Nederlanders bij AC Milan: een historische gouden combinatie

Met de aanstaande transfer van Tijjani Reijnders komt er een nieuw hoofdstuk in het boek van Nederlanders bij AC Milan. De middenvelder van AZ zou voor zo'n 20 tot 25 miljoen overkomen naar Milaan en voegt zich daarmee in een prachtig rijtje landgenoten die eerder in het San Siro speelden voor de plaatselijke AC.

Als je aan AC Milan en Nederland denkt, dan schieten er gelijk een aantal legendes door je hoofd heen. Ruud Gullit is er daar één van. Hij speelde de meeste wedstrijden in zijn carrière (171) voor AC Milan. Daarin scoorde hij 56 keer. In een tijdsbestek van zes jaar pakte hij twaalf prijzen met de club. Daarmee voetbalde hij zich ook in de Hall of Fame van zowel AC Milan als het Italiaanse voetbal.

Op de dag dat Gullit aansloot in Milaan, kwam er ook een andere Nederlander naar de club toe: Marco van Basten. Met zijn doelpunten werd hij een held in Milaan. Hij scoorde 125 keer in 201 duels voor de 'Rossoneri'. De Gouden Bal-winnaar moest door een slepende enkelblessure eerder stoppen met voetballen en kreeg in San Siro een staande ovatie van de AC Milan-fans. De keiharde Italiaanse trainer toentertijd Fabio Capello hield het zelfs niet droog. Kippenvel. 

Tekst gaat verder onder de video.

In die tijd speelde ook Frank Rijkaard in Milaan. Samen met landgenoten Gullit en Van Basten wonnen zij de ene na de andere prijs met een geweldig AC Milan. Met z'n drieën werden zij het 'Gouden Nederlandse Trio' genoemd. Rijkaard kwam na een sterk EK 1988 naar Italië toe en na zijn komst werd de Europacup 1, voorloper van de Champions League, nog twee keer gewonnen. In de finale van de Europacup in het seizoen 1989/90 scoorde hij het enige doelpunt en daarmee ook de winnende tegen Benfica. Rijkaard kwam tot 201 duels voor de AC. 

Als je aan Nederlandse helden bij AC Milan denkt, dan denk je aan Clarence Seedorf. De middenvelder speelde meer dan 400 duels voor de Italianen en won zo'n beetje alles wat er te winnen valt met AC Milan. Zo mocht hij in het rood-zwart twee keer de Champions League-beker omhooghouden en werd ook de Serie A twee keer gewonnen door Seedorf en zijn ploeggenoten. 

Andere grote namen die voor AC Milan hebben gespeeld zijn Michael Reiziger, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Jaap Stam, Klaas-Jan Huntelaar, Urby Emanuelson, Mark van Bommel en Nigel de Jong. De een speelde meer wedstrijden voor de Italiaanse topclub dan de ander, maar ook deze Nederlanders kenden bijna allemaal een succesvolle tijd in Milaan.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Nederlanders bij de 'Rossoneri'. Denk daarbij aan Harvey Esajas, die een halfjaar onder contract stond bij AC Milan en maar één keer aan spelen toe kwam. Een recenter voorbeeld, en tevens de laatste Nederlander in het rood-zwarte shirt, is Marco van Ginkel. De middenvelder werd door Chelsea verhuurd aan de Italianen, maar kon, mede door blessures, daar niet echt indruk maken.

Reijnders kent dus vele voorgangers, de een succesvoller dan de ander. De 24-jarige middenvelder zal hopen zich hoog in onderstaand rijtje te kunnen nestelen. Een mooie stap is het in ieder geval zeker.