Alles over Clarence Seedorf, 'Mr Champions League' van Ajax en meer
Inhoudsopgave
Clarence Seedorf is één van de succesvolste spelers die ons kikkerlandje ooit gekend heeft, maar blijf ook een onbegrepen fenomeen in Nederland. De veelzijdige middenvelder groeide uit tot een legende bij onder meer AC Milan en Ajax. Over hoogtepunten bij de Europese elite naar een onmiskenbaar dieptepunt in het Oranje hemd.
Het privéleven van Clarence Seedorf
Seedorf zijn acties binnen het veld zijn wellicht onnavolgbaar voor zijn familie, maar toch heeft Clarence een aantal familieleden die ook actief zijn in de voetballerij. Laten we eerst teruggaan naar waar het allemaal begon.
Waar en wanneer is Clarence Seedorf geboren?
Clarence Seedorf werd op 1 april 1976 te wereld gebracht in Paramaribo, Suriname door ouders Dulce en Johan Seedorf. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Nederland toe.
Wie is de vrouw van Clarence Seedorf?
De Islamitische zakenvrouw Sophia Makramati is de toegewijde partner van de voetballegende uit Paramaribo. Het stel is getrouwd. Het is niet helemaal duidelijk sinds hoe lang de oud-middenvelder samen is met Makramati.
Wie zijn de kinderen van Clarence Seedorf?
Seedorf was eerder getrouwd met de Braziliaanse Luviana, met wie hij vier kinderen heeft: Denzel, Darjaene, Larisha en Jaysyley Seedorf.
Welke familieleden van Clarence Seedorf zijn ook voetballers?
Chedric Seedorf en Jürgen Seedorf zijn de broers van Clarence die ook actief zijn geweest in het profvoetbal. Daarnaast heeft het Nederlandse voetbalicoon vier neven die actief zijn (geweest) op het hoogste niveau. Stefano Seedorf en Regilio Seedorf zijn profs en Collin Seedorf (achterneef) is actief in de KKD bij FC Eindhoven. Denzel Jubitana, actief bij Atromitos Athene, is ook verre familie van de legende.
Hoe kwam Clarence Seedorf aan zijn bijnamen?
De bekendste bijnaam voor de middenvelder was Mister Champions League, vanwege zijn bijzondere prestatie om het miljardenbal met drie verschillende clubs te veroveren. De spelmaker won de prijs met respectievelijk Ajax, Real Madrid en AC Milan. Dat zijn niet de minste clubs. Il professore was ook een bijnaam voor Seedorf in Italië, vanwege zijn bijdrages als student aan de universiteit in Milaan.
Wat voor type voetballer was Clarence Seedorf?
Seedorf stond natuurlijk bekend om zijn onmiskenbare kwaliteiten op het veld, waarvan hij heeft laten zien over veel te beschikken. Bij welke ploegen beproefde de veelzijdige speler zijn geluk?
Hoe zag de clubloopbaan van Clarence Seedorf eruit?
Seedorf debuteerde op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van Ajax tijdens de bekerwedstrijd bij VVV op 28 oktober 1992 als jongste Ajax-debutant ooit. Dat record werd later verbroken door Ryan Gravenberch. Destijds was de in Almere woonachtige Seedorf ontzettend volwassen voor zijn leeftijd binnen het veld, maar ook erbuiten in mediaoptredens. De jonge middenvelder verruilde Ajax voor Sampdoria na zijn eerste Champions League-winst in 1995. Bij Ajax imponeerde de pupil op het middenveld met Edgar Davids aan zijn zijde onder Louis van Gaal.
In Italië liet Seedorf veel van zich zien in een jaar, wat resulteerde in een droomtransfer naar Spanje, Real Madrid om precies te zijn. In 3,5 seizoen verkreeg Seedorf de legendestatus in de hoofdstad en won hij nog een Champions League. In Madrid kwam hij tot zijn recht in het flexibele systeem van Jupp Heynckes met Karembeu en Redondo op het middenveld. Hierop volgde een periode bij Inter Milan, oftewel Internazionale, waar hij niet zo geliefd was. De oud-international maakte de pikante move naar de andere club in Milaan, AC Milan. Nederlanders zoals Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten, toonden al aan dat Nederlanders bij de roodzwarten een historisch gouden combinatie oplevert. Seedorf hoefde dus niet van stad of van stadion te ruilen, maar wel van teamgenoten. Bij de Rossoneri vormde hij geniale combinaties met spelers als maestro Andrea Pirlo, de Braziliaanse engel Ricardo Kaka en bulldog Gennaro Gatusso. Zijn tijd in Milaan eindigde in 2012 met een enorme hoeveelheid aan zilverwaar op zak. Saillant detail: ook hier won Seedorf een Champions League. Met Europese glorie op zak verkaste hij naar Botafogo in Brazilië, wat tevens zijn laatste club was binnen het profvoetbal.
Waar heeft Seedorf allemaal gespeeld?
De clubloopbaan van Clarence Seedorf
- Ajax: 1992–1995
- Sampdoria: 1995–1996
- Real Madrid: 1996–2000
- Internazionale: 2000–2002
- AC Milan: 2002–2012
- Botafogo: 2012–2014
Welke prijzen won Clarence Seedorf in zijn clubloopbaan?
Om te begrijpen waarom Seedorf als de succesvolste Nederlandse voetballer ooit beschouwd wordt, nemen we een kijkje naar zijn illustere prijzenkast.
De Prijzenkast van Clarence Seedorf
- Met Ajax:
- UEFA Champions League: 1994/95
- Eredivisie: 1993/94, 1994/95
- KNVB beker: 1992/93
- Nederlandse Supercup: 1993, 1994
- Met Real Madrid:
- Intercontinental Cup: 1998
- UEFA Champions League: 1997/98
- Primera División: 1996/97
- Supercopa de España: 1997
- Met AC Milan:
- FIFA Club World Cup: 2007
- UEFA Champions League: 2002/03, 2006/07
- UEFA Super Cup: 2003, 2007
- Serie A: 2003/04, 2010/11
- Coppa Italia: 2002/03
- Supercoppa Italiana: 2004, 2011
- Met Botafogo:
- Taça Rio: 2013
- Campeonato Carioca: 2013
- Taça Guanabara: 2013
Hoe zag de interlandloopbaan van Clarence Seedorf eruit?
Wanneer maakte Seedorf zijn debuut in het Nederlands elftal?
Seedorf debuteerde op 14 december 1994 tegen Luxemburg en zorgde voor een grootse entree met een doelpunt in een 5-0 overwinning.
Welke rol had Clarence Seedorf in het Nederlands elftal?
Een speler van het kaliber Seedorf eiste vanzelfsprekend een voetballende hoofdrol op bij het Nederlands elftal, maar tot grote successen kwam het niet. Sterker nog, de periode van de verdediger annex middenvelder in het Oranje hemd kent grotere dieptepunten dan hoogtepunten.
Welke rol speelde Seedorf in het penaltytrauma van Nederland?
Het meest tragische moment voor Seedorf in Oranje vond plaats op het EK in ’96. Tijdens dit eindtoernooi speelde Seedorf, die te boek staat als een legendarische middenvelder, vaak in het hart van de Hollandse defensie. In de kwartfinale nam Nederland het op tegen Frankrijk, een duel dat nog geen winnaar kende na 120 minuten. Seedorf trad aan voor de penalty en miste hem als enige speler in de strafschoppenserie, waardoor Nederland uitgeschakeld was met een ontzettend talentvolle lichting. In de jaren die hierop volgden, behaalde Seedorf geen gigantische successen met Oranje. Dit ging hem een stuk beter af bij zijn clubs.
Bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije die Nederland met 1-0 verloor, miste Seedorf ook een cruciale penalty. Nederland ging later nog wel door naar het WK, maar toch was er volop aandacht voor de pingel. Seedorf was namelijk niet de penaltynemer van dienst, maar eiste hem toch op en schoot hem hoog over. Dit zorgde voor veel kritiek op de spelmaker.
Stopte Seedorf bij het Nederlands elftal door Marco van Basten?
Het klopt wel dat Seedorf en Van Basten onenigheid hadden in de periode dat San Marco de bondscoach was. Volgens de middenvelder van AC Milan op dat moment kwam hij niet goed tot zijn recht in de formatie van de legendarische oud-spits. Seedorf wilde niet opgeroepen worden, totdat Van Basten zijn spullen pakte en vertrok. Door zijn opvolger, Bert van Marwijk, wilde Seedorf wel opgeroepen worden, maar hier kwam het niet meer van. Seedorf zijn laatste interland voor Oranje was op 26 maart 2008 tegen Oostenrijk (3-4). De superster van AC Milan, Seedorf, kwam als invaller in het veld voor de jonge AZ-middenvelder Demy de Zeeuw.
Hoe verliep de trainerscarrière van Clarence Seedorf?
Zijn trainersloopbaan werd in januari 2014 opgezet bij oude liefde AC Milan, waar Seedorf een dramatische periode inleidde bij de Italiaanse grootmacht. Hij was weliswaar de eerste Nederlandse trainer ooit in de Italiaanse Serie A, maar niet de redder van een zwalkend Milan. Het team eindigde achtste en Seedorf werd op 9 juni 2014 ontslagen.
Seedorf werd in de daaropvolgende jaaren aangesteld als coach van Shenzhen Xiangxue, op dat moment actief in de Chinese Jia League en bij Deportivo La Coruña, dat destijds in de hoogste regionen van Spanje speelde. Bij beide clubs kwam het tot weinig succes en dus moest Seedorf zijn biezen pakken. In 2018 begon Seedorf aan zijn vooralsnog laatste trainerskunstje als bondscoach van Kameroen. Hier werkte hij samen met Patrick Kluivert als zijn assistent. Het tweetal werd de laan uitgestuurd na een teleurstellende Africa Cup.
Randzaken buiten Seedorfs carrière als prof
Bij welk schandaal was Seedorf betrokken?
Clarence Seedorf zorgde voor ophef in Nederland vanwege zijn vermeende betrokkenheid in het Panama Papers-schandaal. Hier waren veel rijke mensen, criminelen en politici in betrokken, die naar verluidt internationale constructies gebruikten om minder belasting te betalen via een kantoor in Panama. De zakenpartner van Seedorf, Iwan Postel, pleitte later dat de ex-prof geen weet had van de deal en dus niet schuldig is van deze illegale feiten.
Wat is het vermogen van Clarence Seedorf?
Het is niet exact bekend wat het vermogen van Seedorf is, maar wel wordt er gespeculeerd dat het naar verluidt de 32 miljoen euro bereikt heeft.
Voor welke organisatie zet Seedorf zich in als voorzitter?
Seedorf is de voorzitter van de stichting Black Impact Foundation (BIF), dat zich inzet voor diversiteit, gelijke kansen en meer voor de zwarte gemeenschap.
Is Clarence Seedorf actief op social media?
Ja, Seedorf is actief op Instagram op het account @clarenceseedorf. Hier is hij ook lovend over de recente resultaten van Oranje.