Waarom speelt het Nederlands Elftal in Oranje, niet in rood-wit-blauw?

Eigenlijk best apart, onze nationale vlag kent drie kleuren: rood, wit en blauw, toch speelt de nationale ploeg in een Oranje thuistenue. Waar komt dat vandaan en hoe zit het precies, we leggen het uit.

Geschiedenis van het tenue van het Nederlands Elftal

In 1894 kwam een team uit Engeland over naar Nederland om een voetbalwedstijd te spelen. Op dat moment bestond er nog geen nationale ploeg, dus werden de beste spelers uit het land samengevoegd. Er was dus nog niet echt sprake van een team, dit was ook duidelijk te zien. Want naast dat er met 0-1 werd verloren droegen alle spelers aan Nederlandse zijde hun eigen clubtenue.

Eerste officiële wedstrijd: Nederlands elftal speelt in rood-wit-blauw

Op 30 april in 1905 werd de eerste wedstrijd gespeeld met een officieel Nederlands elftal. De ploeg nam het op tegen de zuiderburen, België. De wedstrijd eindigde na verlenging in 1-4, Nederland won. Anders dan elf jaar daarvoor speelde het elftal ditmaal wél in een eigen nationale tenue. Dit was echter nog niet het Oranjeshirt wat we nu gewend zijn, het ging toen om een wit shirt met schuine rood-wit-blauwe banen erop.

Wanneer speelde het Nederlands elftal voor het eerst in oranje?

Bijna twee jaar later op veertien april 1907 speelde Nederland wederom tegen België. En tijdens deze wedstrijd werd voor het eerst het klassieke tenue geïntroduceerd zoals we dat vandaag de dag nog steeds kennen: wit broekje en een oranje shirt. Ook deze introductie was een succes, Nederland won namelijk met 1-3. Overigens waren er ook toen al banden tussen Oranje en het Nederlands voetbal.

Waarom speelt het Nederlands Elftal in oranje en niet in rood-wit-blauw?

De kleur Oranje hebben we te danken aan ons koningshuis. Het gaat helemaal terug tot aan het jaar 1530, toen de titel ‘Prins van Oranje’ via een erfenis bezit werd van het Huis Nassau. Als je het heel nauwkeurig wilt nemen zijn leden van onze koninklijke familie ‘Van Oranje Nassau.’ Verder staat er tegenwoordig in de Encyclopedie van het Koninklijk Huis het volgende: ‘’De kleur oranje is nauw verbonden met het koningshuis. Oranje heeft daardoor een nationale symboolfunctie gekregen. Bij wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal of van de Nederlandse Olympische ploeg is vaak in de kleding van de sporters oranje terug te vinden en zijn de Nederlandse supporters in het oranje gehuld.’’

De Koninklijke familie heeft overigens ook wel wat met voetbal. Weet jij voor welke voetbalclubs Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn?

Feyenoord-doelman vertrekt