Dit is Louis van Gaal, een van de succesvolste coaches aller tijden

Wanneer Nederland een coach nodig heeft om het land te verenigen voor een groot eindtoernooi, kon het land altijd rekenen op Louis van Gaal. De trainer leidde Oranje op meerdere WK’s, maar zijn prijzenkast als clubtrainer is er ook één om over naar huis te schrijven. Alles over de spraakmakende coach.

Het privéleven van Louis van Gaal

Van Gaal is in alle uithoeken van de wereld geweest in zijn leven, dus laten we voordat we daarover beginnen, teruggaan naar de plek waar het allemaal begon.

Waar en wanneer is Louis van Gaal geboren?

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal kwam op 8 augustus 1951 ter wereld in Amsterdam, waar hij in zijn jeugd opgroeide. Hij komt uit een katholiek gezin met negen kinderen. Zijn vader kwam tot overlijden op jonge leeftijd door hartproblemen en dus voedde zijn moeder het gezin op.

Wie is de vrouw van Louis van Gaal?

Truus van Gaal, voorheen Truus Opmeer, is de vrouw van Louis van Gaal. De toptrainer ontmoette zijn ware liefde in 1994, nadat zijn eerste vrouw was overleden. Dit was naar verluidt het grootste dieptepunt in het leven Van Gaal, die Fernanda (zijn eerdere vrouw) verloor door alvleesklierkanker en leverkanker.

Heeft Louis van Gaal kinderen?

Ja, Louis van Gaal heeft kinderen die geboren waren toen hij nog met Fernanda samen was. Zijn dochters heten Renate en Brenda.

Is Louis van Gaal ziek?

Louis van Gaal deelde in eind 2020 dat prostaatkanker bij hem gediagnosticeerd was. De oud-coach is tegenwoordig nog goed te pas, maar laat ook weten dat bepaalde dingen moeilijker zijn geworden voor hem.

(Tekst gaat verder na de video)

Hoe was Louis van Gaal als voetballer?

Niet elke topcoach is ook een topvoetballer geweest, maar Van Gaal beschikte wel over enig voetballend talent. Bij welke clubs liet de IJzeren Tulp zijn kunsten zien?

Bij welke club begon Louis van Gaal met voetballen?

Van Gaal begon zijn voetballoopbaan bij Ajax, maar is hier nooit gedebuteerd in het eerste elftal. De oud-middenvelder verkaste naar Royal Antwerp, waar hij zijn eerste optredens op het hoogste niveau maakte.

Welke functie bekleedde Van Gaal in het veld?

Gedurende zijn loopbaan was Louis van Gaal vaak te vinden op het middenveld. De ex-prof stond bekend om zijn geweldige inzicht en passing, maar ook zijn tomeloze inzet.

Hoe zag de voetballoopbaan van Louis van Gaal eruit?

Van Gaal wist in het begin van zijn profcarrière nog niet door te breken in Ajax 1, waar de concurrentie moordend was. De man die destijds op Van Gaals positie de lakens uitdeelde? Niemand minder dan Johan Cruijff, die later in zijn leven nog wel vaker in aanraking kwam met de IJzeren Tulp. De Amsterdammer vervolgde zijn carrière bij Royal Antwerp, Telstar, Sparta Rotterdam en AZ, waar hij wel wist te imponeren. Van Gaal maakte ongetwijfeld deel uit van de bovengemiddelde voetballers in de Eredivisie, maar zijn spelersloopbaan kwam niet in de buurt van zijn imposante coachingcarrière, zeker als je gaat kijken naar zilverwaar.

De clubloopbaan van Louis van Gaal:

  • Ajax: 1972–1973
  • Royal Antwerp: 1973–1977
  • Telstar: 1977–1978
  • Sparta Rotterdam: 1978–1986
  • AZ: 1986           

Hoe verliep de trainerscarrière van Louis van Gaal?

Van een valse start in Alkmaar naar één van de succesvolste trainers aller tijden. Deze weg heeft Louis van Gaal bewandeld als coach van meerdere topclubs:

Bij welke club begon Van Gaal zijn trainersloopbaan?

Zijn eerste periode liep Van Gaal bij AZ Alkmaar rond als hoofdcoach van het tweede elftal, terwijl hij ook speelde in het eerste van de Alkmaarders. Dit bleek al snel niet te combineren en Van Gaal beëindigde zijn profcarrière en sloot aan als assistent bij het eerste. Hier kwam het al snel tot een scheiding, omdat Van Gaal en hoofdcoach Hans Eijkenbroek in de knel met elkaar lagen.

Hoe is Van Gaal als coach bij Ajax terechtgekomen?

Van Gaal vervolgde zijn coachingloopbaan in Amsterdam, waar Leo Beenhakker hem onder zijn hoede nam als assistent. Van Gaal verrichte nog meer werk bij Ajax en had ook een grote impact op het jeugdapparaat van de Amsterdammers. In 1991 nam hij het over van Beenhakker en stond hij voor het grote Ajax 1. Van Gaal wist drie keer landskampioen te worden, won één keer de KNVB-beker, drie keer de Supercup, één keer de UEFA Cup en de niet te vergeten Champions League in 1995 in de periode van zes jaar. In zijn laatste jaar verloor Van Gaal de Champions League-finale tegen Juventus en daarmee leidde hij zijn afscheid in. De toptrainer maakte de grote move naar FC Barcelona, waar hij de opvolger was van, je raadt het al, Johan Cruijff.

Hoe deed Van Gaal het bij FC Barcelona?

Met een behoorlijke Nederlandse delegatie ging Van Gaal te werk in Catalonië en al snel regende het prijzen voor Barcelona. De competitie en de beker werden beide binnengesleept in het eerste seizoen van de Nederlander. In zijn tweede seizoen won Van Gaal alweer de landstitel, maar hierin kwam hij steeds vaker in conflict met de pers. In zijn derde jaar bleven de goede prestaties en de prijzen uit, wat resulteerde in het ontslag van de Hollandse oefenmeester.

Wat was Van Gaals grootste teleurstelling uit zijn coachingcarrière?

Hierop volgde zijn periode als bondscoach van het Nederlands elftal en hierin beleefde Van gaal naar eigen zeggen de grootste mislukking in zijn loopbaan als coach. De Nederlander slaagde er niet in om Oranje voor het WK 2002 te kwalificeren en hij vertrok met de staart tussen de benen. In 2002 keerde hij terug in Spanje, maar deze keer presteerde hij dramatisch met Barcelona en al snel werd Van Gaal alweer ontslagen. In 2003 liep hij bij Ajax rond als technisch directeur, maar deze periode kwam ook snel tot een einde.

Welke historische resultaten heeft Van Gaal met AZ behaald?

In 2005 streek Van Gaal weer neer in Alkmaar en hier verdiende hij het vertrouwen van de achterban. De wondercoach kwam meermaals in de buurt van een landskampioenschap en behaalde zijn doel dan eindelijk in 2008/2009. AZ werd landskampioen na een bloedstollende slotfase van de Eredivisie voor de tweede keer in de clubhistorie. Van Gaal genoot weer de aandacht van de Europese elite en maakte zijn volgende stap naar de Duitse grootmacht: Bayern München.

Hoe presteerde Van Gaal met Bayern München?

Van Gaal kreeg een warm onthaal in Duitsland, waar zijn eerste seizoen bijna vlekkeloos verliep. Hij won de Bundesliga en de DFB Pokal, maar strandde in de halve finale van de Champions League. In het daaropvolgende seizoen lukte het Van Gaals formatie, maar niet in de Duitse competitie, maar in de Champions League kwamen ze tot de finale, die verloren werd van Internazionale (0-2 winst voor Inter, red.) Van Gaal werd vervolgens ontslagen, maar kon snel weer aan de bak bij Oranje.

Hoe ver kwam het Nederlands elftal met Van Gaal op het WK 2014?

Van Gaal gaf de Nederlandse voetballiefhebbers hoop met zijn tweede periode als bondscoach. In tegenstelling tot de eerste keer kon Van Gaal nu deelnemen aan het WK, waar de historische wedstrijd tegen Spanje gewonnen werd (1-5 winst, red.) en Australië en Chili ook achter Oranje werden gelaten in de groepsfase. Costa Rica en Mexico werden verslagen in de knock-outfase, voordat Argentinië met penalty’s Oranje wist uit te schakelen. Nederland werd derde door winst op gastland Brazilië.

Terugkeer bij de Europese top

Van Gaal voerde nog een laatste kunstje als clubtrainer uit na zijn periode met Oranje en vertrok naar Manchester United. Hoewel de Nederlander een FA Cup wist te winnen, was dit niet genoeg om aan te blijven. Van Gaal kondigde zijn pensioen aan, maar werd in 2021 overtuigd om Oranje nog een laatste keer te leiden. Van Gaal stond aan het roer tijdens het WK 2022 in Qatar, waarin Nederland door wereldkampioen Argentinië werd verslagen. Van Gaals laatste kunstje was een memorabele wedstrijd, waarin Nederland uit de as herrees en bijna een volledige comeback wist te maken. Met strafschoppen werd er verloren.

Hoeveel prijzen won Louis van Gaal als trainer?

De prijzenkast van Louis van Gaal als hoofdcoach/trainer:

Met Ajax:

  • Intercontinental Cup: 1995
  • UEFA Champions League: 1994/95
  • UEFA Super Cup: 1995
  • UEFA Cup: 1991/92
  • Eredivisie: 1993/94, 1994/95, 1995/96
  • KNVB Beker: 1992/93
  • Nederlandse Supercup: 1993, 1994, 1995

Met FC Barcelona:

  • UEFA Super Cup: 1997
  • Primera División: 1997/98, 1998/99
  • Copa del Rey: 1997/98

Met AZ:

  • Eredivisie: 2008/09

Met Bayern München:

  • Bundesliga: 2009/10
  • DFB-Pokal: 2009/10
  • DFL-Supercup: 2010

Met Manchester United:

  • FA Cup: 2015/16

Randzaken Louis van Gaal:

Had Louis van Gaal een goede band met Johan Cruijff?

Van Gaal en Cruijff konden nooit goed samen door een deur, wat kwam door het verschil in opvattingen en randzaken. “Onze karakters liggen mijlenver uit elkaar. En het belangrijkste: we hebben een totaal verschillende voetbalvisie. Kort gezegd, ga ik bij het opleiden van een speler uit van het individu, Van Gaal van het collectief”, legde het voetbalicoon later uit. Van Gaal stelde in zijn biografie dat het conflict tussen de twee kwam door een geschil in privésferen. "Op 26 december 1989 vierde ik kerst bij de familie Cruijff thuis. Toen ging de telefoon. Het was voor mij. De familie: "Riet is overleden." Mijn zus. Ik ben halsoverkop naar huis gegaan. Later hoorde ik dat Johan het me kwalijk heeft genomen dat ik hem nooit bedankt heb'. Cruijff heeft gezegd dat dit niet de reden is voor de slechte band tussen de twee, maar tot een verzoening is het nooit gekomen.

Waarom kan Louis van Gaal het niet altijd goed vinden met de media?

Van Gaal heeft meerdere keren ruzie gehad met de media om verschillende redenen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers