Kassa: Dit zijn de meest waardevolle spelers in de Eredivisie

Met nog drie speelrondes op de speelkalender nadert dit Eredivisieseizoen het einde. Dat betekent ook dat de transferzomer er weer aankomt, waar binnen- en buitenlandse clubs graag shoppen in Nederland. Dit zijn de meest waardevolle spelers die nu rondlopen in de Eredivisie.

Santiago Giménez

In 2022 werd hij voor maar liefst 6 miljoen euro overgenomen van CD Cruz Azul. Dat aankoopbedrag lijkt zich dubbel en dwars terug te gaan verdienen voor Feyenoord, want momenteel vertegenwoordigt de Mexicaanse spits een marktwaarde van 45 miljoen euro. Daarmee is hij de meest waardevolle speler van de Nederlandse velden. Deze 23-jarige scherpschutter heeft nog een contract lopen tot juni 2027 bij Feyenoord.

Johan Bakayoko

De 21-jarige rechtsbuiten van PSV leek vorige transferzomer bijna naar Engeland te vertrekken, maar speelt dit seizoen nog steeds de sterren van de hemel bij PSV. Premier League-club Brentford was namelijk bereid om tientallen miljoenen neer te tellen, maar de Belg wilde kampioen worden in Brabant. Zijn marktwaarde liep op tot veertig miljoen euro, waardoor hij tweede staat in het rijtje met meest waardevolle spelers van de Eredivisie. Bakayoko begon in 2019 in de jeugd van PSV en het contract van de Belg loopt nog tot juni 2026.

Dávid Hancko

Hij werd in 2022 gekocht voor zo’n 8 miljoen euro van Sparta Praag. Inmiddels speelt de Slowaakse centrumverdediger Dávid Hancko alle wedstrijden van Feyenoord en op een niveau dat af te lezen is aan zijn marktwaarde. De 26-jarige speler heeft namelijk een waarde van 35 miljoen euro en zijn contract loopt nog tot juni 2028.

Lutsharel Geertruida

Geertruida werd in 2012 transfervrij overgenomen van Sparta Rotterdam. Grote broer Feyenoord voegde hem toe aan de jeugdopleiding en via daar werkte hij zich op naar een basisplaats in de hoofdmacht. De 23-jarige vleugelverdediger heeft zich inmiddels al een tijdje in de kijker gespeeld van bondscoach Ronald Koeman en ook in de Eredivisie maakt hij indruk. Zijn prestaties worden aan een prijskaartje van 32 miljoen euro gekoppeld.

Joey Veerman

Op een gedeelde vierde plek met Geertruida staat de centrale middenvelder van PSV: Joey Veerman. Hij werd voor zes miljoen euro overgenomen van SC Heerenveen en in de loop der jaren heeft dat bedrag een vlucht genomen naar boven. Schitterende passes op de Nederlandse én Europese velden zorgen voor veel interesse vanuit het buitenland. De 25-jarige Volendammer beleeft een sterk seizoen in de Eredivisie en zijn contract bij PSV loopt nog tot juni 2026.

Olivier Boscagli

De 26-jarige centrumverdediger vormt samen met André Ramalho het centrum van de defensie van PSV. Hij heeft er enige tijd uitgelegen met een blessure, maar dit seizoen is hij weer terug en benadrukt zijn waarde in de formatie van Peter Bosz. De Monegask werd in 2019 voor twee miljoen overgenomen van OGC Nice en zou nu een bedrag van 27 miljoen euro waard zijn.

Mats Wieffer

Ook hij werd opgepikt bij één van de kleine broertjes uit Rotterdam. Voor nog geen 600 duizend euro werd de verdedigende middenvelder in 2022 overgenomen van Excelsior, dat toen nog speelde in de Keuken Kampioen Divisie. Na een weifelend begin groeide hij uit tot basisspeler en heeft hij zich bij Feyenoord naar een marktwaarde van 27 miljoen euro gespeeld. Dat leverde hem een aantal topwedstrijden in de UEFA Champions League op, maar ook een debuut voor Oranje. Zijn contract bij Feyenoord loopt nog tot juni 2027.

Brian Brobbey

Een veelbelovend talent, maar desondanks besloot hij na onvrede zijn geluk elders te gaan beproeven. Dat betaalde zich niet uit, want de spits werd in 2022 voor ruim zestien miljoen euro teruggekocht van RB Leipzig. De 22-jarige aanvalsleider heeft dit seizoen zeventien competitietreffers op zijn naam staan, wat hem tot een waarde van 25 miljoen euro heeft gebracht.

Jerdy Schouten

Hij verscheen volledig van de radar: Jerdy Schouten. De Nederlandse middenvelder werd vorige zomer voor twaalf miljoen euro weggeplukt bij het Italiaanse Bologna. Hij is misschien wel de belichaming van het vernieuwde PSV, dat onder leiding van Peter Bosz fantastisch voetbal speelt. Dat brengt hem een marktwaarde van 24 miljoen euro.

Quilindschy Hartman

Op de tiende plaats staat de linkervleugelverdediger uit de jeugd van Feyenoord, die tijdens dit seizoen ook zijn debuut heeft mogen maken in Oranje. Momenteel ligt hij er een tijdje uit met een knieblessure, maar dit seizoen speelde hij zich naar een marktwaarde van 23 miljoen euro en de 22-jarige speler heeft nog een contract tot juni 2026. Hij liep een zware blessure op, waardoor zijn plannen in het water lijken te vallen.

Feyenoord-doelman vertrekt