Stand Nederland - Roemenië na laatste vier duels: 13-1

Nederland treft Roemenië in de achtste finales van het EK 2024. Het land eindigde op een verrassende eerste plaats in Groep E, terwijl Nederland op een teleurstellende derde plek eindigde. Dit zijn vijf feitjes die je moet weten over de wedstrijd Roemenië - Nederland. 

Hoe vaak speelden Nederland en Roemenië tegen elkaar? 

Er zijn veertien ontmoetingen geweest tussen Nederland en Roemenië. Nederland zegevierde tien keer, Roemenië één keer en er werd drie keer gelijkgespeeld.

Record Nederland tegen Roemenië

Wanneer won Roemenië van Nederland? 

De enige overwinning van Roemenië op Nederland was 1-0 tijdens de EK 2008-kwalificatiewedstrijd op 13 oktober 2007. Roemenië, dat groepswinnaar werd, en Nederland (tweede plek), plaatsten zich beiden voor het EK van 2008, waar ze elkaar opnieuw ontmoetten in de groepsfase.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Roemenië op het EK 

Nederland en Roemenië hebben elkaar al eens eerder ontmoet op een groot toernooi. Oranje versloeg Roemenië met 2-0 in de laatste ronde van de groepsfasewedstrijden op het EK van 2008 op 17 juni 2008. Klaas-Jan Huntelaar (54') en Robin van Persie (87') scoorden de doelpunten.

Wanneer speelde Nederland voor het laatst tegen Roemenië?  

Nederland en Roemenië speelden voor het laatst tegen elkaar op 14 november 2017. In een vriendschappelijk duel werd er een 3-0 overwinning behaald door Oranje in Boekarest. Memphis Depay (47'), Ryan Babel (56') en Luuk de Jong (81') scoorden in de laatste wedstrijd van Dick Advocaat als bondscoach van Nederland.

(Tekst gaat verder onder de video)

Nederland tegen Roemenië in cijfers  

Nederland won elk van de laatste vier wedstrijden tegen Roemenië met een totaalscore van 13-1. De eerste overwinning in deze reeks was hun ontmoeting op EK 2008. Roemenië heeft slechts drie doelpunten gescoord in hun veertien wedstrijden tegen Nederland (ze kregen 29 doelpunten tegen).

Nederland kan tegen Roemenië een belangrijke stap zetten richting de EK-finale. Oranje behoort tot de grote kanshebbers voor de eindzege van het EK.

Feyenoord-doelman vertrekt