Top10-lijst met ergernissen van Dick Advocaat: Pierre, Dirk, de media

De media-optredens van Dick Advocaat bij Feyenoord zijn de laatste als clubtrainer. Kritiek kon de oefenmeester, geboren op 27 september 1947, nooit zo goed verdragen en de laatste maanden lijkt Advocaat steeds knorriger te reageren. Een top10-lijst met ergernissen van Dick Advocaat. 

12 Mei 2021: Dick Advocaat kan zich, in aanloop naar Heracles-Feyenoord, niet vinden in de kritiek van Dirk Kuijt. Volgens Kuijt zijn bepaalde talenten niet slechter dan de spelers die nu mogen spelen in het eerste elftal van Feyenoord. "Als hij dit soort dingen zegt, dan ben ik blij dat hij maar kort bij ons is geweest...", aldus Advocaat, doelend op de stageperiode van Kuijt. "In die week dat hij er was waren die talenten er toch niet meer? Dus hoe kan hij dat dan zeggen? Hij mag zijn mening hebben, hoor. Maar ik begrijp die opmerking niet zo."

9 mei 2021: Na afloop van Feyenoord-Ajax (0-3) werd Advocaat gevraagd op de persconferentie waar hij het vertrouwen vandaan haalt dat de Rotterdammers alsnog de play-offs winnen. Geïrriteerd: "Waarom altijd weer in de als-vorm. Wacht nou eens even af."

Vanaf minuut 4.30

30 april 2021: Feyenoord-trainer Dick Advocaat blikt vooruit op ADO Den Haag-Feyenoord en als een journalist aangeeft dat Advocaat zijn spelers niet genoeg inlicht, schiet dat in het verkeerde keelgat. "Het zegt genoeg over hoe jullie denken bij Rijnmond. Waarom bel je mij niet op? Dan had ik het kunnen uitleggen. Nu wordt er een spel van gemaakt, dat is zo laag."

Vanaf minuut 13.10

Advocaat boos op Van Hooijdonk

April 2021: Dick Advocaat laat bij het wekelijkse perspraatje van Feyenoord weten zich behoorlijk te storen aan Pierre van Hooijdonk die bij Studio Voetbal vaak kritisch is op de oefenmeester. Zo noemde Pi-Air Advocaat onder meer 'old school'. "Ja, ik ben geïrriteerd", reageerde Advocaat die ook aangaf om die reden deze zomer niet aan te zullen schuiven bij het EK-programma van de NOS.  "Ik ga daar dan niet met Van Hooijdonk zitten. Als je dit soort dingen zegt, moet je ook weten waar je over praat. Hij weet helemaal niet wat hier gebeurt. Nee, ik hoef niet meer te praten met Van Hooijdonk. Dat lijkt me niet verstandig. En ik heb er geen behoefte aan."

Januari 2021: Dick Advocaat ergert zich op de persconferentie van Feyenoord aan sommige vragen die gesteld worden. Sowieso vindt hij de kritiek op Pratto niet terecht. "Je moet die jongen niet meteen neerhalen. Hij is er pas net, heeft amper meegetraind." Maar als vervolgens wordt gezegd dat Haller bij Ajax wél al heeft gescoord, reageert Advocaat fel: “Dit soort vragen stel je toch niet? De ene speler kost 22 miljoen en de ander 4.5 ton.” 

Ajax is een topclub

December 2020: Wanneer een verslaggever van RTL 7 vraagt of Feyenoord het aan haar status verplicht is om in de Europa League te winnen van Wolfsberger AC, reageert de trainer met een opvallende uitspraak. "Ik weet niet ik daar op moet zeggen.Een topclub is als je de spelers kunt kopen die je graag wil hebben. Dat is een topclub, zoals Ajax."

Kritiek in en op praatprogramma's

Oktober 2020: In de aanloop naar het thuisduel met Wolfsberger AC. Advocaat: ,,We gaan voor de winst, maar mijn ploeg zal net als zondag wel eens meer tegen een gelijkspel of soms zelfs een verlies aanlopen. Dan mag het niet opeens zo zijn. Mensen moeten niet gaan roepen dat we er niets van kunnen. Maar ach, dat ze in praatprogramma’s een mening moeten hebben, is duidelijk. Of dat er columns worden geschreven, daar lig ik niet meer wakker van. Vroeger wel, nu niet meer.’'

Nou...

Dan terug in de tijd met Dick Advocaat

7 februari 2019: Als trainer van FC Utrecht. Dick Advocaat zegt Feyenoord af dat hem benaderde. Reden zou zijn geweest dat hij zich stoorde aan het negatieve sentiment om hem heen. "Het irriteert me mateloos dat er zo'n negatieve teneur is over mij, daar heb ik helemaal geen zin in. Dan zegt iedereen dat ik de laatste 6 jaar niets meer heb gewonnen, maar dat is inherent aan hoe ik er zelf in heb gestaan: niet meer langdurig bij een club werken. Ik heb vooral dingen gedaan die ik leuk vond. Mensen kunnen weinig zeggen over mijn carrière." 

Later ging hij wel in op een aanbieding van Feyenoord nadat Jaap Stam was opgestapt. 

dick advocaat kan niet goed tegen kritiek

Als trainer van Sparta in 2018, knokkend tegen degradatie: Journalisten van RTV Rijnmond zijn kritisch en willen weten van Dick Advocaat waar hij met de spelers over praat na een 7-0 nederlaag tegen Vitesse.  "Ik heb geen zin om daar over te praten. Dat gaat je helemaal niets aan. Als jij ruzie hebt met je vrouw vertel je dat toch ook niet aan iedereen."

EK 2004 De Wissel van Advocaat

Terug naar het EK van 2004 in Portugal. De Wissel van uitblinker Arjen Robben. Paul Bosvelt komt er in de poulewedstrijd tegen Tsjechië in bij een 2-1-voorsprong voor Oranje en het gaat daarna helemaal mis...(2-3 nederlaag). Willem van Hanegem roept op de persconferentie grappend dat hij Advocaat zou neerslaan als hij nog zoiets uithaalde. Advocaat is er niet blij mee en komt daar jaren later in het sportblad Helden nog eens op terug. 

"Willem sprak er altijd in de derde persoon over, terwijl hij overal bij betrokken was. Ook bij de wissel. Mede door die persconferentie van Willem hebben Bert van Lingen en ikzelf meteen tegen elkaar gezegd: we stoppen."

Van Hanegem reageerde  daar destijds weer op. "Meneer Advocaat, die vroeger een vriend was, gaat over de schreef. Hij durfde niet in zijn eentje bondscoach zijn en dus belde hij mij. Hij was bang voor kranten en polls. Ik wilde Cocu wisselen voor Frank de Boer, maar Advocaat zei: Dan snijden de media mijn strot eraf."

Video: Advocaat in 2004 tijdens dat EK en zijn moeizame relatie met de pers. Is Advocaat sindsdien erg veranderd als het gaat hoe om te gaan met kritiek?

Persiflage, imitatie

Dick Advocaat is altijd voer geweest voor persiflages. Carlo Boszhard doet Advocaat regelmatig na in de TV-kantine en Van der Gijp geniet van die Dick Advocaat-imitatie.

Ook Cabaretier Erik van Muiswinkel deed de trainervaak na.  Lol om Advocaat over de kansen van Oranje

Advocaat en de media

In de zomer schuift Advocaat niet bij de NOS, maar wel aan bij Veronica Inside. Om het EK te analyseren. Lekker wedstrijdjes kijken en een mening geven. Want dat is de taak van een analist. Gelukkig voor Advocaat is Derksen tegenwoordig voorzitter van de Dick Advocaat-fanclub. Hoewel dat niet altijd zo is geweest...

Wilfred Genee haalt een oude column aan uit 2010 van Johan Derksen in Voetbal International. Citaat: "Zijn obsessie voor geld loopt als een rode draad door zijn carrière. Het is een onbetrouwbare geldwolf."

Bekijk de video om te horen wat Derksen nog meer schreef. 

Wellicht wordt het dan toch mooie televisie straks...

Hier woont Dick Advocaat samen met zijn vrouw 

Ook leuk te bekijken. Een item van De Telegraaf TV over de riante villa waar Dick Advocaat woont in Leidschendam. Video: In dit kasteel telt Dick Advocaat met zijn vrouw Dieuwke zijn geld

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Finale play-offs Feyenoord-FC Utrecht’

De imposante trainerscarrière van Advocaat

Samenvatting Feyenoord-FC Utrecht 2-0 (alle goals, finale play-offs)

Henk ten Cate over toekomst Wijnaldum: "Hij volgt zijn gevoel. Feyenoord? Dat zou kunnen"

Mahi ziet arbitrage en KNVB niet los van elkaar: "Ik denk dat het allemaal geen toeval is"

Programma en speelschema Feyenoord in de Conference League

VIDEO: Feyenoord-supporters gooien met kliko's en vuurwerk, politie spuit met waterkanon

VIDEO: Huilende Advocaat staat stil bij afscheid: "Ik schoot even vol"

VIDEO, GOAL: Feyenoord-FC Utrecht 2-0 (Linssen)

Onrust rond de Kuip na Feyenoord-Utrecht; politie grijpt in

Dit is de dochter van Steven Berghuis: Joy, in Feyenoord-shirt

Veel bewondering voor afzwaaiende Dick Advocaat na gewonnen finale: "Dickie bedankt!"

Feyenoord-doelman vertrekt