Memphis Depay: van PSV-talent tot wereldwijde superster

Memphis Depay is niet alleen op het voetbalveld, maar misschien wel vaker buiten de lijnen onderwerp van gesprek. Maar wie is de persoon achter de voetballer precies en hoe verloopt zijn carrière tot nu toe? Voetbalflitsen neemt het met je door!

Wist jij dit al over het privéleven van Depay?

Op het veld kennen we de aanvaller wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Memphis Depay.

Waar en wanneer is Memphis Depay geboren?

De voetballer is geboren op 13 februari 1994 in Moordrecht, Zuid-Holland en begon met voetballen bij de plaatselijke voetbalvereniging. Memphis Depay groeide op zonder vader.

Hoe oud is Memphis Depay nu?

Op dit moment is de voetballer 30 jaar oud.

Wat is de afkomst van Memphis Depay?

Door zijn Ghanese vader heeft de voetballer ook roots in Afrika.

Heeft Memphis Depay broers en zussen die ook actief zijn in het voetbal?

Jeffrey, de halfbroer van Memphis, had volgens de voetballer veel talent om het te schoppen tot profvoetballer. Echter, hij bewandelde het criminele pad.

Heeft Memphis Depay een vriendin?

Yasminé Aisha Khalifa Holmgren is sinds enige tijd de vriendin van de voetballer, die een spectaculair liefdesleven kent.

Waarom speelt Memphis Depay niet met zijn achternaam?

Als voetballer speelt Memphis niet met zijn achternaam Depay op zijn shirt, maar met zijn voornaam. Dit, vanwege de slechte band met zijn vader.

Waar woont Memphis Depay?

In de zomer van 2022 kocht de voetballer nog een appartement in zijn oude voetbalstad, Eindhoven. 

Heeft Memphis Depay tatoeages?

Op het lichaam van de voetballer sieren diverse tatoeages met bijzondere betekenissen.

(Tekst gaat verder onder de post)

Wat is het vermogen van Memphis Depay?

Hij mag zich na zijn uitstapjes bij diverse Europese grootmachten zeker en vast miljonair noemen. Naar verluidt gaat hij met zijn overstap naar Brazilië in september 2024 ook nog eens zes miljoen per jaar verdienen. Zijn exacte vermogen is onbekend.

Hoe werd Memphis Depay de ster van het Nederlands elftal?

Depay groeide uit tot een van de belangrijkste Oranje-speler van de laatste jaren. Bekijk hier zijn route naar de top. 

Hoe verliep de carrière van Memphis Depay?

  • Als negenjarig voetballertje maakte hij de overstap van amateurclub VV Moordrecht naar Sparta. Drie jaar later nam PSV hem vervolgens over.
  • In het seizoen 2011/12 mocht Memphis voor het eerst proeven aan het eerste van PSV. Op 21 september van dat jaar volgde zijn debuut, tijdens de bekerwedstrijd tegen VVSB (0-8). Hij was direct goed voor twee treffers.
  • Pas op 26 februari 2012 maakte Memphis zijn debuut in de Eredivisie en op 18 maart volgde zijn eerste competitietreffer. In zijn debuutseizoen maakte hij 11 keer zijn opwachting in de hoofdmacht. Met PSV kroont hij zich tot bekerwinnaar.
  • In het daaropvolgende seizoen kwam het al tot 30 duels voor PSV, waarin hij goed was voor vier doelpunten en zes assists.

Na het vertrek van Dries Mertens naar Napoli, werd Memphis onder Phillip Cocu een dragende kracht in het eerste elftal. De aanvaller komt in het seizoen 2013/14 tot 14 doelpunten en 10 assists in 43 wedstrijden. Een seizoen later, 2014/15, begint hij aan zijn laatste seizoen in Eindhoven.

  • Nadat Memphis zich heeft bewezen op het WK 2014 in Brazilië, neemt de interesse uit de buitenlandse top in hem toe. Bij PSV tekent hij een nieuw contract, waardoor de club voor hem een hogere transfersom kan vragen.
  • Met 22 doelpunten en 6 assists in de Eredivisie, heeft Memphis een grote bijdrage in het landskampioenschap van PSV en kroont zich zo tot topscorer van de Eredivisie. Hij is daarmee de jongste die dit deed, na Ronaldo in 1994/95.
  • Memphis krijgt dat seizoen ook de titel van Nederlands Talent van het Jaar.

