Frank Paauw: de politiecommissaris die voorzitter van de KNVB wordt?

Frank Paauw is de beoogde nieuwe voorzitter van de KNVB. Hij is momenteel nog hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, maar kan een stap naar de KNVB zetten. Paauw zal Just Spee opvolgen. Spee gaf eerder aan afstand te doen van zijn functie, dit vanwege gezondheidsproblemen. Niet iedereen is blij met de aanstelling van Paauw. Lees hier waarom en leer Frank Paauw kennen.

Frank Paauw KNVB

Politiebaas Rotterdam en korpschef Amsterdam 

Frank Paauw werd op 10 november 1958 geboren in Soest. Sinds 2019 bekleedt Frank Paauw de functie van korpschef in Amsterdam, nadat hij eerder tien jaar lang het hoofd van de politie in Rotterdam was. Paauw werkte eerder al samen met de KNVB. Zo zette hij zich in en was hij betrokken bij het streven naar een "veilig en gastvrij" betaald voetbal. Dit deed hij in zijn rol als portefeuillehouder voetbal bij de Nationale Politie. 

Frank Paauw KNVB 

Met Paauw krijgt de KNVB een nieuwe voorzitter die wordt beschreven als iemand die een duidelijke mening heeft. Veel van de onderwerpen die bij de KNVB aan bod komen, zijn voor hem van groot belang. Zowel in zijn functie als politiechef als in zijn persoonlijke leven. In zijn vrije tijd speelt Paauw zelf bij de veteranen van Graaf Willem II VAC in Den Haag. 

Frank Paauw geen uitsupporters 

Frank Paauw sprak zich eerder nog uit over het voetbalgeweld in de Nederlandse stadions. Zo riep hij op tot het weren van uitsupporters bij risicowedstrijden. Ook noemde hij dat het een goed idee was om bij geen enkel Europees duel in Nederland, uitsupporters toe te laten. In 2023 vertelde hij in gesprek met De Telegraaf dat hij het eens was met het besluit om Feyenoord-fans te weren in Rome.

Tekst gaat verder onder de video

Voetbalfans niet blij met aanstelling Frank Paauw 

Met de aanstelling van Paauw vrezen vele voetbalfans voor nog meer regelgeving, stadionverboden en minder sfeer tijdens wedstrijden. Bij NAC Breda en Ajax verschenen er recent spandoeken welke aantonen dat ze niet blij zijn met de keuze van de KNVB om Frank Paauw aan te stellen.

Geen uitsupporters welkom in Maastricht

Verschillende clubs hebben zich al duidelijk uitgesproken tegenover de eventuele aanstelling van Frank Paauw. Er was een incident bij de derby tussen MVV Maastricht en Roda JC, waarbij een speler van de ploeg uit Kerkrade een beker bier over zich heen kreeg. Als gevolg van dat voorval heeft men in Maastricht besloten dat supporters van FC Den Bosch, die niks met de gebeurtenissen te maken hebben, niet welkom zijn bij de competitiewedstrijd van hun ploeg.

Aanstelling Paauw uitgesteld door de KNVB

Op 28 maart zou het gaan gebeuren: de aanstelling van de omstreden Paauw. Hij zou het stokje over gaan nemen van Just Spee. De gemeente Zeist had echter andere plannen en zij deden het verzoek om de ontmoeting uit te stellen. Niet vanwege de ophef, maar The Passion dat ook in dezelfde stad is op die dag. Verschillende verkeerssituaties veranderen en daardoor is de bereikbaarheid zeer beperkt, waardoor de gasten bij deze meeting wellicht niet aanwezig kunnen zijn.

"Alle agendapunten van de buitengewone bondsvergadering schuiven door naar de al geplande reguliere bondsvergadering op 27 mei. Dat betekent dat het afscheid van de huidige bondsvoorzitter, Just Spee, tot die datum wordt uitgesteld. Spee heeft aangegeven bereid te zijn om tot die datum aan te blijven. 27 mei vindt dan ook de benoeming van zijn opvolger plaats", aldus de KNVB in een schriftelijke toelichting

Feyenoord-doelman vertrekt