Alles wat je moet weten over Oostenrijk, de EK-tegenstander van Oranje

Nederland is Euro 2020 met een nipte zege op Oekraïne begonnen. Oostenrijk is de volgende EK-tegenstander van het Nederlands elftal. Wat voor ploeg treft Oranje?

Oostenrijk bezet momenteel de 23ste plek op de FIFA-wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Franco Foda staat één positie hoger dan EK-groepsgenoot Oekraïne en één positie lager dan Senegal.

De hoogste ranking van Oostenrijk dateert van november 2015. Het land uit Centraal-Europa sloot destijds de top tien af. De laagste ranking gaat terug naar 2008. De Oostenrijkers mochten zich toen de nummer 108 van de wereld noemen.

EK-historie

Oostenrijk kwalificeerde zich tussen 1960 en 2004 geen enkele keer voor het EK. De eerste deelname aan het Europees kampioenschap was dertien jaar geleden. Das Land kreeg direct de eer om samen met Zwitserland Euro 2008 te organiseren.

Oostenrijk ontbrak op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen, maar kwalificeerde zich vier jaar later wél voor het Europees kampioenschap. De Oostenrijkers kwamen zowel in 2008 als in 2016 niet verder dan groepsfase. 

Eindstand groep B Euro 2008 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Eerdere ontmoetingen

Nederland - Oostenrijk staat donderdag voor de twintigste keer op het programma. De eerste ontmoeting vond plaats op 30 juni 1912 tijdens de Olympische Zomerspelen. Oranje won destijds met 3-1, mede dankzij een doelpunt van Cees ten Cate.

Nederland en Oostenrijk stonden slechts éénmaal tegenover elkaar op een eindtoernooi. Het Nederlands elftal boekte tijdens het WK van 1978 in Argentinië een ruime overwinning: 5-1. Johnny Rep scoorde twee keer tijdens die wedstrijd.

De meest recente ontmoeting stamt uit 2016. Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum zorgden toendertijd voor de doelpunten in het vriendschappelijke duel in het Ernst Happelstadion.  

Statistieken Oranje tegen Oostenrijk (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Oostenrijkse legendes

Andreas Herzog is vooralsnog de recordinternational aan Oostenrijkse zijde. De voormalig profvoetballer, die onder meer voor Bayern München uitkwam, heeft 103 interlands op zijn naam staan.

De topscorer aller tijden is ook een oud-voetballer. Toni Polster kwam namens het Oostenrijks voetbalelftal 95 keer in actie, waarin hij 46 keer het doel trof. De voormalig aanvaller hing in 2000 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Huidige vorm

Oostenrijk presteerde in de afgelopen wedstrijden nogal wisselvallig. De mannen van Foda boekten in de laatste zes wedstrijden twee zeges en leden evenzoveel nederlagen. De overige twee duels eindigden in een gelijkspel. 

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Nederland-Oostenrijk, EK-voetbal’

Buurman Dumfries trots: "Hij is beter dan Memphis!"

Matthijs de Ligt blij met kritiek van 'meneer Van Basten': "Ik ben er bijna trots op"

Hilarische beelden: Zo pest je je buren die met vertraging naar #NEDOOS kijken... Geniaal!

Heftige beelden: Zanger 'Tukkertje Lorenzo' in elkaar geslagen tijdens feestvieren na #NEDOOS

Oranje op rapport na 2-0 zege tegen Oostenrijk: Dumfries en De Jong de grote uitblinkers

Waarom het voor Oranje van cruciaal belang is dat Zwitserland niet van Turkije wint...

Buitenlandse media wijzen drie Oranje-uitblinkers aan na zege op Oostenrijk: "Zij waren super"

Dumfries scoorde meer EK-goals dan Gullit, Robben, Cruyff, Kuyt en Van der Vaart

Wie is de BEST betaalde Oranje speler?!

Koning Willem-Alexander bezoekt ‘Mooiste Oranjestraat van Nederland’ (video)

Oranje speelt achtste finales voor 53.000 toeschouwers in Boedepast