Van spugen op Völler tot de 3 van Milaan: alles over Frank Rijkaard
Inhoudsopgave
Deel van de iconische ‘drie van Milaan’, EK-winnaar en een ongewoon goede voetballer bij AC Milan en Ajax; Frank Rijkaard had het allemaal in zijn voetballoopbaan. Voetbalflitsen zet alles over het voetbalicoon op een rijtje: van het spuugmoment met Rudi Völler tot de memorabel Champions League-winst met Ajax in ’95.
Het privéleven van Frank Rijkaard
De Zwarte Zwaan straalde op het veld een en al rust uit en dit was naast het veld ogenschijnlijk ook het geval. Hoe rustig is zijn privéleven daadwerkelijk geweest?
Waar en wanneer is Frank Rijkaard geboren?
Franklin Edmundo Rijkaard werd op 30 september 1962 geboren in Amsterdam, waar hij zijn jeugdjaren beleefde. De Amsterdammer ontwikkelde zijn liefde voor het spelletje op het Balboaplein in de hoofdstad.
Wie is de vrouw van Frank Rijkaard?
Momenteel is Rijkaard samen met zijn vrouw Stefanie Rucker.
Hoeveel keer is Frank Rijkaard getrouwd?
Frank Rijkaard trouwde voor de derde keer in zijn leven met Stefanie. Hiervoor is hij met respectievelijk Carmen Sandries en Monique Olgers getrouwd.
Wie zijn de kinderen van Frank Rijkaard?
Rijkaard heeft vier kinderen: zoontjes Santi en Ceejay met Stefanie, zoon Mitchell met Monique Olgers en dochter Lindsay met Carmen Sandries.
Welke bijnamen had Frank Rijkaard?
De Zwarte Zwaan was een hele bekende bijnaam voor Rijkaard, De opmerkelijkste bijnaam van Rijkaard was ‘de lama’ vanwege zijn spuugincident in het Nederlands elftal.
Op wie spuugde Frank Rijkaard?
Frank Rijkaard spuugde naar Rudi Völler tijdens de wedstrijd tussen Oranje en West-Duitsland in de achtste finale van het WK 1990, omdat hij racistische opmerkingen maakte. Als straf werden beide spelers van het veld gestuurd. Nederland werd met 1-2 verslagen en uitgeschakeld van het toernooi. Dit werd wereldbekend en is een goed voorbeeld van de verhitte duels tussen Nederland en Duitsland.
Hoe was Frank Rijkaard als voetballer?
Rijkaard was het schoolvoorbeeld van een beheerste voetballer, op dat ene moment tegen Duitsland na. Zijn rust en imposante techniek zorgden in combinatie met zijn fitheid en goede bouw voor de perfecte libero of zelfs een volante, zoals ze een verdedigende middenvelder in het buitenland beschouwen. Zo zag de carrière van Rijkaard eruit:
Hoe zag de clubloopbaan van Frank Rijkaard eruit?
Rijkaard maakte zijn debuut in de senioren voor Ajax 1 op 17-jarige leeftijd. Coach Leo Beenhakker gaf het jonge talent de kans tegen Go Ahead Eagles, waar Rijkaard zelfs wist te prikken in een 2-4 zege. In Amsterdam maakte Rijkaard zeven seizoenen mee, waarin hij op meerdere posities zijn opwachting maakte: rechtermiddenvelder, voorstopper, libero, en als centrale middenvelder.
Had Frank Rijkaard naar PSV kunnen gaan?
In 1986 was de middenvelder annex verdediger dicht bij een overstap naar PSV. Rijkaard tekende een contract dat hem voor vier jaar verbond aan PSV voor een stereotoren en een lening van 30 duizend gulden. Het werd nog gekker toen de voormalig Oranje-international ook bij Ajax zijn contract met twee jaar verlengde in begin 1987. De clubs hebben uiteindelijk afgesproken dat Rijkaard bij Ajax blijft.
Waarom vertrok Rijkaard bij Ajax in 1987?
Rijkaard en Ajax waren vooralsnog een geslaagd huwelijk, maar dat kwam in 1987 plots tot een einde. Vanwege een geschil met trainer en Nederlands voetballegende Johan Cruijff vertrok Rijkaard bij de club, waar hij zijn eerste minuten met Cruijff maakte. Rijkaard verkaste niet-contractueel naar Sporting CP, maar omdat de Portugese transfermarkt al gesloten was, leende Sporting CP hem voor de rest van dat seizoen uit aan Real Zaragoza.
Hoe belandde Frank Rijkaard bij AC Milan?
Zijn EK in 1988 leverde Rijkaard een transfer op naar een Europese grootmacht: AC Milan. Hier vormde hij de drie van Milaan met Marco van Basten en boezemvriend Ruud Gullit. De drie waren niet te stoppen onder topcoach Arrigo Sacchi en Rijkaard had hier de positie van centrale middenvelder ingevuld. In Italië behaalde De Zwarte Zwaan behoorlijk wat zilverwaar, voordat hij de stap terug naar Ajax maakte. Gewoon omdat hij er ‘zin in had’.
