Deze spelers kwamen uit voor Feyenoord en NEC

Feyenoord staat zondag 14 januari om 16:45 uur tegenover NEC in De Kuip. De Rotterdammers hopen daar opnieuw drie punten bij te schrijven, terwijl NEC de play-offs voor Europees voetbal in zicht wil houden. In het verleden waren er dertien spelers die voor beide clubs uitkwamen. Wij zetten ze op een rij.

Keepers Gabor Babos, Jan Formannoy

Gabor Babos kwam in 2000 naar Nederland om te gaan keepen bij NAC Breda. Deze club verruilde hij in 2004 om voor Feyenoord, waar hij uiteindelijk twee jaar onder contract zou staan. Na 28 wedstrijden te hebben gekeept in zijn eerste seizoen, werd hij in zijn tweede jaar verhuurd aan NEC, dat de doelman daarna direct overnam. In Nijmegen keepte hij tot 2013. In 2004 en 2008 werd hij verkozen tot Nederlands doelman van het jaar. Zijn carriere sloot hij af bij NAC Breda. 

Jan Formannoy kwam in 1977 als tweede keeper bij NEC terecht. In 1980 liet hij Nijmegen achter zich voor Sparta Rotterdam, waar hij basisspeler werd. Na een huurperiode bij Willem II tekende hij in 1984 een contract bij Feyenoord, waar de doelman slechts twee wedstrijden speelde. In 1987 sloot hij zijn loopbaan af bij NAC. Later werd Formannoy nog keeperstrainer en materiaalman bij PSV. 

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO: BEELDEN VAN AFSCHEID BABOS BIJ NEC

Verdedigers Calvin Verdonk, Pieter Collen, Kees van Wonderen

Calvin Verdonk speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Feyenoord. De verdediger maakte zijn debuut voor Feyenoord 1 in 2015. 9 jaar later is hij actief bij NEC. Na verhuurperiodes aan PEC Zwolle, NEC en FC Twente, vertrok hij in 2020 naar Famalicão in Portugal. In 2022 vertrok hij transfervrij naar NEC. Hij schopte het tot 19 duels voor Feyenoord.

Pieter Collen kwam in 1999 na twee jaar KAA Gent naar Nederland. De Belg kwam niet aan spelen toe bij Vitesse en vertrok in januari 2000 al naar NEC. In anderhalf jaar tijd dwong hij een basisplek af en verdiende een transfer naar Feyenoord, waar hij te maken kreeg met veel blessures. Collen werd in totaal twee jaar aan NAC verhuurd en kwam voor Feyenoord slechts tot twaalf wedstrijden. Na uitstapjes bij Sint-Truiden, SC Cambuur, KSK Beveren en Brisbane Roar sloot hij zijn carrière in 2011 af bij Excelsior Maassluis.

Kees van Wonderen kennen we tegenwoordig als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, maar zijn we zeker niet vergeten als invloedrijk voetballer. De verdediger zag in 1991 zijn loopbaan uit de startblokken schieten bij NEC, waardoor hij in 1994 een transfer verdiende naar NAC Breda. In 1996 maakte Van Wonderen de overstap naar Feyenoord, waar hij succesvol basisspeler was en onder meer de UEFA Cup won. In 2004 zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Middenvelders Saïd Boutahar, John Goossens, Marchanno Schultz

Saïd Boutahar kwam op zijn vijftiende in de jeugd van Feyenoord voetballen. In december 2001 debuteerde hij op 19-jarige leeftijd in het eerste. Hierna speelde hij nog een duel, waarna hij vertrok naar Excelsior. Via RKC Waalwijk kwam de middenvelder in 2004 bij NEC terecht. Daar stond hij twee jaar onder contract en speelde daarin 73 duels, waarin hij 12 keer scoorde. Na vijf jaar Willem II kwam Boutahar in 2010 bij Real Zaragoza terecht, waar hij één seizoen speelde. Zijn loopbaan sloot hij in 2016 af in Qatar.

John Goossens brak niet door bij Ajax en vertrok daarom in 2009 naar NEC. In Nijmegen werd hij een bepalende speler, waardoor hij in 2012 een transfer verdiende naar Feyenoord. Daar wist hij nooit echt indruk te maken en zodoende werd zijn contract in 2014 ontbonden. Via clubs uit Roemenië, India en de Verenigde Staten keerde hij in 2017 terug bij ADO Den Haag, waar hij nu nog altijd onder contact staat.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO ~ JOHN GOOSSENS HEEFT PATENT OP PRACHTTREFFERS

Marchanno Schultz debuteerde in 1990 voor Feyenoord. In twee seizoenen kwam de middenvelder tot slechts zeven duels, waarna hij verkocht werd aan het Oostenrijkse Sturm Graz. Via De Graafschap kwam hij in 1997 bij NEC terecht, waar hij vier jaar speelde en tot ruim 120 wedstrijden kwam. Na avonturen op lager niveau bij Telstar, SV Marken en TEC sloot hij zijn loopbaan in 2007 af bij Turkiyemspor. 

Aanvallers Jhon van Beukering, Willy Carbo, Brett Holman, Alireza Jahanbakhsh, David Mitchell

Jhon van Beukering kennen we natuurlijk vooral als Jhonny van de Burgerking. Deze bijnaam kreeg hij in zijn periode bij NEC, waar hij van 2007 tot 2010 speelde. De spits had te kampen met overgewicht en werd in die tijd aan de kant gehouden. Eerder kwam Van Beukering ook uit voor Vitesse, FC Zwolle, De Graafschap en Go Ahead Eagles. In december 2010 tekende de spits bij Feyenoord, om daar de magere voorhoede aan te vullen. Hij kwam slechts tot drie wedstrijden, waarin ook het cynisme over zijn gewicht weer opstak. Na een avontuur in Indonesië en wat tripjes langs de amateurvelden van Nederland zette hij in 2019 een punt achter zijn loopbaan.

Willy Carbo maakte tussen 1979 en 1983 furore bij FC Utrecht, waarna hij overstapte naar Club Brugge. In België kon de aanvaller geen indruk maken en dus werd hij een half jaar verhuurd aan Feyenoord. In Rotterdam kwam hij tot slechts zes duels. Na uitstapjes bij FC Twente en RKC Waalwijk kwam Carbo in 1987 bij NEC terecht, waar hij één seizoen speelde. Zijn loopbaan sloot hij af in 1990 bij SC Cambuur.

Brett Holman kwam in 2002 vanuit Australië naar Nederland om bij Feyenoord te voetballen. Dat werd nooit een succes. De aanvaller werd verhuurd aan Excelsior en zou nooit een minuut spelen voor Feyenoord. In 2006 verdiende hij een transfer naar NEC, waar hij een bepalende speler werd en twee seizoenen zou spelen. In 2008 werd Holman gekocht door AZ, met wie hij in 2009 kampioen zou worden. Na zijn vertrek uit Nederland speelde de aanvaller nog voor Aston Villa en Al-Nasr SC. 

Alireza Jahanbakhsh staat momenteel onder contract bij Feyenoord. In 2013 haalde NEC hem naar Nederland, vanuit zijn thuisland Iran. In Nijmegen maakte hij veel indruk, waardoor hij een transfer naar AZ verdiende. In Alkmaar werd hij topscorer van Nederland en vertrok hij na drie seizoenen naar Brighton & Hove Albion. Een echt succes werd het avontuur in Engeland niet, waardoor Feyenoord hem in 2021 naar Nederland terughaalde.

David Mitchell werd in 1987 door Feyenoord overgenomen van Eintracht Frankfurt. De aanvaller speelde slechts één seizoen in De Kuip, waarna hij verkocht werd aan Chelsea. Die club verhuurde hem in 1990 aan NEC. Hierna versleet de aanvaller nog tal van clubs. In 1990 sloot hij zijn loopbaan af bij Sydney United.

DE SPRINT VAN VAN BEUKERING