Waarom speelt het Nederlands Elftal in Oranje, niet in rood-wit-blauw?

Eigenlijk best apart, onze nationale vlag kent drie kleuren: rood, wit en blauw, toch speelt de nationale ploeg in een oranje-gekleurd thuistenue en is het de bijnaam van het Nederlands Elftal. Waar komt dat vandaan en hoe zit het precies, we leggen het uit.

Geschiedenis van het tenue van het Nederlands Elftal

In 1894 komt een team uit Engeland over naar Nederland om een wedstijd te spelen. Op dat moment bestaat er nog geen nationale ploeg, dus worden de beste spelers uit het land samengevoegd. Er is dus nog niet echt sprake van een team. Dit is ook duidelijk te zien. Want naast dat er met 0-1 wordt verloren, dragen alle spelers aan Nederlandse zijde hun eigen clubtenue.

Eerste officiële wedstrijd: Nederlands elftal speelt in rood-wit-blauw

Op 30 april in 1905 wordt de eerste wedstrijd gespeeld met een officieel Nederlands elftal. De ploeg neemt het op tegen de zuiderburen, België. De wedstrijd eindigt na verlenging in 1-4, Nederland wint. Anders dan elf jaar daarvoor speelt het elftal ditmaal wél in een eigen nationale tenue. Dit is echter nog niet het Oranjeshirt wat we nu gewend zijn, het gaat om een wit shirt met schuine rood-wit-blauwe banen erop.

Wanneer draagt het Nederlands elftal voor het Oranje?

Bijna twee jaar later op veertien april 1907 speelt Nederland wederom tegen België. En tijdens deze wedstrijd wordt voor het eerst het klassieke tenue geïntroduceerd, zoals we dat vandaag de dag nog steeds kennen: wit broekje en een oranje shirt. Ook deze introductie is een succes, Nederland wint namelijk met 1-3. Overigens zijn er dan toen al banden tussen de Oranjes en het Nederlands voetbal.

Waarom speelt het Nederlands Elftal in oranje en niet in rood-wit-blauw?

De kleur Oranje danken we aan ons koningshuis. Het gaat helemaal terug tot aan het jaar 1530, toen de titel ‘Prins van Oranje’ via een erfenis bezit wordt van het Huis Nassau. Als je het heel nauwkeurig wilt nemen zijn leden van onze koninklijke familie ‘Van Oranje Nassau.’ Verder staat er tegenwoordig in de Encyclopedie van het Koninklijk Huis het volgende: ‘’De kleur oranje is nauw verbonden met het koningshuis. Oranje heeft daardoor een nationale symboolfunctie gekregen. Bij wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal of van de Nederlandse Olympische ploeg is vaak in de kleding van de sporters oranje terug te vinden en zijn de Nederlandse supporters in het oranje gehuld.’’

De Koninklijke familie heeft ook wat met voetbal. Weet jij voor welke voetbalclubs Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn?

Feyenoord-doelman vertrekt