Terugkeer bij Ajax
Rijkaard belandde in 1993 weer bij Ajax, waar door sommigen gevreesd werd dat zijn ego te groot zou zijn voor de jonge selectie onder Louis van Gaal. Al snel bleek Rijkaard een hele belangrijke toegevoegde waarde te zijn, die de nieuwelingen en onervaren spelers op hun gemak stelden. In 1995 was Rijkaard instrumentaal wegens zijn ervaring en had hij ook een belangrijke bijdrage in de Champions League-finale die van zijn oude liefde, AC Milan, werd gewonnen. De Amsterdammer gaf de assist op de winnende goal van Patrick Kluivert. Na deze wedstrijd hield Rijkaard het voor gezien.
Waar heeft Rijkaard allemaal gespeeld?
De clubloopbaan van Frank Rijkaard:
- Ajax: 1980-1987
- Sporting CP: 1987-1988
- Real Zaragoza:1987–1988 (huur)
- AC Milan: 1988–1993
- Ajax: 1993–1995
Hoe ziet de prijzenkast van Frank Rijkaard eruit?
De Prijzenkast van Frank Rijkaard:
- Met Ajax:
- UEFA Champions League: 1994/95
- European Cup Winners' Cup: 1986/87
- Eredivisie: 1981/82, 1982/83, 1984/85, 1993/94, 1994/95
- KNVB beker: 1982/83, 1985/86, 1986/87
- Nederlandse Supercup: 1993, 1994
- Met AC Milan:
- Wereldbeker voor clubteams: 1989, 1990
- Europacup I: 1988/89, 1989/90
- Europese Supercup: 1989, 1990
- Serie A: 1991/92, 1992/93
- Supercoppa Italiana: 1988, 1992
Hoe zag de interlandloopbaan van Frank Rijkaard eruit?
Wanneer maakte Rijkaard zijn debuut in het Nederlands elftal?
Rijkaard maakte zijn debuut in Oranje op 1 september 1981 tegen Zwitserland.
Welke rol had Frank Rijkaard in het Nederlands elftal?
Rijkaard werd een onbetwiste basisspeler in de Hollandse ploeg rond 1986 en was ook een belangrijke kracht in de EK-winst van 1988. De legendarische prestatie werd aangevoerd door de toenmalig verdediger uit Amsterdam. In 1990 raakte Rijkaard betrokken in het incident tegen Duitsland en in de jaren die hierop volgden bedankte het icoon voor oproepen voor het Nederlands elftal. Tussen 1992 en 1994 stelde hij zich weer beschikbaar, voordat hij in 1995 stopte als prof.
Hoe verliep de trainerscarrière van Frank Rijkaard?
De Nederlandse legende beleefde ook een succesvolle loopbaan als coach. Zijn begin was bij het Nederlands elftal, waar hij plotseling het stokje moest overnemen van Guus Hiddink. Rijkaard leverde een buitengewoon goede prestatie en bereikte de halve finale van het EK. Na de uitschakeling zwaaide hij af bij Oranje en ging hij aan de slag bij Sparta Rotterdam. Hier was Rijkaard dramatisch en degradeerde hij zelfs voor het eerst in de clubhistorie van de Rotterdammers.
Hoe was Rijkaards periode als coach van FC Barcelona?
In 2003 kreeg hij de kans bij FC Barcelona, waar de Nederlandse invloeden tot de dag van vandaag merkbaar zijn en hier vermaakte hij de supporters. Met een team om je vingers bij af te likken (Lionel Messi, Ronaldinho, Deco en meer) won Blaugrana de Champions League, maar sinds het verval van zijn Braziliaanse superster Ronaldinho ging het bergafwaarts met het team van Rijkaard en in 2008 maakte de Nederlander plaats voor Pep Guardiola. De Nederlandse oud-prof beleefde nog mislukte avonturen bij Galatasaray en Saudi Arabië, voordat hij het coachen naast zich neerlegde.
Prijzenkast als trainer:
- Met FC Barcelona:
- UEFA Champions League: 2005/06
- Primera División: 2004/05, 2005/06
- Supercopa de España: 2005, 2006
Wat doet Frank Rijkaard nu?
Rijkaard laat zich tegenwoordig niet zo vaak zien in de media, tenzij er een conference of een evenement is waarop hij spreekt, zoals het Sportgala.
Is Frank Rijkaard actief op sociale media?
Er is geen geverifieerd Instagram of Twitter-account van Frank Rijkaard.
Wat is het vermogen van Frank Rijkaard?
Zijn vermogen in 2011 werd tussen de 16 en 20 miljoen euro geschat. Zijn geschatte salaris en andere geldzaken blijven nog onbekend.
Waarover had Frank Rijkaard ruzie met Johan Cruijff?
Rijkaard vertrok in 1987 bij Ajax en een opstootje met coach Johan Cruijff had hier alles mee te maken. Hierover doet Frank een boekje open tegenover Helden Magazine. “Johan vroeg iets van mij waar ik nog niet klaar voor was. Dat ging wringen. Hij wilde dat ik me zou manifesteren als leider in het veld. Ik was toen nog meer de man van de harmonie, vroeg dingen vriendelijk en zocht altijd naar een oplossing. Ik had dat harde niet in me op dat moment. Maar Johan bleef daar maar op hameren. Dat begon me te raken. Zo erg, dat ik het op een gegeven moment mooi vond geweest. Dat ik besloot weg te gaan, was ook uit respect voor Johan.” Cruijff raakte wel vaker betrokken in meningsverschillen, zo ook met Louis van Gaal.