Dit is waarom we zo’n hekel hebben aan Duitsers als we met Oranje tegen ze spelen

Het Nederlands elftal oefende in maart tegen Duitsland. Oranje verloor met 2-1 van Duitsland, door een discutabel doelpunt. Waarom Duitsland onze grootste rivaal is in het voetbal? Lees hier waarom. 

Tweede wereldoorlog

Het is alweer bijna 85 jaar geleden, maar toch speelt de Tweede Wereldoorlog nog steeds mee als we in het voetbal tegen Duitsland spelen. Hoewel dit wel steeds minder speelt bij de jongere generatie(s), brengen culthelden als Jan Boskamp de ‘haat’ soms wel weer eens naar boven. “Ik heb zes vlaggen uitgehangen,” vertelde de voormalig prof na de uitschakeling van Duitsland op het WK van 2018.

Of: "Ik laat me daags voor mijn begrafenis naturaliseren tot Duitser, dan is er een dag later alweer een mof minder’, grapte hij ook wel eens.

WK-finale 1974

In 1974 speelde Ons Oranje in de WK-finale tegen het toenmalige West-Duitsland. Nederland verloor uiteindelijk met 2-1. Neeskens schoot een penalty binnen (0-1), maar even later kreeg ook Duitsland een strafschop. Deze elfmetertrap was een discutabele. Scheidsrechter Jack Taylor wees resoluut naar de stip nadat Duitser Bernd Hölzenbein over het uitgestrekte been van wijlen Wim Jansen viel. Jansen beweerde later de Duitse aanvaller helemaal niet te hebben geraakt. Uiteindelijk scoorde Gerd Müller de winnende goal voor West-Duitsland waardoor het team van onder andere Johan Cruijff en Willem van Hanegem de wedstrijd verloor.

Bekijk hier de Andere Tijden Sport aflevering over het WK van 1974

EK 1988

Ook op het Europees Kampioenschap van 1988 speelde Nederland tegen West-Duitsland. Deze keer wist Nederland wel te zegevieren tegen het buurland. Met een 2-1 overwinning wist Oranje zich te plaatsen voor de finale. Het mooiste van het verhaal is dat het EK werd gespeeld in West-Duitsland en dat Nederland zich daar met topspelers als Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten uiteindelijk kroonde tot Europees kampioen.

Bekijk hier de uitzending van het Belgische Sporza met Nederlander Youri Mulder over het EK van 1988

Spuugincidenten

Tijdens twee duels tussen Duitsland en Oranje bespuugden spelers elkaar. In 1990 was het eerste incident. Tijdens het duel in de achtste finale van het WK maakte middenvelder Frank Rijkaard een overtreding op de Duitse Rudi Völler, die in Nederland toch al niet zo'n heel positef imago had. Rijkaard kwam weg met een gele kaart, maar bij het weglopen spuugde de oud-speler in het haar van Völler. Eén minuut later was het weer raak tussen de spelers. De Duitser kreeg na een opstootje een directe rode kaart, waarna ook Rijkaard zijn tweede gele kaart kreeg. Terwijl Rijkaard van het veld liep, spuugde hij opnieuw in de nek van Völler. Het incident werd later ook wel benoemd als ‘De Lama.’ Nou ja, niet echt een sportmoment waar we als Nederland trots op mogen zijn. 

Dit was alleen niet het enige spuugincident. Ook in 2018, in een duel tussen de onder-20 ploegen van beide landen spuugde PSV verdediger Jordan Teze in het gezicht van tegenstander Salih Özcan. "Dit is ongeveer het laagste wat je als sportman kunt doen bij een tegenstander”, reageerde Eric Gudde, destijds directeur betaald voetbal bij de KNVB.

Zie hier het spuugincident van Frank Rijkaard:

Laatste minuten

Die Mannschaft staat er in de voetbalwereld om bekend dat ze vaak in de laatste minuten van de wedstrijd scoren. Oud-profvoetballer Gary Lineker zei ooit: “Je hebt pas van de Duitsers gewonnen als ze de stad uit zijn.” De meest recente herinnering voor Nederland komt uit 2019. In een kwalificatieduel voor het Europees Kampioenschap maakte de Duitse Nico Schulz in de slotseconden van de wedstrijd de winnende 2-3 voor Duitsland.

Buurlanden

Een welbekend feit in het voetbal. Buurlanden hebben vaak een grotere rivaliteit met elkaar dan met andere landen. Denk aan Spanje en Portugal, maar ook aan het gehele Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland en Duitsland is dat niet anders.

Schwalbes

Niet voor niets een Duits woord. Duitse voetballers staan bekend om hun schwalbes. Overdreven valpartijen met als doel een strafschop of een kaart voor de tegenstander uit te lokken. Hoewel het in het moderne voetbal minder vaak voorkomt door de VAR, zijn er toch nog altijd spelers die schwalbes maken. In de WK-finale van 1974 maakte Hölzenbein zoals eerder al aangegeven een schwalbe om een penalty te versieren.

Denken dat ze alles kunnen

En dan misschien wel de ergste ergenis aan onze oosterburen. Een reden die niets met voetbal van doen heeft overigens. Op de snelweg knipperen Duitsers altijd met het grootlicht als ze vinden dat je te langzaam rijdt.