Brandende fakkel lands tijdens reanimatie op onwel geworden man na NAC-NEC

Na de ongeregeldheden na afloop van NAC-NEC zondag heeft NAC een officieel statement op de eigen website geplaatst.

Agressie en wangedrag 

"Niet alleen het verlies van de finale tegen NEC, maar de mate van agressie en het wangedrag van een aantal personen hebben er voor gezorgd dat zondag 23 mei 2021 een zwarte bladzijde werd voor Breda en NAC. Het geweld en de agressie dat gisteren, ook voor de wedstrijd al, op P5 en rondom het stadion plaatsvond, ging alle grenzen te buiten. Dit had niets meer met voetbal te maken, en niets met het supporten van ‘je club’.

Wapens gebruikt tegen politie

Hier is met geen enkel boerenverstand uitleg voor te geven. Het is ook absoluut niet onder de noemer teleurstelling of emotie te scharen. Dit gedrag doet de naam van NAC Breda, de echte supporters en de stad Breda, geen enkele eer aan, maar brengt het juist schade toe. In de rellen is fors geweld, met zelfs wapens, gebruikt tegen de politie. Agenten en beveiligers bevonden zich in een zeer onveilige en dreigende situatie, en sommigen zijn daarbij ook gewond geraakt.

De mate van het geweld tegen de hulpdiensten is ronduit schandalig te noemen. Dankzij de kordate inzet van de politie en de stadionbeveiliging is erger gelukkig kunnen voorkomen. Het optreden heeft ervoor gezorgd dat de ongeregeldheden beperkt zijn gebleven tot P5 en niet de binnenstad hebben bereikt. Tijdens de ongeregeldheden zijn er ook verschillende vernielingen gedaan aan het stadion. NAC Breda gaat hier aangifte van doen."

Tot zover het statement van NAC.

Videobeelden

Uit videobeelden van een politiehelikopter is gebleken dat verdachten stoeptegels uit de grond trokken, die kapot gooiden en vervolgens in stukken naar ME’ers wierpen.

Toen een man in het tumult plotseling onwel werd, gaven voorbijgangers mond-op-mondbeademing. Daarna werd hij gereanimeerd, totdat de hulpdiensten arriveerden. Die namen het daarna over en hielpen de man. Maar op dat moment brak er een knokpartij uit. Een brandende fakkel kwam terecht óp het slachtoffer dat gereanimeerd werd.

Volgens een politiewoordvoerder kreeg een agente, die zich ook over het slachtoffer ontfermde, een voorwerp op haar rug gegooid. ,,Zij moest beveiligd worden door andere ME’ers. Ook zij werden nog altijd met verschillende voorwerpen bekogeld”, weet de politiewoordvoerder.

Aanhoudingen

Na de wedstrijd hield de politie zes mannen aan. Het gaat om 18-jarige man uit Zevenbergen, een 20-jarige man uit St. Willebrord, een 19-jarige man, een 34-jarige man en een 41-jarige man uit Breda, een 20-jarige man uit Oudenbosch. Zij zitten vast voor verder onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Meerdere agenten gewond

Bij de ongeregeldheden raakten meerdere agenten gewond. Een agent brak zijn hand. Tientallen agenten doen aangifte van mishandeling cq poging doodslag. De politie start dan ook een groot onderzoek naar de relschoppers en roept hen op zich te melden. 

-> Lees ook:Waarom supporters gaan rellen, 10 redenen

-> Bekijk ook: Supportersrellen, ook deze 10 keer liep het eerder dit seizoen uit de hand

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over NAC-NEC’

Schoonmaker komt te laat op NEC-promotiefeestje "Nou kan ik die teringzooi opruimen"

Compilatie van de huldiging van NEC na eredivisie-promotie

Bij NEC fantaseren ze al over de eerste aankoop na de Eredivisie-promotie

VIDEO, RELLEN: NAC-fans reageren zich af op politie

Feest in Nijmegen; politie grijpt in bij stadion NAC

VIDEO, GOAL: NAC-NEC 1-2 (Okita schiet NEC naar de Eredivisie)

VIDEO, GOAL: NAC-NEC 1-0 (Odenthal)

VIDEO: NEC-supporters zwaaien hun ploeg uit voor de play-off finale tegen NAC

Feyenoord-doelman vertrekt