Alles over Willem van Hanegem; verloren WK-finale, bijnamen en ziekte

Bekend om zijn kromme loopje en unieke boogballen met de buitenkant van zijn linkervoet, waar hij uiteindelijk ook zijn bijnaam aan te danken heeft. Willem van Hanegem maakte furore als voetballer, trainer én tv-persoonlijkheid. Tijd om in het leven van 'De Kromme' te duiken!

Het privéleven van Willem van Hanegem

In de loop der jaren groeide Van Hanegem uit tot een grote naam in de voetballerij, maar ook als persoonlijkheid kwam hij regelmatig in het nieuws. Hoe zag het leven van hem er buiten de uren op het voetbalveld precies uit?

Waar en wanneer is Willem van Hanegem geboren?

De wieg van Van Hanegem stond in Zeeuws-Vlaanderen. Op 20 februari in 1944 kwam hij ter wereld in het plaatsje Breskens. 

Wie was de vrouw van Willem van Hanegem?

Marianna van Hanegem is de tweede vrouw van Willem van Hanegem. Veel mensen kende haar als de scharrel van Willem, die hij tijdens zijn huwelijk met Truus tegenkwam. Het Playboy-model, die later zijn zaakwaarneemster werd. In 1983 brak hij met zijn eerste vrouw Truus.  

Wie zijn de kinderen van Willem van Hanegem?

Willem bracht samen met Marianna twee kinderen ter wereld: Willem jr. en Boy. Samen met Truus kreeg hij één dochter en één zoon, genaamd Alies en Gert. Laatstgenoemde speelde als profvoetballer bij FC Utrecht. 

Hoe was Willem van Hanegem als voetballer?

Vergeleken met de beste voetballer aller tijden: Johan Cruijff. Dat was een extra verduidelijking van het niveau dat Willem van Hanegem heeft aangetikt gedurende zijn loopbaan. 

Hoe zag de clubloopbaan van Willem van Hanegem eruit?

Van Hanegem was al van jongs af aan bezeten van voetbal. Toch lukte het hem in eerste instantie niet om lid te worden van een voetbalvereniging in Utrecht. Zo zag Elinkwijk het niet in Van Hanegem zitten, omdat hij te traag was en de club al te veel jeugdspelers had. Een andere Utrechtse club, DOS, nodigde Van Hanegem weliswaar uit voor een proefwedstrijd, maar hij was zijn voetbalschoenen vergeten. In 1960 mocht de op dat moment zestienjarige Van Hanegem lid worden van Velox. Daar ging een mooi verhaal aan vooraf.

Toen trainer Daan van Beek doelman Henk van Ledden aan het trainen was, zag hij een stevige jongen met kromme benen de overgeschoten ballen soms op fraaie wijze controleren en af en toe subliem terugschieten. Van Beek legde de training stil, stapte op Van Hanegem af en vroeg of hij al ergens voetbalde. Dat was niet het geval, waarna Van Hanegem een dag later op de ledenlijst van de tweede divisionist stond. Het begin van een imposante loopbaan!

De clubloopbaan in Nederland van Willem van Hanegem​:

  • Velox, 1662-1966

  • Xerxes, 1966-1967

  • Xerxes/DHC'66, 1967-1968

  • Feyenoord, 1969-1976

  • AZ'67, 1976-1979

  • Chicago Sting, 1979

  • FC Utrecht, 1979-1981

  • Feyenoord, 1981-1983

Voor welke clubs speelde Willem van Hanegem in het buitenland?

In 1979 verliet Van Hanegem de Nederlandse velden voor een avontuur in de Verenigde Staten. Lang duurde dat avontuur echter niet, want bij Chicago Sting besloot hij na dertig wedstrijden en zes doelpunten de deur achter zich te sluiten en terug te keren in Nederland. 

Onder welke trainer maakte Willem van Hanegem zijn debuut voor Feyenoord?

De debuutwedstrijd van 'De Kromme' in dienst van Feyenoord is niet bekend, maar wél dat dit gebeurde onder trainer Ben Peeters. Hij stond tussen 1967 en 1969 aan het roer bij de stadionclub uit Rotterdam-Zuid. 

