Bizarre verschillen in CL-inkomsten: Feyenoord en PSV bungelen onderaan

PSV en Feyenoord staan aan de aftrap van het nieuwe Champions league-seizoen en dus stromen de miljoenen voor beide clubs binnen, want deelname aan het miljardenbal is goed voor de portemonnee, zo is algemeen bekend. Toch worden de Nederlandse clubs minder rijkelijk beloond voor hun deelname dat de Europese topclubs.

Groep van PSV

Tom Knipping van Voetbal International laat zien dat de topclubs van Nederland aanzienlijk minder verdienen dan andere topclubs. Bij PSV, dat in de groep zit met de Engelse topclub Arsenal, de Spaanse subtopper Sevilla en het Franse RC Lens, is het inkomstenverschil vrij logisch te verklaren, zo legt Knipping uit: "In Groep B is Arsenal de favoriet, met een salarisbudget dat vier of vijf keer zo hoog ligt als dat van PSV. Ook Sevilla kan het drievoudige aan salarissen bieden. De UEFA verstevigt de bestaande verhoudingen door aan Arsenal (23 miljoen meer dan PSV) en Sevilla (17 miljoen meer dan PSV) alvast een veel groter bedrag toe te zeggen.” 

De huidige verdeling heeft weinig voordeel voor Nederland, zo komt aan het licht als PSV met RC Lens wordt vergeleken: "Hoe ongunstig de verdeelsleutel uitvalt voor Nederland, blijkt eens te meer uit het bedrag dat RC Lens op de bankrekening krijgt gestort. RC Lens doet pas voor de derde keer mee aan het hoogste Europese toernooi, won nog nooit een Europese cup en doordat de laatste tien jaar geen Europees voetbal werd gehaald, heeft RC Lens nul punten op de tienjarige coëfficiëntenranglijst. Volgens de logica van de UEFA toucheert RC Lens niettemin elf miljoen meer dan PSV."

Groep van Feyenoord

Ook bij Feyenoord, dat zich in een groep bevindt met de Spaanse topclub Atletico Madrid, het Italiaanse Lazio Roma en het Schotse Celtic, is het verschil zichtbaar: " Ook hier is er één gigant, die nu al zeker is van de grootste greep uit de kas. Atlético Madrid heeft een begroting die vier keer zo hoog is als die van Feyenoord en qua salarissen betalen de Spanjaarden zelfs het vijfvoudige. Ook in dit geval extrapoleert de UEFA deze verschillen door Atlético bij de startstreep 25 miljoen meer te garanderen dan het bedrag dat Feyenoord krijgt overgemaakt uit Nyon. De financiële nummer twee van de groep, Lazio, pakt dankzij de veel hogere market pool-bonus alvast negen miljoen voorsprong op Feyenoord. In tegenstelling tot PSV bungelt Feyenoord niet helemaal onderaan in zijn poule. Celtic zit in een vergelijkbare situatie als de Rotterdammers. Aangezien de tv-contracten ook in Schotland niet de hoofdprijs opleveren voor de UEFA, start Celtic met ongeveer hetzelfde bedrag”, legt Knipping uit. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers