Ajax en de Johan Cruijff ArenA; alle informatie over dit stadion

Het grootste voetbalstadion van Nederland: de Johan Cruijff ArenA. Naast het feit dat Ajax daar alle thuiswedstrijden speelt, wordt het rood-wit op de tribunes ook regelmatig gewisseld voor Oranje tijdens (oefen)interlands van het Nederlands elftal.

Voorheen beter bekend als de Amsterdam ArenA, totdat de clubleiding van de meest succesvolle Nederlandse club besloot om een icoon van vroeger te eren: Johan Cruijff. Dat werd wereldkundig gemaakt op de 70-jarige verjaardag van een nationale voetbalheld, ondanks dat hij niet meer in leven was. 

Wat moet je weten bij een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA, de Arena, stadion van Ajax?

Wat is het adres en telefoonnummer van de Johan Cruijff ArenA, beter bekend als de Arena?

De thuishaven van Ajax is te vinden aan de Johan Cruijff Boulevard 1, 1101 AX Amsterdam. Het telefoonnummer van het stadion is als volgt: 020-3111333.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

De deuren van de Johan Cruijff Arena openen op wedstrijddagen 1.5 uur voor de aftrap. De hoofdingang gaat een uur daarvoor open. 

Wanneer is de Johan Cruijff ArenA open als er geen wedstrijd is en kun je de Arena dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

De Arena is méér dan alleen een voetbalstadion. Het stadion biedt buiten wedstrijddagen om ook stadiontours en rondleiden aan voor grote groepen. Je kan kiezen voor verschillende soorten tours op de website van de Johan Cruijff ArenA. Van VIP-tours tot rondleidingen met gids.  

Je kan er voor kiezen om je eigen weg te bewandelen binnen de stadionmuren, maar ook met een enthousiaste gids door de ruimtes van de Johan Cruijff ArenA te wandelen. Als VIP-stadionbezoeker krijg je toegang tot de exclusieve ruimtes van het stadion van Ajax en tot slot heb je ook nog matchday-tour op de wedstrijddag. Dit is alleen mogelijk als je een wedstrijdticket hebt.

Hoe kun je de Johan Cruijff ArenA, beter bekend als de Arena, bereiken?

Het stadion van Ajax is goed te bereiken op verschillende manieren, waaronder het openbaar vervoer, de auto en de fiets. In samenwerking met de NS en GVB worden er meer of langere treinen, trams en metro's ingezet om de supporters en/of concertbezoekers zo snel en comfortabel mogelijk te vervoeren. Om rekening te houden met de CO2-uitstoot is er zelfs een mogelijkheid om medesupporters te vinden en samen af te reizen naar het stadion.

Waar kun je (gratis) parkeren bij de Johan Cruijff ArenA?

Qua parkeren is de ligging van de Arena verre van ideaal, maar dat heeft ook te maken met de capaciteit van het stadion. Er is een grote parkeerplaats onder het stadion en als wedstrijdbezoeker kan je op wedstrijddagen een parkeerplaats reserveren. Het nadeel? Dat je na afloop met zijn allen in een kleine file staat. Verder kan je tegen betaling parkeren bij: Amstel III, ING Acanthus (ook voor elektrische voertuigen), P CSU, P7 en P9.

Wat is de verdeling van de Arena en waar zit jij?

Bron: Ajax

Op de vakken 125 tot en met 129 wordt de sfeer gemaakt door de fanatieke supporters van Ajax. Uitsupporters mogen plaatsnemen in de vakken 416 en 417. Ook mindervaliden zijn welkom bij de wedstrijden van Ajax. In vak MVP kunnen zo'n 70 supporters in een rolstoel of met een visuele beperking plaatsnemen en aan de Noord- en Zuidzijde zijn ook nog 66 stoelen gereserveerd in de vakken 812, 816, 825 en 829.

Wat wist jij nog niet over de Johan Cruijff ArenA?

Wanneer is de Arena gebouwd en wie ontwierp het?

Het multifunctionele stadion werd geopend op 14 augustus 1996. Dat was de bekroning op drie jaar hard werken, omdat de bouw van het stadion namelijk drie jaar heeft geduurd. Architecten Rob Schuurman en Sjoerd Soeters waren bij het opzetten van de Arena betrokken. De eerste wedstrijd was een vriendschappelijk duel tussen Ajax en AC Milan.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan de Johan Cruijff ArenA geweest of staan er gepland?

In aanloop naar het Europees kampioenschap vonden de eerste werkzaamheden aan de Johan Cruijff ArenA plaats. Er werden stoelen bijgeplaatst en daardoor ging de capaciteit ineens naar 52.140 duizend zitplaatsen. De extra hoektribunes werden na het EK snel verwijderd. In 2003 kwam er een rolstoelplatform, zes jaar later een permanente uitbreiding, in 2017 de eerste ring aan de Zuidzijde vernieuwd en uitgebreid en tot slot werd er uitgebreid in aanloop naar het EK in 2020. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Ajax nog meer in de Arena plaats?

In de geschiedenis van de Johan Cruijff Arena hebben er veel nevenactiviteiten plaatsgevonden in Amsterdam, bijvoorbeeld concerten van grootheden uit het buitenland. Er worden zelfs grootschalige techno feesten op het speelveld gehouden in de zomerstop. In de loop der jaren kwamen er grootheden naar Nederland én gebeurde er memorabele dingen in het stadion, zoals;

  • Feest voorafgaand aan huwelijk van Koning Willem-Alexander en Maxima
  • Afscheid André Hazes
  • De Toppers
  • The Weeknd
  • Verknipt
  • AMF
  • Armin van Buuren
  • Eerste NFL-wedstrijd
  • UEFA Champions League-finale
  • Bon Jovi
  • Robbie Williams
  • Madonna
  • André Rieu
  • Coldplay
  • Beyoncé

Bijzonderheden Johan Cruijff ArenA

De Arena is één van de weinige stadions in Nederland met een dak. Dit dak bestaat uit twee delen van elk 37 bij 120 meter en een gewicht van 520 ton. Het duurt achttien minuten alvorens het dak geopend of gesloten is en ook het GelreDome beschikt hierover. Daar kan gelukkig gevoetbald worden door Vitesse, die gered zijn.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers