De meest spraakmakende incidenten tijdens Nederland-Duitsland

Wanneer Nederland en Duitsland tegen elkaar spelen, gaat het om meer dan alleen de wedstrijd; de historische rivaliteit staat op het spel. Door de jaren heen zijn er memorabele ontmoetingen geweest tussen de twee landen, die bol stonden van emoties en incidenten.

Van het moment van 'eindelijk wraak' tijdens het EK van 1988 tot het beruchte spugen van Frank Rijkaard op Rudi Völler in 1990, dit zijn de meest spraakmakende incidenten van Nederland - Duitsland.

Ronald Koeman veegt billen af met Duits shirt

Na de gewonnen halve finale tegen West-Duitsland op het EK van 1988 gooide Ronald Koeman olie op het vuur. Na de wedstrijd wisselde Koeman zijn shirt met de Duitse speler Olaf Thon. Vervolgens deed Koeman iets opmerkelijks: hij veegde het shirt van Thon in zijn achterwerk, alsof hij zijn billen ermee afveegde. Het incident zorgde voor veel ophef in zowel Nederland als Duitsland. Hoewel Koeman later spijt betuigde, bleef het incident een berucht moment in de voetbalgeschiedenis van Nederland en Duitsland.

De Telegraaf kopt: 'Eindelijk wraak'

Nadat Nederland in de halve finales van het EK in 1988 van West-Duitsland had gewonnen, kopte De Telegraaf "Eindelijk Wraak". Dit verwees naar revanche voor de WK-finale van 1974, waarin West-Duitsland Nederland versloeg. In de halve finale van het EK 1988 won Nederland met 2-1 van West-Duitsland, dankzij doelpunten van Ronald Koeman en Marco van Basten. Deze overwinning werd gezien als een vorm van sportieve revanche voor de pijnlijke nederlaag in 1974.

Frank Rijkaard spuugt naar Rudi Völler

Het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler tijdens het WK 1990 is misschien wel het meest beruchte moment in de voetbalgeschiedenis. Tijdens de achtste finale tussen Nederland en West-Duitsland (1-2), raakten de twee spelers verwikkeld in een verhitte confrontatie. Nadat Rijkaard een overtreding maakte op Völler, spuugde hij tot twee keer toe naar de Duitse spits. Dit leidde tot een dubbele gele kaart voor beide spelers en hun verwijdering van het veld.

Rijkaard betuigde spijt

Jaren later betuigde Rijkaard spijt over zijn gedrag, en zowel hij als Völler gaven aan dat ze het incident hadden vergeven en vergeten. Toch blijft het spuugincident een van de meest controversiële momenten in de rivaliteit tussen Nederland en Duitsland. Het behoort hierbij ook tot de meest memorabele edities van Nederland - Duitsland.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers