De 10 meest legendarische trainers van Ajax aller tijden
Inhoudsopgave
De frisse wind onder Fransesco Farioli zorgt voor een vleugje optimisme bij de Ajax-supporters, die in het verleden vermaakt werden door een aantal legendarische coaches. Welke oefenmeesters lieten de meeste indruk, maar ook zilverwaar, achter in Amsterdam?
10. Henk ten Cate
Ten Cate was felbegeerd in Nederland ten tijde van zijn aanstelling bij Ajax. De oefenmeester werd ook benaderd door PSV, maar verkondigde dat hij zijn functie als assistent bij FC Barcelona alleen wilde verruilen om de Amsterdammers te coachen. Bij Ajax verving Ten Cate Danny Blind, die een matig seizoen achter de rug had. Ten Cate haalde de KNVB Beker binnen met een overwinning op penalty’s tegen AZ. Zijn overige successen behaalde de coach in de Johan Cruijff-schaal. PSV werd in 2006 met 3-1 verslagen en in 2007 met 1-0 door de Amsterdammers onder Ten Cate. De oefenmeester heeft van juli 2006 tot oktober 2007 gewerkt voor Ajax.
9. Peter Bosz
Met een verleden bij Heracles Almelo en Vitesse werd Bosz in de zomer van 2016 binnengehaald door Ajax. De oefenmeester liet Ajax attractief voetbal spelen wat gepaard ging met een aantal risico’s. Die risico’s resulteerden in puntenverlies in de beginfase van het seizoen, wat ervoor zorgde dat Bosz geen titel kon winnen in Nederland. Met Davinson Sanchez, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg nam de trainer een talentvolle ploeg onder zijn hoede, die naam maakten in de Europa League. Onder aanvoer van Bosz rekenden de Ajacieden af met Legia Warschau, FC Kopenhagen, Olympique Lyon en Schalke 04, voordat het Manchester United van José Mourinho een einde maakte aan de Amsterdamse dromen in de finale. United versloeg Ajax met 2-0 en Bosz werd vervolgens ontslagen door een conflict met de directie van de Amsterdammers. Zijn speelstijl staat nog in de geheugens gegrift van de Ajax-fans, die hem dankbaar zullen zijn voor het bereiken van de eerste Europese finale in 21 jaar.
8. Jack Reynolds
Voor deze trainer moeten we diep in het archief graven, maar zijn successen hebben een terecht plekje verdiend in de clubhistorie van de Amsterdammers. Reynolds was de hoofdcoach van Ajax voor vier periodes en 25 jaar in totaal (1915-1925, 1927-1928, 1928-1940, 1945-1947). Gedurende die periodes won de Brit één KNVB-beker en acht landskampioenschappen met de hoofdmacht.
7. Ronald Koeman
Koeman verving de teleurstellende Co Adriaanse in december 2001 en gaf Ajax meer hoop in een periode die door PSV gedomineerd werd. De ex-prof behaalde geen Europese prijzen, maar gaf Ajax zijn glans terug binnen het continent door de kwartfinale van de Champions League te behalen in het seizoen 2002/2003. AC Milan bleek hierin te sterk voor de Amsterdammers. Op nationaal niveau gold Koeman als een waardige concurrent voor het sterke PSV en de coach won twee landstitels, één KNVB Beker en een Johan Cruijff Schaal als kers op de taart. In februari 2005 verliet Koeman de club.
6. Frank de Boer
Oogstrelend voetbal leverde het niet op als je het vraagt aan menig supporter van de Amsterdammers, maar Frank de Boer presteerde boven verwachtingen met een zwakke selectie voor Ajax-principes. Bestuurlijke onrust tussen Johan Cruijff en de clubdirectie zorgden ervoor dat de club in brand stond en de voorganger van De Boer, Martin Jol, kreeg het lek ook niet boven water. De Boer werd in december 2010 aangesteld in de hoop dat hij de rust kon bewaren en Ajax naar successen kon leiden ondanks de problemen binnen de club. De tweelingbroer van Ronald de Boer presteerde naar behoren en haalde vier landstitels in vier jaar binnen voor Ajax. Dit waren de eerste competitieprijzen na een droogte die al sinds 2004 aan de gang was. Op Europees gebied wist de trainer niet te imponeren. Na het mislopen van de landskampioenschappen in 2015 en 2016 vertrok De Boer bij Ajax.
5. Johan Cruijff
Johan Cruijff werd in 1985 aangesteld door Ajax om de club, ditmaal als trainer, naar successen te leiden. De voetballegende die Ajax in de voorgaande decennia’ s aan Europese prijzen hielp en het gezicht van het ‘totaalvoetbal’ onder de prestigieuze Rinus Michels was, wilde deze speelstijl terug naar de hoofdstad brengen in zijn tijd als coach. Middenvelders en aanvallers die omgeschoold werden naar verdedigers maakten deel uit van de transformatie naar Cruijff zijn beoogde speelstijl. Noemenswaardig was het feit dat de geroemde topvoetballer geen benodigde diploma’s had om coach te worden, maar toch aangesteld werd om vervolgens drie prijzen te pakken. Ajax won twee KNVB-Bekers en de Europacup II onder Jopie, die in begin 1988 vertrok vanwege een geschil met de directie, iets waar Cruijff in de toekomst vaker in betrokken zou raken bij Ajax.
4. Erik ten Hag
Ten Hag tekende op 28 december 2017 een contract bij Ajax en werd in zijn periode als Ajax-trainer ongekend succesvol met een attractieve speelstijl. Ten Hag bracht het Amsterdamse zelfvertrouwen weer terug na een teleurstellende tijd met Marcel Keizer. Na een rommelig eerste halfjaar sleept de oefenmeester zijn speelstijl en de ploeg, waarmee Ajax snel naam maakte in Europa. Op nationaal vlak won Ten Hag de landstitel in 2018/2019, 2020/2021 en 2021/2022, de KNVB Beker in 2018/2019 en 2020/2021 en de Johan Cruijff Schaal in 2019. Zijn Europese prestaties kwamen tot een hoogtepunt in 2018/2019, toen Ten Hag stuntte in de Champions League. Zijn Ajax legde dat jaar het beste voetbal in tijden op de mat onder aanvoer van spelers als Daley Blind, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Dusan Tadic. Real Madrid werd met een historische 1-4 verslagen in Spanje en ook Juventus werd verslagen in de weg naar de finale. Tottenham Hotspur schoot de Amsterdamse dromen in de Johan Cruijff Arena aan diggelen door een 2-3 overwinning in Amsterdam in de halve finale.
(Tekst gaat verder onder video)
3. Stefan Kovács
De voormalig-profvoetballer Kovács werd in 1971 gehaald als de opvolger van de nummer 1 op deze lijst. Deze Roemeense trainer behaalde in totaal zeven prijzen in twee seizoenen. Hij won tweemaal op rij de Europacup I (tegenwoordig de Champions League) ten koste van Internazionale en Juventus. Daarnaast won hij de wereldbeker voor clubteams en de Europese Supercup in 1972. In Nederland won Ajax onder leiding van Kovács met de iconische Johan Cruijff twee landskampioenschappen en eenmaal de beker. Het winnen van al deze prijzen is een record dat in Nederland door niemand anders geëvenaard is en zorgt voor de legendarische status van de trainer.
2. Louis van Gaal
Een lijst over legendarische Ajax-trainers zonder Van Gaal zou niet compleet zijn. De oefenmeester is de meest gevierde coach in de clubhistorie door elf prijzen in beslag te nemen en zijn speelstijl te implementeren in de filosofie van de club. De structuur-liefhebbende Van Gaal nam het stokje over van Leo Beenhakker in 1991 en won aan de lopende band met de Amsterdammers met zijn eigen opvatting over het ‘totaalvoetbal’. Van Gaal liet Ajax prachtig voetbal spelen met een team dat zo goed als volledig uit eigen jeugd kwam. In Nederland won Van Gaal drie landskampioenschappen, driemaal de Johan Cruijff Schaal en een KNVB Beker, terwijl de coach op Europees vlak echt naam maakte. De UEFA-Cup werd in 1991-1992 gewonnen, de Champions League in 1995 en ook het WK voor clubs en de Europese Supercup werden gewonnen. Het jaar daarop was Juventus te sterk in de Champions League-finale, wat een ultiem einde zou zijn aan Van Gaals periode in Amsterdam.
1.Rinus Michels
Nummer 1 op deze lijst is de grondlegger van het ‘totaalvoetbal’, dat in Amsterdam werd ontwikkeld. Voor voetballiefhebbers is Michels ontzettend belangrijk geweest voor de sport zoals het nu is. De oud-speler van de Amsterdammers hanteerde een speelstijl waarbij spelers voortdurend van positie wisselen en waarbij verdedigers aanvallen en aanvallers verdedigen. Met topspelers als Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Sjaak Swart won het Ajax van Michels de Europa Cup I, viermaal de Eredivisie en driemaal de KNVB Beker. Zijn periode als coach van Ajax, maar ook van het Nederlands elftal, heeft een speciaal plekje in de Nederlandse voetbalhistorie, omdat het land toen echt een gezicht had gekregen in het Europese landschap.