Alles wat je moet weten over de nieuwe KNVB-bondsvoorzitter

Het houdt de supporters al wekenlang bezig: wie wordt de nieuwe bondsvoorzitter namens de KNVB? Inmiddels is bekend dat er drie opties verkiesbaar zijn en in dit artikel lees je wie dat zijn en bovendien wat de plannen zijn van de kandidaten.

Wanneer wordt bekend wie de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB wordt?

Er komt een spannende strijd aan. Jorien van den Herik, Hans Nijland, Jeanet van der Laan en Frank Paauw zijn de drie kandidaten voor de opvolging van Just Spee. In principe was het de bedoeling dat de voormalig politiefunctionaris al benoemd zou zijn, maar door werkzaamheden rondom Zeist werd destijds een bijeenkomst uitgesteld. De KNVB heeft zestig leden en om kandidaat te worden, heb je minstens tien aanbevelingen nodig. Op 27 mei gaat definitief een nieuwe bondsvoorzitter gekozen worden. 

Jorien van den Herik als vierde kandidaat, maar trekt zich terug

Jorien van den Herik was de nieuwste persoon die zich beschikbaar had gesteld voor het bondsvoorzitterschap bij de KNVB. De Grote Kale Leider liet zich aan tafel bij ESPNkritisch uit over kandidaat Jeanet van der Laan, en besloot daarop om zich zelf kandidaat te stellen. Toch trekt hij zich terug. In gesprek met het Algemeen Dagblad, vertelde hij waarom. "Formeel staan er volgens de KNVB maar twee dagen per week voor, maar als je het echt goed wilt doen, moet je het in mijn ogen zeven dagen in de week doen. Dat ben je ook verplicht in die rol, vind ik, maar dat lukt me gewoon niet." Met zijn leeftijfd van 80 jaar, was Van den Herik de oudste kandidaat en zou hij veel ervaring meebrengen. Zo was hij jarenlang actief als voorzitter van Feyenoord.

Jeanet van der Laan officieel verkiesbaar als bondsvoorzitter KNVB

Jeanet van der Laan heeft gekregen waar zij wekenlang voor campagne heeft gevoerd, namelijk de tien benodigde stemmen om überhaupt verkiesbaar te mogen zijn. De voormalig profvoetbalster en huidig politicus namens de D66 heeft zich naar deze positie moeten knokken, want in eerste instantie liet de KNVB weten dat er al een geschikte kandidaat gevonden was. Daarover later meer.

"De afgelopen weken ben ik kris kras door het voetballandschap getrokken, ben van het ene in het andere gesprek gerold. Fijn dat ik clubs mijn visie heb kunnen overdragen en dat ik nu de benodigde stemmen binnen heb. Al betekent dat niet dat ik de komende tijd ga stilzitten. Met het lobbyen ga ik de komende tijd gewoon door", aldus Van der Laan in gesprek met De Gelderlander

Hans Nijland meldt zich als eerste tegenkandidaat van Frank Paauw

Hans Nijland was de eerste concurrent van Frank Paauw, die het volgens de Nederlandse voetbalsupporters absoluut niet moet worden. Hij was jarenlang actief als algemeen directeur van FC Groningen en die rol vervulde hij van 1996 tot en met 2019. Wouter Gudde was zijn opvolger in de Euroborg en inmiddels is hij actief als voorzitter van amateurclub HSC.

Nijland heeft zich kandidaat gesteld. Vijf jaar geleden zei hij dat hij naar eigen zeggen 'ongeschikt' was voor een dergelijke functie. "Ik ben voorzitter van amateurclub HSC, ik geef lezingen en presentaties. Alles wat ik heb opgedaan, kan van toegevoegde waarde zijn bij de KNVB. Ik blijf altijd bij mijn standpunt: voetbal in stadions moet voor uit- en thuispubliek zijn. Dat zorgt voor ambiance. Ze moeten kiezen voor de kandidaat met het meeste draagvlak. Als ik dat ben: geweldig. Dan sta ik voor een mooie uitdaging", vertelde hij eerder.

Hoe gaat de stemmingsprocedure van de volgende KNVB bondsvoorzitter in zijn werk?

Op maandag 27 mei kunnen de Nederlandse voetbalclubs hun stem gaan uitbrengen op de opvolger van Just Spee. Er zijn vijftien Eredivisie-ploegen gerechtvaardigd om een stem uit te brengen en N.E.C. Nijmegen, Sparta Rotterdam en PEC Zwolle vallen buiten de boot. In de Keuken Kampioen Divisie is alleen FC Groningen niet stemgerechtigd. Op het moment dat minimaal 50% van de stemmen plus één naar één van de drie kandidaten gaat, is dat de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB.

Nederlandse voetbalsupporters zijn tegen aanstelling Frank Paauw

Frank Paauw vervult momenteel de rol van hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam, maar flirt met een functie binnen de Nederlandse voetbalbond. In nationale praatprogramma's heeft hij al een aantal keren zijn ongenoegen geuit over het toelaten van uitsupporters tijdens Europese én Eredivisie-wedstrijden. Als gevolg van verschillende uitspraken hebben de supporters zich als collectief al uitgesproken.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt