Supportersrellen: twaalf keer liep het dit seizoen uit de hand in Nederland

Rellen en voetbal zijn helaas onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Teleurgestelde supporters, kwaadwillende hooligans, noem het maar op. In Nederland vinden rellen in alle soorten en maten plaats.

De redactie van Voetbalflitsen zet twaalf recente gebeurtenissen in Nederland, die allemaal dit seizoen plaatsvonden, op een rij. 

12. Rellen bij het stadion van NAC Breda na mislopen promotie (23 mei)

NAC Breda verloor in de finale van de nacompetitie van NEC Nijmegen en liep daardoor promotie naar de Eredivisie mis. De supporters van de Bredanaars konden zich na afloop niet beheersen vlak buiten het Rat Verlegh Stadion.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

11. Aanhang van Feyenoord vs. Mobiele Eenheid (23 mei)

Hoewel Feyenoord de finale van de play-offs om Europees voetbal won, ging het na afloop mis buiten De Kuip. De Rotterdamse aanhang stond lijnrecht tegenover de ME.

De politie gebruikte namelijk een waterkanon en reed met busjes op de menigte in. De supporters gooiden juist vuurwerk en prullenbakken naar de Mobiele Eenheid.

10. Fans van ADO Den Haag weigeren te vertrekken (13 mei)

Te beginnen met de meest recente gebeurtenis: afgelopen donderdag was het voorafgaand aan ADO - Willem II (1-4) onrustig in Den Haag, waar ADO-fans zich massaal hadden verzameld bij het Cars Jeans Stadion.

Ondanks een noodbevel van de gemeente, weigerden ADO-supporters aanvankelijk te vertrekken. De politie verrichte tientallen aanhoudingen en het was lang onrustig in Den Haag.

9. Boze De Graafschap-'fans' slaags met ME na mislopen promotie (12 mei)

Een dag eerder ging het na afloop van De Graafschap - Helmond Sport mis. De thuisploeg kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel, zag Go Ahead Eagles wél met 0-1 bij Excelsior winnen en daardoor liep De Graafschap directe promotie mis.

Circa 150 teleurgestelde 'fans' kregen het buiten het stadion aan de stok met de ME. Het regende straatstenen, zwaar vuurwerk en bierflessen en zeven mensen werden opgepakt.

8. Feyenoord-supporters voor De Klassieker slaags met politie (8 mei)

Op 8 mei, een dag voor De Klassieker, kwam het rondom de afsluitende training van Feyenoord ook al tot een confrontatie tussen politie en supporters. Feyenoord-fans staken vuurwerk af, terwijl dit niet was toegestaan, en later op de dag kwam het tot een aanvaring met de politie. Meerdere mensen werden aangehouden.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

7. Agent gewond bij huldiging Cambuur (1 mei)

Dat 'fans' en hooligans zich niet alleen misdragen na een nederlaag of als het slecht gaat, bleek tijdens de huldiging van Cambuur op zaterdag 1 mei, waar de titel van de ploeg van Henk de Jong werd gevierd.

In grote delen van Leeuwarden ging het er gezellig aan toe, maar in het centrum wat minder. Een agent werd door een onbekend voorwerp geraakt en met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

6. 'Burgemeester Arnhem voorkomt rellen op Koningsdag' (27 april)

Op Koningsdag ging het ook al bijna mis, want er waren 'sterke signalen' dat supporters van FC Twente en NEC naar Arnhem gingen voor een confrontatie met de achterban van Vitesse. Een aangekondigde Corona-demonstratie zou misbruikt worden om te rellen, zo was het vermoeden.

Daarom zag Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, zich genoodzaakt om een noodverordening uit te vaardigen. Hierdoor mocht er alleen op de markt gedemonstreerd worden en was het maximaal aantal aanwezigen beperkt tot 500 man.

5. FC Utrecht-fans ingesloten na duel met FC Twente (25 april)

Op 25 april waren er bij FC Twente - FC Utrecht voor het eerst in lange tijd weer thuisfans welkom in De Grolsch Veste. Reden genoeg voor supporters van FC Utrecht om af te reizen naar Enschede, ook al mochten zij niet naar binnen.

Zo'n 100 Utrecht-fans staken vuurwerk af bij het stadion, waarna de ME de meegereisde supporters insloot op een parkeerplaats. Twee fans werden aangehouden omdat zij weigerden mee te werken, maar één van hen ontsnapte ook direct weer uit het politiebusje.

4. Ajax-supporters aangevallen bij de IKEA (18 april)

Wellicht het meest bekende voorval uit het recente verleden, want op 18 april werden Ajax-fans bij de IKEA in Delft aangevallen, waar zij zich hadden verzameld voor de bekerfinale tegen Vitesse. Naar verluidt kregen Feyenoord-hooligans hier lucht van en zodoende kwam het tot een confrontatie tussen beide groepen.

3. Spelers van Ajax belaagd na PSV-uit (28 februari)

De gemoederen liepen op 28 februari hoog op toen Ajax op bezoek ging bij PSV. In de slotfase kregen de Amsterdammers een strafschop, die verzilverd werd door Dusan Tadic.

De aanvoerder van Ajax vierde de 1-1 amper en ging direct verhaal halen bij Denzel Dumfries, die de penaltystip probeerde te slopen en Tadic 'een pussy' zou hebben genoemd.

Hier was de Serviër niet van gediend. Het leidde tot een opstootje en op weg naar de spelersbus kreeg Tadic iets naar zijn hoofd gegooid. Twee mensen werden aangehouden.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

2. Fans van Heracles Almelo en FC Twente clashen voor derby (27 februari)

Eind februari stonden Heracles Almelo en FC Twente tegenover elkaar en voorafgaand aan deze verhitte derby zochten fans van beide ploegen elkaar op.

Het kwam tot een confrontatie, en hoewel de politie er snel bij was om in te grijpen, meldt RTV Oost dat er over en weer klappen werden uitgedeeld. Er werden geen arrestaties verricht en het duel eindigde in 2-2.

1. Willem II-aanhang voorkomt rellen bij avondklokprotest (25 januari)

Op 23 januari ging de avondklok in en dat zorgde voor de nodige weerstand. In meerdere delen van het land werd er geplunderd en kwam het tot confrontaties met de politie.

Op social media werd er opgeroepen om bij het stadion van Willem II in opstand te komen, maar hier had de harde kern van de Tilburgers geen zin in. Zij verzamelden zich bij het stadion om 'hun stad' te beschermen tegen rellen en plunderingen. Zo kan het dus ook.