Wat hebben Aston Villa, Ajax en Feyenoord met het Koningshuis te maken?

Het is vandaag, vrijdag 27 april, Koningsdag. Ook in het voetbal zijn er een aantal clubs die het predicaat Koninklijk dragen of banden hebben met het koningshuis. Van de Koninklijke HFC tot Real Madrid. Ter gelegenheid van deze feestdag zetten wij de top-10 op een rijtje. 

10. RKVV Wilhelmina

RKVV Wilhelmina uit Den Bosch is uit Den Bosch is één van de oudste clubs van het land. De amateurvereniging is vernoemd naar Koningin Wilhelmina. 

9. Koningklijke HFC

De Koninklijke HFC werd opgericht in 1879 en is daarmee de oudste amateurvereniging van Nederland. Hierom kreeg het in 1959 het predicaat Koninklijk toegekend door koningin Juliana. De club komt inmiddels uit in de Tweede Divisie en neemt het zo nu en dan op tegen de Ex-internationals. 

8. Willem II

Willem II is officieel niet koninklijk, maar heeft wel een band met het koningshuis. De club uit Tilburg is namelijk vernoemd naar Willem II der Nederlanden (1792 - 1849) en speelt haar thuiswedstrijden in het Koning Willem II Stadion. 

De topscorer van de Eredivisionist, Fran Sol, heeft een verleden bij Real Madrid, in Spanje 'De Koninklijke' genoemd. 

7. Club Brugge 

Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging, het is de officiële naam van de Belgische topclub, met Nederlanders Ruud Vormer en Stefano Denswil in de gelederen. De naam werd in 1972 aangenomen nadat Club haar vestigden in de Belgische top. 

Geeft ons de aanleiding om te kijken naar deze heerlijke sfeerbeelden van supporters van de koploper uit de Jupiler Pro League, na een 4-0 overwinning op aartsrivaal RSC Anderlecht. 

6. Aston Villa 

Wat hebben Aston Villa en het Engelse koningshuis met elkaar te maken? Kroonprins William is groot fan van de club uit Birmingham. "Al mijn vrienden waren voor Chelsea of Manchester United. Ik wilde een club uit de middenmoot waarmee ik meer in een emotionele achtbaan terecht kom", zei de hertog van Cambridge over zijn supporterschap. 

5. Arsenal

Zijn jongere broer, Prins Harry, heeft daarentegen wél gekozen voor een topclub. De tweede zoon van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana is supporter van Arsenal. 

Is hij ook fan van Arsenal Fan TV?

4. Feyenoord 

Terug naar Nederland. Het schijnt dat koningin Maxima fan is van bekerwinnaar Feyenoord. Dat verklapte Ron Jans, toen hij nog in dienst was voor PEC Zwolle. 

Dit is wat Johan Derksen van onze koningin vindt. 

3. Ajax

Dat Maxima Feyenoordsupporter is, levert misschien wat problemen op met haar man, koning Willem-Alexander. Hij is namelijk fan van aartsrivaal Ajax! De bron? Wederom Ron Jans. In Rotterdam zijn ze trouwens niet zo blij met de voorkeur van Willy

2. Real Madrid 

De Koninklijke club bij uitstek: Real Madrid. De Spaanse en Europese voetbalgrootmacht kreeg het predicaat op 29 juli 1920 van koning Alfons XIII en draagt sindsdien de bijnaam 'De Koninklijke'. De club kan nog altijd rekenen op veel support uit het Spaanse koningshuis. 

Een goed excuus om nog een keertje naar de prachtige omhaal van Real-ster Cristiano Ronaldo te kijken in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. 

1. KNVB

Het is geen voetbalclub, maar in dit rijtje mag de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond natuurlijk niet ontbreken. Daarom gewoon nog een keertje de heerlijke 5-1 overwinning van Oranje tegen Spanje tegen het WK in Brazilië in 2014.