Welke prijzen won Willem van Hanegem in zijn loopbaan?

Als speler wist Van Hanegem in totaal acht prijzen in de wacht te slepen, waarbij hij voornamelijk in dienst van Feyenoord de meeste successen behaalde. Daar won hij namelijk zeven prijzen, maar ook in het shirt van AZ'67 won 'De Kromme' eenmalig de KNVB Beker.

Welke rol had Willem van Hanegem in het Nederlands elftal?

Op 30 mei 1968 debuteerde hij in Oranje, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Schotland (0-0). Zijn eerste eindtoernooi was het WK van 1974, waar Nederland de finale van West-Duitsland met 1-2 verloor. Twee jaar later, tijdens het EK van 1976, schopte Oranje het tot de laatste vier. In de halve finale zegevierde Tsjecho-Slowakije met 3-1. In de troostfinale werd gastland Joegoslavië nog wel verslagen.

Van Hanegem maakte aanvankelijk deel uit van de Oranje-selectie voor het omstreden WK van 1978 in Argentinië, maar haakte op het laatste moment af. De Kromme kon het zowel geestelijk als lichamelijk niet opbrengen om af te reizen naar Argentinië. Op 26 september 1979 speelde Van Hanegem zijn 52ste en ook meteen zijn laatste interland. In een weinig hoogstaand duel werd België met 1-0 verslagen. In totaal speelde hij 52 interlands bij het Nederlands elftal.

Welke prijzen won Willem van Hanegem in zijn carrière?

De prijzenkast van Willem van Hanegem als speler:

  • Eredivisie, 1968-1969, 1970-1971 en 1973-1974

  • UEFA Cup, 1973-1974

  • Europacup I, 1969-1970

  • Wereldbeker, 1970

  • Nederlandse Beker, 1968-1969 en 1977-1978

  • Individueel
  • Geen.

Na zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hebben gehangen, ging hij aan de slag als trainer in de voetballerij. Ook de loopbaan in deze rol kende één exotisch uitstapje naar het buitenland, maar Van Hanegem was als trainer het meest succesvol in Nederland. 

Hoe verliep de trainerscarrière van Willem van Hanegem?

Als assistent-trainer van Feyenoord verdiende hij zijn eerste sporen als onderdeel van een technische staf bij een betaald voetbalclub. In zijn eerste termijn bij de stadionclub was hij assistent van Thijs Libregts en Ab Fafié. Na twee uitstapjes bij FC Wageningen en DOS'01 keerde hij terug als hoofdtrainer van Feyenoord. In drie jaar tijd won hij de Eredivisie én tweemaal de beker. Nadat de spelersgroep aan had gegeven Van Hanegem 'te soft' te vinden, vertrok hij.

Na zijn successen in Rotterdam-Zuid vertrok hij voor een paar maanden naar Saoedi-Arabië en ging hij naar Al-Hilal. Zijn terugkeer naar Nederland bracht hem promotie met AZ naar het hoogste niveau en via Sparta Rotterdam ging hij aan de slag als assistent-trainer bij Oranje tijdens het WK van 2004. Zijn laatste klus voltooide hij bij FC Utrecht, waar hij één jaar aan het roer stond als hoofdtrainer en na een discussie met de directie besloot te stoppen. 

De coachingloopbaan van Willem van Hanegem:

  • Feyenoord, 1983-1986, 1992-1995
  • FC Utrecht, 1986-1989, 2007-2008
  • FC Wageningen, 1990-1991
  • DOS'01, 1991-2992
  • Al-Hilal, 1995-1996
  • AZ, 1997-1999
  • Sparta Rotterdam, 2001
  • Oranje, 2002-2004

De prijzenkast van Willem van Hanegem als coach:

  • Eredivisie, 1992-1993
  • KNVB Beker, 1993-1994 en 1994-1995
  • Eerste Divisie, 1997-1998

De directheid van Van Hanegem was echter niet helemaal van onbesproken gedrag en als speler en trainer belandde hij sporadisch in een opstootje of ruzie. Zijn leukste quotes, fragmenten met Harry Mens en het meningsverschil tussen hem en Dick Advocaat.

Bij welke 'schandalen' was Willem van Hanegem betrokken?

Van Hanegem over wissel van Advocaat: "Dan sla ik hem neer"

Op dat toernooi wisselde Advocaat sterspeler Arjen Robben om het middenveld te versterken en bovendien was de aanvaller nog maar net hersteld van een blessure. Advocaat zag de Tsjechen na zijn veelbesproken wissel sterker worden en zelfs de winst pakken. Slechts een enkeling had oor voor zijn argumenten. "Dan sla ik hem neer", antwoordde Willem van Hanegem, nota bene assistent van Advocaat, op de vraag hoe hij de volgende keer zou reageren. Het zorgde ervoor dat Advocaat jarenlang boos op Van Hanegem was.

Harry Mens en Willem van Hanegem

Van Hanegem bleef na zijn loopbaan nog wel verbonden aan de voetballerij, maar dan in de rol van analist. Zo verzorgde hij in de loop der jaren analyses voor Canal+, NOS Sport, RTL 7, SPORT 1, Eredivisie Live (voorloper ESPN) en Ziggo Sport. Tegenwoordig is hij nog werkzaam als columnist voor het Algemeen Dagblad. Daarnaast schuift hij regelmatig aan bij het RTL 7-programma Business Class van Harry Mens. En dat levert vaak hilarische conversaties op. "Harry, je luister godverdikke niet."

Quotes van 'De Kromme'...

1. “Die scheids heeft de conditie van een wijkagent.”

2. “Of ik nog iets opgestoken heb op de trainerscursus? Ja, een paar sigaretten.”

3. “Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen.”

4. “Als speler hoefden ze me na een doelpunt nooit achterna te rennen. Daar had ik de snelheid niet voor.”

5. “Wat ik doe als Dick (Advocaat, red.) en ik het niet eens zijn over de opstelling? Dan sla ik hem neer. 

6. “Een bal is een bal. Ze zijn allemaal rond, de rest is lulkoek.” 

7. “Wilfred Genee heeft evenveel verstand van voetballen, als een koe van touwtjespringen!”

8. “Gaat u spelers beter maken?”, aldus een journalist. Van Hanegem: “Nee, dat doet de dokter.” 

9. “Ik was niet de snelste, maar ik was nooit te laat.”

10. “Over het algemeen kan ik niet zeggen dat Duitsers mijn beste vrienden zijn.”

Welke ziekte werd geconstateerd bij Willem van Hanegem en hoe gaat het nu met hem?

De oud-voetballer werd in 2018 genezen verklaard, nadat een paar maanden daarvoor prostaatkanker bij hem was ontdekt. "In het ziekenhuis zeiden ze steeds dat alles in orde zou komen", zei Van Hanegem in het AD. Hij hield zichzelf fit door in beweging te blijven. "Beetje wandelen, golfen, een hole of vier, zes."

Wat is het vermogen van Willem van Hanegem?

Als pachter van een tennispark in Den Haag liet Van Hanegem ook zien dat voetbal niet zijn enige passie was, want ook als ondernemer deed hij enkele dingen. De parkeigenaar ging failliet en zodoende kon Van Hanegem ook fluiten naar een paar ton. Of dat hem zijn pensioen gekost heeft? Nee, want zijn vermogen werd in 2023 nog geschat op zo'n vijftien miljoen euro! 

Waar en waarom kreeg Willem van Hanegem een tribune?

'De Kromme’ kreeg, de dag voor zijn 70e verjaardag, van Feyenoord een groot feest aangeboden in ‘zijn’ stadion. Dit was niet alleen een initiatief van de club, maar ook van het welbekende Legioen. Als verrassing werd zijn naam vereeuwigd in het stadion ter ere van zijn staat van dienst voor de Rotterdamse voetbalclub. Sindsdien is hij altijd onderdeel van De Kuip

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers