicht Robin van Persie
Ben jij benieuwd naar alle records van Feyenoord?



























