(Tekst gaat verder na de video)

Met Louis van Gaal, bondscoach op het WK, aan het roer bij Manchester United, vertrekt Memphis in de zomer van 2015 naar Engeland voor een bedrag van 34 miljoen euro. In zijn debuutseizoen kan Memphis geen potten breken. In 45 optredens weet hij slechts zeven keer het net te vinden en vijf assists af te leveren.

  • Depay blijft nog een half jaar in Manchester, voordat hij naar de Ligue 1 vertrekt. Daar neemt Olympique Lyon hem in januari 2017 voor 16 miljoen euro over.
  • Bij United komt Memphis zodoende tot 53 optredens; 7 doelpunten en 5 assists en één gewonnen FA Cup (2015/16), de Europa League (2016/17) en de League Cup (2017)
  • In Frankrijk laat Memphis zijn voeten weer spreken en is in 17 duels al goed voor 5 doelpunten en 8 assists.
  • In het seizoen 2017/18, zijn eerste volledige seizoen in Lyon, zorgt Memphis voor 22 doelpunten en 17 assists in 51 duels. In het daaropvolgende seizoen komt dit totaal op 12 doelpunten en 16 assists in 47 optredens te staan.
  • In december 2019 staat het noodloot voor Memphis toe, wanneer hij zijn kruisband afscheurt. Hij staat 199 dagen aan de kant en komt in 2019/20 tot 15 doelpunten en 2 assists in 22 optredens.

Het seizoen 2020/21 blijkt het laatste seizoen van Memphis in Lyon te zijn. De aanvaller besluit zijn aflopende contract niet te verlengen. In 40 wedstrijden is hij goed voor 22 doelpunten en 12 assists, voordat hij in de zomer van 2021 naar FC Barcelona vertrekt.

  • In Barcelona wordt hij herenigd met zijn oude bondscoach, Ronald Koeman. In LaLiga schiet Memphis in 28 duels 12 keer raak, maar weet in de Europese toernooien niet te overtuigen.
  • Memphis mag na anderhalf jaar alweer vertrekken bij Barça en wordt in de winter van 2022 overgenomen door Atlético Madrid.
  • In totaal komt de aanvaller in het seizoen 2022/23 door diverse blessures slechts 13 keer in actie; 5 doelpunten.

(Tekst gaat verder na de video)

Memphis begint in 2023/24 aan zijn, wat later blijkt, laatste seizoen in Europa. Voor Atlético komt hij 31 in actie en is goed voor 5 doelpunten en 2 assists. De club besluit zijn aflopende contract te verlengen, waardoor de aanvaller clubloos aan het EK 2024 begint. In september van dat jaar volgt een opmerkelijke overstap voor Memphis, naar Corinthians in Brazilië.

Wanneer maakte Memphis zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Onder Louis van Gaal mag Memphis op 15 oktober 2013 zijn debuut in het Nederlands elftal maken. Hij is dan 19 jaar, 8 maanden en 2 dagen oud. Tijdens het WK-kwalificatieduel met Turkije mag hij één minuut voor tijd invallen. In november van dat jaar volgen twee oefeninterlands, waarin hij voor het eerst in de basis start. 

Hoe presteert Memphis in het Nederlands elftal?

Doelpunten blijven voor de aanvaller nog uit. Pas in zijn zevende interland weet Memphis te scoren, tijdens de WK-wedstrijd tegen Australië. Op het WK 2024 komt hij dan tot twee doelpunten. Het is, wat later blijkt, de start van zijn jacht op de all-time topscorerstitel van Oranje.

Depay is met Nederland actief op het WK 2014 en 2022 en het EK 2020 en 2024. Met Nederland Onder 17 kroonde hij zich in 2011 nog tot Europees kampioen. Na 98 interlands staat zijn doelpuntentotaal op 46, wat vier minder is dan Robin van Persie; de topscorer aller tijden van Oranje. 

(Tekst gaat verder na de video)

Zit Memphis op sociale media?

Met 17,8 miljoen volgers is hij zeker actief op Instagram (@memphisdepay); van voetbal tot en met andere kiekjes.

Depay verlaat Europa

Na avonturen in Nederland, Engeland, Frankrijk en Spanje, besluit Memphis in september 2024 naar Brazilië te vertrekken. Daar treedt hij in de voetsporen van een legendarische landgenoot, namelijk Clarence Seedorf.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers