10 redenen waarom supporters gaan rellen...

Het is een trend van de laatste jaren en de laatste maanden gebeurt het zelfs nog vaker: supporters maken zich vaker en vaker schuldig aan rellen. Soms wordt de confrontatie met andere fans gezocht, maar vaak genoeg ook met de politie. Alleen dit seizoen ging het in Nederland al tien keer fout... Waarom gaat het steeds vaker zo mis? Tien redenen waarom voetbalsupporters en hooligans het nodig vinden om te rellen.

10) Supporters moeten hun agressie kwijt

Vermoedelijk de voornaamste reden: door de coronacrisis zijn sportscholen maandenlang gesloten geweest. Waar je normaal je frustratie en adrenaline kon botvieren op een boksbal, kan dat nu niet meer. Supporters moeten toch van hun agressie af, zo blijkt, en dus wordt de confrontatie met andere fans gezocht. 

9) 'Legitieme' reden om te knokken met politie

Wanneer je je als supporter schuldig maakt aan wangedrag, duurt het meestal niet lang voordat de politie optreedt en dan heb je direct je gewenste doelwit gevonden. Niet goed te praten natuurlijk, maar helaas wel de waarheid. Zo ging het onlangs mis in het centrum van Leeuwarden toen Cambuur-fans de titel van hun ploeg 'vierden'. De politie greep in en daar reageerden de Cambuur-supporters weer op. Eén agent werd door een voorwerp geraakt en moest naar het ziekenhuis.

De beelden van de clash zijn hier te zien (tekst gaat verder onder video)

8) Stoerdoenerij

Zouden deze supporters, die zich schuldig maken aan rellen, ook zo doen als ze in hun eentje waren? Vermoedelijk niet. Ten eerste omdat je er alleen voor staat, maar nog belangrijker: stoer doen voor je vrienden speelt zeer waarschijnlijk een belangrijke rol. Als je vriendje net een voorwerp naar de politie heeft gegooid, kan jij natuurlijk niet achterblijven, zo is de denkwijze in veel gevallen. 

7) Drugs en alcohol

Voor de meeste mensen vermoedelijk zeer herkenbaar: de ochtend na een avondje stappen heb je spijt. Op de eerste plaats omdat je een kater hebt, maar van je vrienden hoor je ook wat je de avond ervoor allemaal voor belachelijke dingen hebt gedaan. Dit is bij rellen niet anders. Je grenzen vervagen nu eenmaal wanneer je gedronken hebt en al helemaal als er drugs in het spel zijn. Hoe vaak hoor je niet dat een relschopper onder invloed was van drugs? Geen toeval...

Naar later bleek had deze 'supporter', die AZ-doelman Esteban aanviel, ook veel te veel gedronken (tekst gaat verder onder video)

6) Oproerkraaiers komen letterlijk voor het vechten

Deze categorie mag je eigenlijk niet onder de term voetbalsupporters scharen, want voetbal vinden ze helemaal niet interessant. Dit zijn gewoon hooligans die uit zijn op een potje knokken. Voor een vechtpartij heb je twee partijen nodig en die zijn rondom een voetbalwedstrijd natuurlijk snel gevonden. Jij sluit je aan bij de ene partij en de oppositie is automatisch de vijand. 

5) Copy-cat-gedrag

Iedereen kent de film Green Street Hooligans wel. Een jonge Engelse West Ham United-supporter belandt door zijn vrienden in een gevecht met fans van Millwall. De eerste keer krijgt hij flinke klappen en vindt hij vreselijk, maar dit verandert. Zijn vrienden naaien hem op om vaker te vechten en hij neemt hun gedrag over. Voordat hij het weet gaat de jongen in kwestie wekelijks op de vuist met andere supporters. In dit geval een film, maar helaas wel eentje die op de realiteit is gebaseerd.

Tekst gaat verder onder video van Green Street Hooligans

4) Vergelding

Ook een belangrijke reden waarom supporters (blijven) rellen: er staat nog een rekening open met fans van een andere club. Het bekendste voorbeeld is vermoedelijk de confrontatie tussen Ajax- en Feyenoord-fans in Beverwijk. Op 23 maart 1997 ging het toen in een weiland helaas mis en overleed Ajax-supporter Carlo Picornie. De rellen sijpelden nog jaren door en over en weer werd er wraak genomen.

Het ging in Beverwijk mis na deze uitlatingen van Feyenoord-fans (tekst gaat verder onder video)

3) Supporters zoeken 'rustige plekken' op om te vechten

Sommige supportersgroepen willen ongestoord met andere fans op de vuist en hebben geen zin in politie of camera's. Dat zagen we bijvoorbeeld in 1997 bij de slag in Beverwijk al, want toen werd er gevochten in een weiland, maar steeds vaker spreken hooligans massaal af in bossen. Daar worden ze niet lastiggevallen en kunnen ze zonder problemen met elkaar op de vuist.

2) Getipt over locatie 'vijand'

Soms komt een confrontatie wat toevalliger tot stand, bijvoorbeeld op 18 april j.l. Ajax-fans verzamelden zich toen voorafgaand aan de bekerfinale tegen Vitesse bij de IKEA in Delft en daar kregen Feyenoord-supporters lucht van. Zij brachten na de tip een bezoekje aan Delft, gingen achter de Ajax-fans aan en zodoende kwam het tot een confrontatie tussen Ajax- en Feyenoord-supporters...

1) Verveling

Tenslotte is verveling een belangrijke reden om te rellen. Als je niks te doen hebt, ga je iets zoeken om je te vermaken. Dat kan een boek of een Play Station-spelletje zijn, of misschien dat je als kind wat kattenkwaad uithaalt, maar dat kan ook wat minder onschuldig. Zeker in de coronatijd missen mensen toch een bepaalde uitlaatklep, die je normaal rondom een voetbalwedstrijd wél hebt, en dus zoeken ze het ergens anders. Onlangs werd dit bij de avondklokrellen al pijnlijk duidelijk...